Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Těstoviny s cuketovým pestem

Těstoviny s cuketovým pestem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Cuketové pesto je chutnou a aromatickou omáčkou, která se používá především na ochucení těstovin, ale výborná je také např. na křupavé topinky. Pro přípravu pesta jsou ideálními letní měsíce, kdy je cuketa nejchutnější a snadno dostupná, ať už z vlastní zahrádky nebo kupovaná. Navíc je příprava pesta velmi jednoduchá a rychlá. Pesta můžeme připravit více, zamrazit ho a udělat si tak zásoby na zimu.

Těstoviny al dente

Vaření těstovin „al dente” (pevné na skus) neznamená jen to, že Italové nemají rádi rozvařené těstoviny, ale má to i svůj vědecký význam. Těstoviny „al dente” jsou totiž lépe stravitelné a déle zasytí než těstoviny vařené příliš dlouho. Mezi dvě hlavní složky těstovin patří škrob a bílkovina lepek (gluten). Díky správnému času vaření dokáže lepek lépe ve svém nitru zadržet částky škrobu, které se poté vstřebávají do našeho organismu jen pozvolně. Na jedné straně předejdeme tomu, aby nám rychle stoupla hladina cukrů v krvi, což má za následek jen přechodný pocit sytosti, a na druhé straně docílíme lepšího trávení a delšího pocitu sytosti. 

Těstoviny „al dente” jsou na skus tvrdší konzistence, ale v žádném případě nejsou syrové anebo nedovařené. U kvalitních těstovin je správný čas vaření vždy uveden na obalu. S trochou praxe dokážete odhadnout stupeň uvaření i od oka. 

Čas vaření však není jedinou chybou, které se můžeme při vaření těstovin dopustit. Je třeba dodržet i další zásady, zde se můžete dočíst více.




Těstoviny s cuketovým pestem

Pasta con pesto di zucchine

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 10 min 30 min

Cena:

Ingredience pro osoby

400 grTěstoviny
200 grCuketky
10 grMandle loupané
30 grPiniové oříšky (kešu ořechy nesolené)
10 grČerstvá bazalka
60 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
4 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 540

Užitečné potřeby


Struhadlo Mixér

Zajímavost


Skladování

Pesto můžeme skladovat v uzavřené skleněné nádobě v lednici, a to po dobu maximálně 2 dnů. Nejprve však povrch pesta zalijeme vrstvou olivového oleje.

Postup

1.
200 g cuketek

Cukety důkladně omyjeme, osušíme, odřízneme konce  a nastrouháme na jemném struhadle...

2.
větší špetka soli

Nastrouhané cukety vložíme do sítka, lehce osolíme, zamícháme a necháme odležet 30 minut, dokud neuvolní tekutinu...

3.
10 g bazalky

Mezitím omyjeme bazalku, osušíme ji kuchyňským papírem a vložíme do mixéru...

4.
10 g mandlí
30 g oříšků
60 g sýru
4 lžíce oleje

Přidáme mandle, oříšky, olej a sýr a rozmixujeme nadrobno...

5.

Přidáme vymačkané cukety a pokračujeme v mixování... 

6.
sůl

Mixujeme dokud nezískáme jemnou cuketovou omáčku. Dosolíme podle chuti...

7.
sůl
400 g těstovin

Těstoviny uvaříme "al dente" ve vroucí osolené vodě podle návodu výrobce... 

8.

Uvařené těstoviny scedíme. Pesto přemístíme do teplého hrnce od těstovin, přidáme těstoviny a promícháme. Podáváme ihned.

Pesto nikdy nevaříme, stačí jej smíchat s vařícími těstovinami. Pokud jej potřebujeme ohřát, dáme jej na předem ohřátou pánev a přidáme trochu teplé vody z těstovin.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
15
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek