Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Ryby > Gratinovaná mořská treska

Gratinovaná mořská treska

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Gratinovaná treska je lehký a zdravý druhý chod. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Tresku nakrájíme na kostičky a necháme 15 minut marinovat v lednici společně s olejem, octem, petrželkou a pepřem. Poté kousky obalíme ve strouhance, zakapeme olejem a pečeme v troubě pod grilem asi 10 minut. A večeře je hotová!

Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Zásluhu na tom má pevná, světlá, jemně plátkující svalovina, která se dá zpracovat mnoha způsoby. Mimořádně křehké maso nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu, ani přílišné kořenění. Kvalitní extra panenský olivový olej, čerstvé bylinky a sůl úplně postačí. Ráda bych však podotkla, že ne vždy se na pulty supermarketů dostanou ryby v té nejčerstvější podobě. Opravdu čerstvá treska má delikátní vůni a ta nejjednodušší příprava, včetně vaření na páře, vyzdvihne její chuť. Treska, která není úplně čerstvá, má daleko pronikavější zápach, který ucítíte hned po otevření balení. Neznamená to, že je ryba zkažená a nemůže se jíst, avšak v tomto případě bych dala přednost o něco výraznějšímu způsobu přípravy, například s rajčatovou omáčkou a olivami.

Tresčí maso obsahuje kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny, které jsou vhodné jak pro dospělé, tak pro děti. Obsahuje velmi málo tuku, přibližně 0,30 gramu na 100 gramů masa, a proto je její maso často vyhledáváno při odtučňovacích dietách. 

Za zmínku stojí i další cenné látky, zejména vitamín A, který pomáhá léčit rýmu a infekce, především sliznic očí, nosu, krku, plic a močového měchýře, důležitý je i pro zdravou pokožku, vitamín D, podporující vstřebávání vápníku a fosforu, které jsou důležité pro zdravé a silné zuby a kosti, a vitamíny skupiny B, jež napomáhají posílení celého nervového systému, pomáhají lidem se špatným trávením, malou chutí k jídlu, zácpou, slabostí, chudokrevností a migrénami, včetně vitamínu B12, jehož obsah v tresčím mase je zvláště vysoký. Ryba obsahuje také důležité minerály: železo, jež důležité pro dostatečné okysličování orgánů a správnou cirkulaci krve, vápník, který udržují zdravé kosti a zuby, jod, nezbytný pro funkci štítné žlázy, tělesný a duševní vývoj, selen, jehož nedostatek se projevuje onemocněním srdce, některými formami rakoviny, revmatismem, šedým zákalem, poruchami jaterních funkcí a zvýšenou náchylností k infekčním chorobám, a draslík, který má na starost srdeční funkci a napomáhá snižovat krevní tlak.

Gratinovaná mořská treska

Merluzzo gratinato

Ryby


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 10 min 20 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1 kgMořská treska čerstvá
svazekPetrželka
3 lžíceVinný ocet bílý
50 grStrouhanka
5 lžicOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 370

Užitečné potřeby


Pinzeta na rybí kosti Pečící papír

Zajímavost


Mražená treska

Použijeme-li mraženou tresku, necháme ji nejprve rozmrazit, a to i v případě, že dodavatel doporučuje pravý opak. Mražené ryby totiž obsahují mnoho vody. Proces můžeme urychlit namočením tresky do chladné vody. Osobně dávám přednost nákupu čerstvých ryb, které si doma sama zmrazím, než nákupu ryb již mrazených. Je v tom totiž opravdu velký rozdíl. Musíte se však ujistit o tom, že se opravdu jedná o čerstvou rybu, která nebyla již odmražena. Na obalu by to mělo být napsané, anebo se zeptejte u pultu.

Postup

1.
1 kg tresky

Nejprve připravíme tresku. Ostrým nožem odstraníme kůži a pomocí pinzety ji zbavíme kostí...

2.

Opláchneme ji pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

3.
sůl

Maso nakrájíme na kostičky velké asi 5 cm a jemně osolíme...

4.
petrželka

Pod tekoucí vodou důkladně omyjeme petrželku, osušíme ji kuchyňským papírem a nasekáme nadrobno...

5.
3 lžíce octu
4 lžíce oleje
čerstvě mletý pepř

Olej, ocet, petrželku a pepř emulgujeme ruční metličkou. Přidáme tresku a vše jemně promícháme. Dáváme si pozor, abychom jemné maso tresky nepolámali. Misku překryjeme potravinovou folií a necháme 15–20 minut marinovat v lednici...

6.

Poté tresku vyjmeme z marinády a osušíme kuchyňským papírem...

7.
50 gr strouhanky

Jednotlivé kousky obalíme ve strouhance...

8.
1 lžíce oleje

Kousky položíme na plech vyložený pečicím papírem. Zakapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby pod gril na 10 minut. Podle chuti dosolíme.

Naši gratinovanou tresku podáváme ihned. Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat bramborové pyré, pečivo, vařenou zeleninu, anebo čerstvý salát.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek