Úvod > Ryby > Gratinovaná mořská treska
Gratinovaná mořská treska
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Gratinovaná treska je lehký a zdravý druhý chod. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Tresku nakrájíme na kostičky a necháme 15 minut marinovat v lednici společně s olejem, octem, petrželkou a pepřem. Poté kousky obalíme ve strouhance, zakapeme olejem a pečeme v troubě pod grilem asi 10 minut. A večeře je hotová!
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Zásluhu na tom má pevná, světlá, jemně plátkující svalovina, která se dá zpracovat mnoha způsoby. Mimořádně křehké maso nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu, ani přílišné kořenění. Kvalitní extra panenský olivový olej, čerstvé bylinky a sůl úplně postačí. Ráda bych však podotkla, že ne vždy se na pulty supermarketů dostanou ryby v té nejčerstvější podobě. Opravdu čerstvá treska má delikátní vůni a ta nejjednodušší příprava, včetně vaření na páře, vyzdvihne její chuť. Treska, která není úplně čerstvá, má daleko pronikavější zápach, který ucítíte hned po otevření balení. Neznamená to, že je ryba zkažená a nemůže se jíst, avšak v tomto případě bych dala přednost o něco výraznějšímu způsobu přípravy, například s rajčatovou omáčkou a olivami.
Tresčí maso obsahuje kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny, které jsou vhodné jak pro dospělé, tak pro děti. Obsahuje velmi málo tuku, přibližně 0,30 gramu na 100 gramů masa, a proto je její maso často vyhledáváno při odtučňovacích dietách.
Za zmínku stojí i další cenné látky, zejména vitamín A, který pomáhá léčit rýmu a infekce, především sliznic očí, nosu, krku, plic a močového měchýře, důležitý je i pro zdravou pokožku, vitamín D, podporující vstřebávání vápníku a fosforu, které jsou důležité pro zdravé a silné zuby a kosti, a vitamíny skupiny B, jež napomáhají posílení celého nervového systému, pomáhají lidem se špatným trávením, malou chutí k jídlu, zácpou, slabostí, chudokrevností a migrénami, včetně vitamínu B12, jehož obsah v tresčím mase je zvláště vysoký. Ryba obsahuje také důležité minerály: železo, jež důležité pro dostatečné okysličování orgánů a správnou cirkulaci krve, vápník, který udržují zdravé kosti a zuby, jod, nezbytný pro funkci štítné žlázy, tělesný a duševní vývoj, selen, jehož nedostatek se projevuje onemocněním srdce, některými formami rakoviny, revmatismem, šedým zákalem, poruchami jaterních funkcí a zvýšenou náchylností k infekčním chorobám, a draslík, který má na starost srdeční funkci a napomáhá snižovat krevní tlak.