Úvod > Těstoviny > Těstoviny s cuketovým pestem
Těstoviny s cuketovým pestem
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Cuketové pesto je chutnou a aromatickou omáčkou, která se používá především na ochucení těstovin, ale výborná je také např. na křupavé topinky. Pro přípravu pesta jsou ideálními letní měsíce, kdy je cuketa nejchutnější a snadno dostupná, ať už z vlastní zahrádky nebo kupovaná. Navíc je příprava pesta velmi jednoduchá a rychlá. Pesta můžeme připravit více, zamrazit ho a udělat si tak zásoby na zimu.
Těstoviny al dente
Vaření těstovin „al dente” (pevné na skus) neznamená jen to, že Italové nemají rádi rozvařené těstoviny, ale má to i svůj vědecký význam. Těstoviny „al dente” jsou totiž lépe stravitelné a déle zasytí než těstoviny vařené příliš dlouho. Mezi dvě hlavní složky těstovin patří škrob a bílkovina lepek (gluten). Díky správnému času vaření dokáže lepek lépe ve svém nitru zadržet částky škrobu, které se poté vstřebávají do našeho organismu jen pozvolně. Na jedné straně předejdeme tomu, aby nám rychle stoupla hladina cukrů v krvi, což má za následek jen přechodný pocit sytosti, a na druhé straně docílíme lepšího trávení a delšího pocitu sytosti.
Těstoviny „al dente” jsou na skus tvrdší konzistence, ale v žádném případě nejsou syrové anebo nedovařené. U kvalitních těstovin je správný čas vaření vždy uveden na obalu. S trochou praxe dokážete odhadnout stupeň uvaření i od oka.
Čas vaření však není jedinou chybou, které se můžeme při vaření těstovin dopustit. Je třeba dodržet i další zásady, zde se můžete dočíst více.