Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Ryby > Losos s petrželovým pestem

Losos s petrželovým pestem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Losos obecný (Salmo salar) je tažnou dravou rybou z čeledi lososovitých, která tráví podstatnou část života v moři, i když se rodí a rozmnožuje jen ve sladkých vodách. V moři se losos zdržuje blízko ústí řek, jimiž v mládí připlul, a poté se jako dospělý jedinec vrací k vytření do míst, kde se zrodil. Musí přitom zdolávat spoustu překážek, které mu stojí v cestě, plout proti proudu, přeskakovat jezy či menší vodopády. Losos se vyskytuje v oblastech Atlantského oceánu od příbřežních vod až po oblast Bílého moře, z Atlantiku pak migruje do celé Evropy. Je také nejčastěji chovanou rybou na farmách. Mezi jeho největší světové producenty patří Norsko, Švédsko a Kanada. Losos má štíhlé protáhlé tělo, zbarvení těla se v průběhu života mění, v moři je stříbřitě modré a během cesty do řek tmavne. Ryba dorůstá až do délky 150 cm a váží kolem 20 kg. Ryby z umělého chovu váží mezi 3–6 kg. Volně loveného lososa lze koupit zcela výjimečně a za velmi vysokou cenu. Losos je velmi oblíbenou rybou s vydatnou chutí a jak čerstvý, tak i uzený patří mezi zdraví prospěšné potraviny. Jeho typicky oranžovorůžové maso obsahuje důležité látky, jako jsou nenasycené mastné kyseliny omega-3, bílkoviny vysoké biologické hodnoty, jód a vitamíny A, D, B12. Kromě toho má losos nízký obsah kalorií: méně než 190 kalorií na 100 gramů/čerstvý a méně než 150 gramů/uzený. Doporučuje se konzumovat alespoň 1x týdně.

Losos s petrželovým pestem

Salmone con pesto di prezzemolo

Ryby


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 30 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

800 grLosos čerstvý
35 grPetrželka
40 grKešu ořechy nesolené (piniové oříšky)
1 ksStroužek česneku
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
3 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 538

Užitečné potřeby


Mixér Pinzeta na rybí kosti

Postup

1.
35 gr petrželky

Petrželku omyjeme a důkladně osušíme kuchyňským papírem...

2.

Oddělíme lístky od stonků, stonky vyhodíme...

3.
40 gr ořechů
40 gr sýru
1 stroužek česneku
2 lžíce oleje

Petržel vložíme do mixéru a společně s oloupaným česnekem, oříšky, sýrem a olejem rozmixujeme  dokud nezískáme jemné pesto.  Aby se pesto lépe mixovalo, můžeme přidat pár lžic vody, dáváme však pozor, aby pesto příliš nezřídlo...

4.
800 gr lososa

Připravíme lososa, ze kterého pomoci pinzety odstraníme kosti, opláchmeme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...

5.

Podélně  lososa rozřízneme...

6.

Štědře potřeme pestem, poté obě poloviny spojíme zase k sobě...

7.
1 lžíce oleje

Lososa  vložíme kůží směrem dolů do zapékací mísy anebo do pekáče vymazaného olejem... 

8.
sůl
čerstvě mletý pepř

Lososa jemně osolíme a opepříme...

9.

Přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180° C po dobu 20 minut...

10.

Poté alobal odstraníme a pečeme dalších 10 minut. Podáváme ihned. 

Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat brambory, bramborové pyré anebo zeleninovou přílohu, vařenou či syrovou.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
6
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek