Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Pečené brambory s rozmarýnem

Pečené brambory s rozmarýnem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pečené brambory představují v Itálii klasickou nedělní přílohu, možná tu nejoblíbenější. Chutnají snad úplně všem, velkým i malým.  

TAJEMSTVÍ KŘUPAVOSTI

Tajemstvím je zbavit brambory škrobu. Na škrob jsou bohaté brambory „moučné“, tzn. staré brambory a brambory varného typu C (v Itálii patate a pasta bianca). Tyto brambory se na pečení hodí nejméně, naopak jsou ideální na bramborovou kaši anebo na gnocchi.  


Na pečení jsou ideální brambory nové anebo brambory varného typu A a B (v Itálii a pasta gialla), ty nám dají při pečení nejlepší výsledek: křupavé na povrchu a měkké uvnitř. 

Pečené brambory s rozmarýnem

Patate al forno

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 1 hod 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1000 grBrambory (varný typ A nebo B)
50 grOlivový olej extra panenský
4 větvičkyRozmarýn
6 ksStroužek česneku
p.p.Mořská sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 321

Postup

1.
1000 g brambor

Brambory oloupeme...

2.

Menší brambory rozkrojíme napůl, ty větší na čtvrtky. Brambory důkladně propláchneme pod tekoucí vodou...

3.

Brambory vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 3 minuty od bodu varu...

4.

Spařené brambory necháme odkapat a důkladně je osušíme kuchyňským papírem anebo čistou utěrkou...

5.
50 g olivového oleje
rozmarýn

Brambory vložíme do pekáče, přidáme rozmarýn a olivový olej. Solíme až po upečení...

6.

Důkladně vše promícháme, tak aby se brambory rovnoměrně obalily v oleji. Poté brambory urovnáme tak, aby se nepřekrývaly...

7.
6 neloupaných stroužků česneku

Nakonec přidáme jednu malou hlavičku česneku, neloupanou a rozkrojenou napůl anebo pár stroužků česneku ve slupce...

8.
sůl podle potřeby

Pečeme ve ventilované troubě na 200 °C po dobu 40-45 minut cirka, dokud nejsou křupavé a dozlatova upečené. Brambory během pečení nemícháme, po 30 minutách je pouze otočíme.   

Brambory štědře osolíme a ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek