Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Tarte Tatin

Tarte Tatin

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tarte Tatin je proslulým francouzským jablkovým koláčem, který se peče obráceně: nejprve se na dno formy dá máslo, cukr a jablka a teprve až po chvíli těsto. Celý koláč se převrací až po upečení.  Za tento vynikající dezert vděčíme sestrám Stéphanie a Carol Tatin, které na konci 19. století provozovaly hotel s restaurací v městečku Lamotte-Beuvron. Koláč údajně vznikl omylem, když Stéphanie, zkušená kuchařka, v roztržitosti zapomněla přidat do formy těsto. Jakmile si uvědomila svou chybu, nezahálela, položila na už zkaramelizovaná jablka rozválené těsto a dala dopéct do trouby. Po upečení se jí koláč nelíbil, tak ho zkrátka obrátila a servírovala hostům, u kterých sklidila samou chválu. V dnešní době je tarte Tatin ve Francii jedním z nejoblíbenějších dezertů.



Tarte Tatin

Jablečný koláč

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 40 min 1 hod

Cena:

Ingredience pro osob

Těsto
200 grHladká mouka typu 00
100 grMáslo
75 mlLedová voda
špetkaSůl
Náplň
200 grCukr krupice
8 ksJablka Golden středně velká
75 grMáslo

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 441

Užitečné potřeby


Kuchyňský mixér Pánev s víceúčelovým využitím

Zajímavost


Náš tarte Tatin je výborný vlažný anebo studený. Můžeme ho servírovat s vanilkovou zmrzlinou či se šlehačkou.

Postup

1.
200 gr hladké mouky
100 gr másla
špetka soli

Přípravu našeho koláče začneme realizací křehkého těsta: do mixéru vsypeme mouku, přidáme studené máslo z lednice nakrájené na malé kousky a špetku soli... 

2.

Krátce rozmixujeme, dokud nezískáme směs pískové konzistence...

3.
75 ml ledové vody

Směs vsypeme do mísy, anebo na vál a přidáme ledovou vodu... 

4.

Rychle, aby máslo příliš nezměklo, vypracujeme hladké těsto...

5.

Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 40 minut odležet do lednice. Chceme-li urychlit čas, můžeme dát těsto na 20 minut do mrazáku...

6.
8 jablek

Mezitím si připravíme náplň: jablka omyjeme, oloupeme,  rozkrojíme na čtvrtky a odstraníme jádřince...

7.
75 gr másla
140 gr cukru

Na přípravu tarte Tatin potřebujeme pánev, která má nepřilnavý povrch a je vhodná jak pro vaření na plotně, tak na pečení v troubě. Symboly nalezneme většinou na dně pánve. Nejprve dáme do pánve máslo nakrájené na kousky, na něj vsypeme 2/3 cukru...

8.

Naskládáme první vrstvu jablek tak, aby byly hřbetem dolů...

9.
60 gr cukru

Posypeme zbývajícím cukrem... 

10.

Pokračujeme další vrstvou jablek, tentokrát hřbetem nahoru. Pánev dáme na plotnu a na středně velkém ohni necháme zkaramelizovat dozlatova asi 20 minut. Pravidelně, špičkou nože, kontrolujeme karamel, aby se nespálil, měl by mít světlou barvu.  Zkaramelizovaná jablka odstavíme z ohně a necháme lehce vychladnout...

11.

Mezitím si z těsta na pomoučeném vále vyválíme plát, o trochu větší než je průměr pánve... 

12.

Těsto položíme na jablka a okraje zastrčíme dovnitř formy, jako kdybychom chtěli jablka podebrat zespod. Poté těsto na několika místech propíchneme špejlí nebo vidličkou. V dobře předehřáté troubě pečeme 15 minut na 220 °C, poté zmírníme na 180 °C a pečeme dalších 15 minut...

13.

Hotový koláč vyjmeme z trouby, položíme na něj talíř větší než pánev a rychlým pohybem koláč překlopíme na talíř...

14.

Dáváme si velký pozor, abychom se při překlápění nespálili horkou šťávou z jablek. Necháme koláč vychladnout a servírujeme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
23
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek