Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Těstoviny 4 formaggi

Těstoviny 4 formaggi

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Těstoviny „quattro formaggi“ (čtyři sýry) patří mezi velké klasiky italské kuchyně a není divu, Itálie je zemí sýrů. Ale které sýry vlastně patří do té proslulé čtverky? Stovky!!! Itálie totiž produkuje více než 400 druhů sýru a zakódovat jeden jediný recept na těstoviny „quattro formaggii“ by bylo nemožné, a možná i malinko omezující.  

QUATTRO FORMAGGI V LOMBARDII 

Pojďme se tedy podívat na možné kombinace. V severní Itálii a konkrétně v Lombardii nikdy v receptu nechybí dva měkké tučné sýry pocházející právě z Lombardie, a to Gorgonzola DOP (jméno podle města Gorgonzola) a Taleggio DOP (jméno podle údolí Val Taleggio). Nikdy nechybí tvrdý sýr Grana Padano DOP anebo parmazán. Čtvrtý sýr, většinou tučný polotvrdý, je opravdovým žolíkem. Můžeme hmátnout po neuvěřitelném sýru Montasio DOP, který se vyrábí v benátském regionu a v regionu Friuli Venezia Giulia, ale stejně dobře by nám mohl posloužit sýr Fontina DOP z Val d’Aosty anebo lombardské sýry Casera DOP, Bitto DOP, Fontal P.A.T. a desítky dalších.

Sýr Grana Padano, Gorgonzolu a Taleggio lze běžně koupit v dobře zásobovaném českém supermarketu (Billa, Tesco, Makro). Sýr Montasio a další jsou k dostání ve specializovaných prodejnách a na internetu. 

Česká varianta „quattro formaggi“ 

Sýr Taleggio je možné nahradit měkkým sýrem Romadur anebo sýrem Blaťácké zlato, sýr Grana Padano sýrem Gran Moravia. Namísto gorgonzoly lze použít jiný sýr s modrou plísní, například Nivu anebo Roquefort. Montasio můžeme nahradit jakýmkoliv jiným polotvrdým sýrem (třeba tím, který nám už dlouho leží v lednici), pro příklad uvádím: plnotučný Eidam, Gouda, Čedar, Ementál, Gruyér, apod. 

Těstoviny 4 formaggi

Pasta ai quattro formaggi

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 15 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

320 gTěstoviny
150 grČerstvá smetana
80 grSýr Taleggio (Romadur)
80 grSýr Gorgonzola (Niva)
80 grSýr Montasio (Ementál)
50 grSýr Grana Padano (Gran Moravia)
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 672

Postup

1.
320 g těstovin

Těstoviny vhodíme do vroucí osolené vody a uvaříme „al dente“...

2.
80 g sýru Gorgonzola (Niva, Roquefort)
80 g sýru Taleggio (Blaťácké zlato, Romadur)
80 g sýru Montasio (Ementál, Chedar)

Sýry zbavíme krusty a nakrájíme na kostičky. Grana Padano nastrouháme najemno...

3.
150 g smetany

Smetanu vlijeme na pánev a na nízkém ohni ji necháme o polovinu zredukovat...

4.

Přidáme nakrájené sýry (kromě Grana Padano) a na nízkém ohni necháme sýry rozpustit...

5.

Vypneme oheň, přidáme 3 lžíce vody z těstovin a promícháme...

6.

Těstoviny scedíme a přidáme k omáčce. Vše dobře promícháme...

7.
Čerstvě mletý pepř
50 g sýru Grana Padano (Gran Moravia)

Podle chuti posypeme čerstvě mletým pepřem a strouhaným sýrem...

8.

Ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
16
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek