Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Ovocná crostata

Ovocná crostata

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Neznám lepší letní narozeninový dort než je ovocná crostata: křehké máslové těsto, cukrářský krém a spousta ovoce. Letní šťavnaté ovoce krásně osvěží, hezká prezentace a lahodná chuť vždy sklidí úspěch a všichni mají pocit, že dětem ovoce nikdy nechutnalo tak jako nyní. Jaké ovoce použít? To záleží jen na osobní fantazii, ale sezónní ovoce bude bez pochyby chutnější. Avšak ani v zimních měsících si nemusíte tento ovocný koláč odpírat. Ovoce, které je běžně v zimních měsících k dostání, můžeme doplnit ovocem ve sladkém nálevu, například broskvemi a meruňkami.

Příprava koláče se skládá z několika etap: příprava cukrářského krému, máslového těsta a samotného nazdobení a každá z nich vyžaduje několik hodin na zchladnutí. Proto je ideální si koláč připravit den předem anebo alespoň cukrářský krém a korpus.  Poté se vychladlý korpus naplní studeným krémem, ozdobí ovocem a přetře želatinou. Po dvou hodinovém odpočinku v lednici je náš ovocný koláč hotový. Pokud jste celý koláč připravili den předem, nezapomeňte jej vytáhnout z lednice 30 minut před podáváním.

Uvedený čas na přípravu, vaření a odpočinek se skládá ze všech 3 etap.

Ovocná crostata

Crostata alla frutta

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
60 min 35 min 6 hod

Cena:

Ingredience pro osob

Cukrářský krém
500 mlČerstvé plnotučné mléko
150 grCukr krupice
6 ksŽloutky M
1 ksVanilkový lusk
50 grKukuřičný škrob
Máslové těsto
250 grHladká mouka typu 00
100 grMoučkový cukr
125 grMáslo
36 grŽloutky
1 kapkaVanilkové aroma
špetkaSůl
Pro ozdobení
1 ksDortové želé
2 ksKiwi
200 grJahody
100 grMaliny
100 grBorůvky

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 519

Užitečné potřeby


Mixer Forma na koláč

Zajímavost


Zelený semafor lesním plodům

Borůvky, maliny, ostružiny, jahody, rybíz: všechny tyto plody nejsou jen chutné a lahodné, ale mají také mnoho zdravých vlastností. Dejme zelenou lesním plodům a budeme se hned cítit mladšími. Jsou plné antioxidantů, mocné zbraně v boji proti stárnutí; jsou bohaté na vlákninu, zachovávají naši linii a v neposlední řadě udržují naše zdraví pevné díky vitaminům A a C, které posilují imunitní systém.

Postup

1.
150 gr cukru krupice
6 žloutků M
1 vanilkový lusk
50 gr kukuřičného škrobu
500 ml mléka

Nejprve si pro naši crostatu připravíme cukrářský krém (crema pasticciera), který vyžaduje delší čas k zchladnutí. Detailní postup naleznete zde...

2.
250 gr hladké mouky 00
100 gr moučkového cukru
36 gr žloutků (cca 2 žloutky M)
125 gr másla
kapka vanilkového aroma
špetka soli

Mezitím, co nám krém chladne, pokračujeme v přípravě máslové těsta (pasta frolla) z výše uvedených ingrediencí , recept naleznete zde...

3.

Bochánek položíme na pečicí papír a rozválíme na těsto o něco větší než je forma na pečení. S těstem pracujeme co možno nejrychleji...

4.

Nízkou formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou anebo pečeme přímo na pečicím papíru...

5.

Těsto urovnáme do formy a okraje zarovnáme válečkem. Těsto je velmi křehké a proto je třeba při jeho přemisťování postupovat velmi opatrně...

6.

Boky crostaty vytvarujeme podle formy... 

7.

Zbylé těsto můžeme znovu zpracovat a vytvořit pár sušenek...

8.

Vidličkou propícháme dno těsta...

9.

Aby se během pečení neutvořily na těstě bubliny, překrývá se pečicím papírem a zatěžkává fazolemi anebo těstovinami...

10.

Pečeme v dobře předehřáté troubě 20 minut na 180 °C; kontrolujeme, aby nám těsto příliš nezhnědlo. Crostatu vytáhneme z trouby a necháme ve formě úplně vychladnout...

11.
100 gr borůvek
100 gr malin
200 gr jahod

Mezitím si omyjeme ovoce a opatrně jej osušíme kuchyňským papírem...

12.

Vybereme jahody stejné velikosti a nakrájíme je na plátky...

13.
2 kiwi

Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka...

14.

Jakmile je crostata vychladlá, pomocí cukrářského pytlíku ji naplníme krémem...

15.

Na krém pak poklademe ovoce podle vlastní fantazie. Začínáme vždy vnějším krajem...

16.
1 sáček dortového želé

Nakonec si připravíme želatinu, při její přípravě se držíme pokynů výrobce...

17.

Uvařenou želatinu necháme 2 minuty zchladnout a pomocí štětečku přetřeme ovoce...

18.

Můžeme použít také lžíci. 

Necháme crostatu 2 hodiny vychladnout v lednici.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
5
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek