Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Tarte Tatin

Tarte Tatin

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tarte Tatin je proslulým francouzským jablkovým koláčem, který se peče obráceně: nejprve se na dno formy dá máslo, cukr a jablka a teprve až po chvíli těsto. Celý koláč se převrací až po upečení.  Za tento vynikající dezert vděčíme sestrám Stéphanie a Carol Tatin, které na konci 19. století provozovaly hotel s restaurací v městečku Lamotte-Beuvron. Koláč údajně vznikl omylem, když Stéphanie, zkušená kuchařka, v roztržitosti zapomněla přidat do formy těsto. Jakmile si uvědomila svou chybu, nezahálela, položila na už zkaramelizovaná jablka rozválené těsto a dala dopéct do trouby. Po upečení se jí koláč nelíbil, tak ho zkrátka obrátila a servírovala hostům, u kterých sklidila samou chválu. V dnešní době je tarte Tatin ve Francii jedním z nejoblíbenějších dezertů.



Tarte Tatin

Jablečný koláč

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 40 min 1 hod

Cena:

Ingredience pro osob

Těsto
200 grHladká mouka typu 00
100 grMáslo
75 mlLedová voda
špetkaSůl
Náplň
200 grCukr krupice
8 ksJablka Golden středně velká
75 grMáslo

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 441

Užitečné potřeby


Kuchyňský mixér Pánev s víceúčelovým využitím

Zajímavost


Náš tarte Tatin je výborný vlažný anebo studený. Můžeme ho servírovat s vanilkovou zmrzlinou či se šlehačkou.

Postup

1.
200 gr hladké mouky
100 gr másla
špetka soli

Přípravu našeho koláče začneme realizací křehkého těsta: do mixéru vsypeme mouku, přidáme studené máslo z lednice nakrájené na malé kousky a špetku soli... 

2.

Krátce rozmixujeme, dokud nezískáme směs pískové konzistence...

3.
75 ml ledové vody

Směs vsypeme do mísy, anebo na vál a přidáme ledovou vodu... 

4.

Rychle, aby máslo příliš nezměklo, vypracujeme hladké těsto...

5.

Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 40 minut odležet do lednice. Chceme-li urychlit čas, můžeme dát těsto na 20 minut do mrazáku...

6.
8 jablek

Mezitím si připravíme náplň: jablka omyjeme, oloupeme,  rozkrojíme na čtvrtky a odstraníme jádřince...

7.
75 gr másla
140 gr cukru

Na přípravu tarte Tatin potřebujeme pánev, která má nepřilnavý povrch a je vhodná jak pro vaření na plotně, tak na pečení v troubě. Symboly nalezneme většinou na dně pánve. Nejprve dáme do pánve máslo nakrájené na kousky, na něj vsypeme 2/3 cukru...

8.

Naskládáme první vrstvu jablek tak, aby byly hřbetem dolů...

9.
60 gr cukru

Posypeme zbývajícím cukrem... 

10.

Pokračujeme další vrstvou jablek, tentokrát hřbetem nahoru. Pánev dáme na plotnu a na středně velkém ohni necháme zkaramelizovat dozlatova asi 20 minut. Pravidelně, špičkou nože, kontrolujeme karamel, aby se nespálil, měl by mít světlou barvu.  Zkaramelizovaná jablka odstavíme z ohně a necháme lehce vychladnout...

11.

Mezitím si z těsta na pomoučeném vále vyválíme plát, o trochu větší než je průměr pánve... 

12.

Těsto položíme na jablka a okraje zastrčíme dovnitř formy, jako kdybychom chtěli jablka podebrat zespod. Poté těsto na několika místech propíchneme špejlí nebo vidličkou. V dobře předehřáté troubě pečeme 15 minut na 220 °C, poté zmírníme na 180 °C a pečeme dalších 15 minut...

13.

Hotový koláč vyjmeme z trouby, položíme na něj talíř větší než pánev a rychlým pohybem koláč překlopíme na talíř...

14.

Dáváme si velký pozor, abychom se při překlápění nespálili horkou šťávou z jablek. Necháme koláč vychladnout a servírujeme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
35
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek