Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Maso > Saltimbocca

Saltimbocca

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Saltimbocca, doslova přeloženo „skoč do pusy”, je typický pokrm římského regionu, ale nalezneme jej i v tradiční kuchyni Švýcarska, Španělska a Řecka. Jedná se o jednoduchý a na přípravu rychlý pokrm, který díky své lahodné chuti opravdu přímo skáče do pusy. Tento recept má mnoho variant: například lehké obalení v mouce před samotným opečením, použití italského špeku namísto šunky, nahrazení vína slanou vodou, anebo zatočení saltimbocca do závitku.

Já Vám nabízím variaci saltimbocca s použitím vepřové kotlety namísto telecí pečeně. Receptu to nijak neubere na chuti a ve finále je to pro domácí rozpočet přijatelnější. Pokud si přejete použít k jeho přípravě tradiční telecí pečeni, recept zůstává stejný.

Příprava tohoto pokrmu je opravdu velmi rychlá. Plátky masa naklepeme, položíme na ně plátky šunky a lístek šalvěje a vše přichytneme párátkem. Opečeme pár minut na pánvi, podlijeme bílým vínem, necháme odpařit, opepříme a saltimbocca je hotová.


Saltimbocca

Saltimbocca alla Romana

Maso


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

600 grVepřová kotleta bez kosti
70 grProsciutto crudo
50 grMáslo
4 lístkyŠalvěj
150 mlBílé víno suché
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 369

Užitečné potřeby


Teflonová pánev Párátka

Zajímavost


Vepřové maso je i zdravé

Vepřové maso je často považováno za nezdravé a příliš tučné. To však není až tak úplná pravda: vepřové maso obsahuje také libové a netučné řezy vhodné ke konzumaci i při nízkokalorických dietách. Z pohledu nutriční hodnoty můžeme vepřové maso přirovnat k masu telecímu, poněvadž mají podobný obsah tuků, bílkovin a příliš se neliší ani z pohledu kalorií. Zde si můžete přečíst krátký článek o tom, co přináší vepřové maso našemu zdraví, ale i čeho se při jeho výběru vyvarovat.

Postup

1.
600 gr vepřové kotlety

Nejprve si pro naše saltimbocca připravíme maso. Kotletu nakrájíme na tenké plátky, přibližně půl centimetru široké, vložíme mezi dva pláty pečicího papíru a plochou paličkou na maso, anebo jeho neostrou částí jemně naklepeme, abychom zarovnali velikost. Tloušťka plátků je velmi důležitá. Příliš tlusté plátky by vyžadovaly dlouhé opékání a maso by ztratilo svou měkkost...

2.
70 gr prosciutto crudo
4 lístky šalvěje

Na maso položíme plátek šunky a lístek šalvěje a přichytneme k masu párátkem...

3.
50 gr másla

Na rozehřáté pánvi rozpustíme máslo, vložíme plátky masa a opékáme 1,5  - 2 minuty po obou stranách...

4.
150 ml bílého vína

Přilijeme bílé víno, zvedneme oheň a pokračujeme ve vaření další půl minuty...

5.
čerstvě mletý pepř

Uspořádáme naše saltimbocca na talíř a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Pokud třeba, omáčku necháme ještě pár sekund zredukovat na prudším ohni...

6.

Nakonec zalijeme omáčkou a  ihned podáváme.

Jako vhodnou přílohu můžeme podávat čerstvý salát, vařenou zeleninu anebo brambory.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
8
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek