Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Luštěniny > Dušené fazole

Dušené fazole

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dnešní recept se inspiruje toskánskou kuchyní a její chudou vesnickou tradicí, kde luštěniny ovládají jídelníček. Tradice, ze které můžeme čerpat jídla, jež se vyznačují jednoduchostí a přirozeností. Dvě vlastnosti, které dnešní chutné a umělé polotovary dokázaly zcela vynulovat. Toskánská kuchyně je skromná, ale bohatá a pestrá zároveň.        

Fazole cannellini jsou malé, bílé fazole podlouhlého tvaru italského původu. Vyznačují se jemnou konzistencí a delikátní chutí, a proto často doprovází také pokrmy z ryb a mořských plodů. Skvěle se hodí i k přípravě polévek, krémů a kaší.  

V našem receptu si můžeme dušené fazole vychutnat jako hlavní a jediný chod, jenž společně s polentou představuje chutný a zdravý vegetariánský/veganský chod bez lepku. Přírodní ingredience a jemná chuť tohoto jídla jsou perfektní i pro dětský jídelníček (bez feferonky a pepře).  

Dušené fazole

Stufato di cannellini con polenta alla griglia

Luštěniny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 1 hod 12 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

Dušené cannellini
280 grFazole cannellini suché
4 lžíceOlivový olej extra panenský
1 lžíceRajčatový koncentrát
1 ksCibule
1 ksStroužek česneku
1 snítkaRozmarýn
3 lístkyŠalvěj
1 ksBobkový list
1 ksSušená pálivá feferonka (dobrovolná)
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Grilovaná polenta
200 grKukuřičná mouka na polentu
800 grStudená voda
5 grMořská sůl
p.p.Olivový olej extra panenský

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 256

Užitečné potřeby


Tlakový hrnec (dobrovolný) Pánev s poklicí Plech Grilovací pánev Metlička na šlehání

Postup

1.
280 g fazolí

Sušené cannellini namočíme na 10−12 hodin do studené vody. Misku s fazolemi překryjeme fólií a dáme do lednice anebo do chladna...

2.

Fazole scedíme, vložíme do tlakového hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Nesolíme. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 40 minut od počátku syčení. Uvařené fazole scedíme, ale vodu si ponecháme. Bez tlakového hrnce se cannellini vaří na mírném ohni 65−70 minut. Solí se až 5 minut před koncem vaření...

3.
1 cibule
1 stroužek česneku
1 snítka rozmarýnu
3 lístky šalvěje
1 bobkový list

Cibuli nakrájíme na kostičky. Bylinky omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Česnek prolisujeme...

4.
2 lžíce oleje
1 sušená feferonka

Cibuli restujeme 5 minut na mírném ohni, přidáme bylinky a feferonku a necháme ještě minutu restovat...

5.
1 vrchovatá lžíce koncentrátu
sůl podle potřeby
čerstvě mletý pepř

Přidáme fazole a rajčatový koncentrát rozmíchaný ve vodě z fazolí. Osolíme a opepříme a za častého míchání vaříme na mírném ohni 20 minut...

6.

Podle potřeby přidáme naběračku vody z fazolí tak, aby fazole zůstaly krémové...

7.
200 g polenty
800 g studené vody
5 g soli (5 g = 1 zarovnaná čajová lžička)

Připravíme si polentu − zde se můžete podívat, jak se připravuje. Polentu připravíme sušší a nepřidáváme do ní ani máslo, ani sýr, aby se během grilování, nepřichytávala na gril. Místo s polentou můžeme fazole servírovat s chlebem...

8.
Olivový olej podle potřeby

Hotovou polentu vyklopíme na menší plech vymazaný olejem a uhladíme. Skvělým pomocníkem je silikonová podložka. Necháme polentu ztuhnout...

9.

Vyklopíme polentu...

10.
olivový olej podle potřeby

Nakrájíme ji na kostičky a přetřeme olejem...

11.

Na rozpáleném grilu polentu ogrilujeme z obou stran tak, aby byla křupavá...

12.
2 lžíce olivového oleje
čerstvě mletý pepř

Na polentu naneseme fazole, štědře zakapeme olivovým olejem a podle chuti posypeme čerstvě mletým pepřem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
5
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek