Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Luštěniny > Dušené fazole

Dušené fazole

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dnešní recept se inspiruje toskánskou kuchyní a její chudou vesnickou tradicí, kde luštěniny ovládají jídelníček. Tradice, ze které můžeme čerpat jídla, jež se vyznačují jednoduchostí a přirozeností. Dvě vlastnosti, které dnešní chutné a umělé polotovary dokázaly zcela vynulovat. Toskánská kuchyně je skromná, ale bohatá a pestrá zároveň.        

Fazole cannellini jsou malé, bílé fazole podlouhlého tvaru italského původu. Vyznačují se jemnou konzistencí a delikátní chutí, a proto často doprovází také pokrmy z ryb a mořských plodů. Skvěle se hodí i k přípravě polévek, krémů a kaší.  

V našem receptu si můžeme dušené fazole vychutnat jako hlavní a jediný chod, jenž společně s polentou představuje chutný a zdravý vegetariánský/veganský chod bez lepku. Přírodní ingredience a jemná chuť tohoto jídla jsou perfektní i pro dětský jídelníček (bez feferonky a pepře).  

Dušené fazole

Stufato di cannellini con polenta alla griglia

Luštěniny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 1 hod 12 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

Dušené cannellini
280 grFazole cannellini suché
4 lžíceOlivový olej extra panenský
1 lžíceRajčatový koncentrát
1 ksCibule
1 ksStroužek česneku
1 snítkaRozmarýn
3 lístkyŠalvěj
1 ksBobkový list
1 ksSušená pálivá feferonka (dobrovolná)
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Grilovaná polenta
200 grKukuřičná mouka na polentu
800 grStudená voda
5 grMořská sůl
p.p.Olivový olej extra panenský

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 256

Užitečné potřeby


Tlakový hrnec (dobrovolný) Pánev s poklicí Plech Grilovací pánev Metlička na šlehání

Postup

1.
280 g fazolí

Sušené cannellini namočíme na 10−12 hodin do studené vody. Misku s fazolemi překryjeme fólií a dáme do lednice anebo do chladna...

2.

Fazole scedíme, vložíme do tlakového hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Nesolíme. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 40 minut od počátku syčení. Uvařené fazole scedíme, ale vodu si ponecháme. Bez tlakového hrnce se cannellini vaří na mírném ohni 65−70 minut. Solí se až 5 minut před koncem vaření...

3.
1 cibule
1 stroužek česneku
1 snítka rozmarýnu
3 lístky šalvěje
1 bobkový list

Cibuli nakrájíme na kostičky. Bylinky omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Česnek prolisujeme...

4.
2 lžíce oleje
1 sušená feferonka

Cibuli restujeme 5 minut na mírném ohni, přidáme bylinky a feferonku a necháme ještě minutu restovat...

5.
1 vrchovatá lžíce koncentrátu
sůl podle potřeby
čerstvě mletý pepř

Přidáme fazole a rajčatový koncentrát rozmíchaný ve vodě z fazolí. Osolíme a opepříme a za častého míchání vaříme na mírném ohni 20 minut...

6.

Podle potřeby přidáme naběračku vody z fazolí tak, aby fazole zůstaly krémové...

7.
200 g polenty
800 g studené vody
5 g soli (5 g = 1 zarovnaná čajová lžička)

Připravíme si polentu − zde se můžete podívat, jak se připravuje. Polentu připravíme sušší a nepřidáváme do ní ani máslo, ani sýr, aby se během grilování, nepřichytávala na gril. Místo s polentou můžeme fazole servírovat s chlebem...

8.
Olivový olej podle potřeby

Hotovou polentu vyklopíme na menší plech vymazaný olejem a uhladíme. Skvělým pomocníkem je silikonová podložka. Necháme polentu ztuhnout...

9.

Vyklopíme polentu...

10.
olivový olej podle potřeby

Nakrájíme ji na kostičky a přetřeme olejem...

11.

Na rozpáleném grilu polentu ogrilujeme z obou stran tak, aby byla křupavá...

12.
2 lžíce olivového oleje
čerstvě mletý pepř

Na polentu naneseme fazole, štědře zakapeme olivovým olejem a podle chuti posypeme čerstvě mletým pepřem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
6
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek