Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dětské > Dětský zeleninový vývar (od 4. měsíce)

Dětský zeleninový vývar (od 4. měsíce)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Vývar je v Itálii základní a nepostradatelnou ingrediencí při přípravě dětských kašiček v období odstavování kojenců. Vývar může být dvou typů: zeleninový a masový. Zeleninový vývar je první vývar, který se kojencům připravuje, poněvadž je lépe stravitelnější. Masový vývar se přidává většinou až po 8. měsíci. 

Základní vývar, uvařený z lehce stravitelné zeleniny, jako je brambor, mrkev a cuketka, se podle předpisu dětského lékaře může začít podávat od 4. měsíce. Používá se jen vývar, zelenina se vyhazuje. Dětský vývar se v žádném případě nesolí. Čerstvý vývar je třeba uchovávat v dobře uzavřené čisté nádobě v lednici a spotřebovat do 48 hodin. Od 6. měsíce se do základního vývaru přidává také řapíkatý celer (1 řapík). 

 Zde naleznete všeobecné rady k přípravě vývaru, nejen dětského.


Dětský zeleninový vývar (od 4. měsíce)

Brodo vegetale bambini

Dětské


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 100 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

100 grMrkev
100 grCuketky
100 grBrambory
1500 mlVoda

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 45

Užitečné potřeby


Velký hrnec s poklicí Velké síto

Zajímavost


Zamražte si vývar

Vývar, ať už masový anebo zeleninový, můžeme bez problému zmrazit po dobu cca 3 měsíců. Mrazák neblokuje kažení surovin, jen je zpomalí. Používáme plastikové anebo skleněné nádoby, které zaplníme ze 2/3, aby se během mražení nerozbily. Porce vývaru, kterou potřebujete k přípravě kašičky, je cca 200 ml. Vývar můžeme odmrazit v lednici, v mikrovlnné troubě anebo jej přímo ohřejeme v hrnci. Odmražený vývar spotřebujeme do 24 hodin a není možné ho znovu zmrazit.



Postup

1.
100 gr mrkve
100 gr cuketek
100 gr brambor

Mrkev a brambor oloupeme, od cuketky odřízneme konce a vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

2.

Poté zeleninu nakrájíme na větší kousky...

3.

Vložíme do většího hrnce... 

4.
1500 ml studené vody

Zalijeme vodou...

5.

Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Poté snížíme oheň a necháme lehce bublat hodinu a půl...

6.

Nakonec vývar přefiltrujeme přes sítko a vhodným způsobem uskladníme. Zeleninu vyhodíme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek