Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Brokolice s ančovičkama

Brokolice s ančovičkama

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Z našeho týdenního nákupu bychom se nikdy neměli vracet bez brokolice. A to nejen proto, že je možno ji připravit na spoustu lahodných a lehkých způsobů, ale hlavně kvůli vědecky prokázaným blahodárným účinkům této zeleniny. Je bohatá na vlákninu, vitaminy (C, B1, B2) a minerální látky (vápník, železo, fosfor, draslík), plní v našem organismu funkci rakovinové prevence, napomáhá snižovat cholesterol, chrání naše kosti, má protizánětlivé účinky a díky svým detoxikačním a antioxidačním účinkům nás udržuje celkově mladými a štíhlými.

Příprava tohoto receptu je velmi jednoduchá a skvěle doprovodí Vaše pokrmy z masa a ryb. Brokolici uvaříme na páře, abychom zachovali to nejlepší z výživných látek, a ochutíme ji ančovičkami s česnekem, které jsme mezitím rozpustili na pánvi s olivovým olejem. 



Brokolice s ančovičkama

Broccoli alle acciughe

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

700 grBrokolice
6 ksAnčovičky v oleji
1 ksStroužek česneku
5 lžicOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 173

Užitečné potřeby


Teflonová pánev Parní hrnec

Zajímavost


Brokolice pomáhá léčit rakovinu

Brokolice obsahuje látku zvanou sulforafan, která má prokázané protinádorové účinky. Chemická látka I3C, jež je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže „opravit“ DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Tuto informaci potvrdili vědci z Georgetownské univerzity ve Spojených státech. Studie potvrzují ochranný účinek při nádorových onemocněních lymfatické tkáně, močového měchýře, prostaty, plic a rakoviny prsu. Ve všech těchto studiích došlo ke snížení rizika uvedených nádorových onemocnění o třicet až padesát procent.

Postup

1.
700 gr brokolice

Připravíme si brokolici: nožíkem odřežeme růžičky od stonku a důkladně je opláchneme pod tekoucí vodou...

2.

Uvaříme ji "al dente" (na skus) na páře anebo ve vroucí osolené vodě...

3.
1 stroužek česneku
6 filetů ančoviček

Česnek oloupeme a prolisujeme. Kuchyňským papírem osušíme ančovičky od přebytečného oleje a nasekáme nadrobno....

4.
5 lžic oleje

Rozehřejeme olej, přidáme česnek a ančovičky a na nízkém ohni minutu orestujeme...

5.
2 lžíce horké vody

Poté přidáme pár lžic horké vody a na nízkém ohni pár minut povaříme, aby se ančovičky rozpustily...

6.
sůl

Brokolici uložíme na talíř, lehce osolíme a zakapeme omáčkou z ančoviček. Podáváme ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek