Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Drůbež a králík > Kuře v gremolátě

Kuře v gremolátě

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Recept na kuře v gremolátě se zrodil jen tak náhodou, když můj manžel dostal chuť na velkou italskou klasiku „Ossobuco po milánsku“. Ossobuchi jsem nenašla a tak jsem pokrm připravila s kuřecími stehny. Z ledabylého pokusu vzniklo úžasné jídlo.  

Gremoláta, kombinace petrželky, citronové kůry a česneku, přidaná ke konci vaření, dokáže dát jídlům opravdu jedinečnou příchuť. Pro jemně pikantní příchuť můžeme do gremolády přidat kousek strouhaného zázvoru anebo špetku chilli. Kuře můžeme použít celé a naporcované anebo jen stehna. 

Kombinace bylinek a koření jako stvořená pro tento pokrm je směs „Pikantní rozmarýn“ od českého výrobce Fitkoření. Přírodní mix rozmarýnu, chilli, bazalky, černého pepře a česneku, bez soli a konzervačních látek. Aby si bylinky zachovaly své blahodárné účinky, přidáme jednu zarovnanou lžíci až do gremoláty.

Kuře v gremolátě

Pollo in gremolata

Drůbež a králík


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 1 hod 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1 kgKuře
500 mlVývar
100 mlBílé víno suché
30 grHladká mouka
20 grMáslo
3 lžíceOlivový olej extra panenský
1 snítkaRozmarýn
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Gremoláta
1 ksCitron BIO (kůra)
2 ksStroužek česneku
svazekPetrželka

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 426

Postup

1.
500 ml vývaru (masový, kuřecí, zeleninový)

Připravíme vývar a udržujeme ho stále horký...

2.
1 cibule

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno; zde se můžete podívat, jak se to správně dělá...

3.
1000 g naporcovaného kuřete

Kuře osušíme kuchyňským papírem...

4.
30 g mouky

 Zlehka ho obalíme v mouce...

5.
3 lžíce oleje
20 g másla

Na pánvi rozehřejeme olej s ořechem másla a na středním ohni kuře orestujeme dozlatova. Vytáhneme z pánve a odložíme...

6.

Na stejné pánvi pozvolna podusíme cibulku...

7.
1 snítka rozmarýnu
sůl
čerstvě mletý pepř
100 ml bílého vína

Vrátíme zpět kuře, přidáme nasekaný rozmarýn, jemně osolíme a opepříme.  Zvedneme oheň, zalijeme bílým vínem a necháme zcela odpařit...

8.

Přidáme naběračku horkého vývaru, překryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 40 minut anebo dokud není kuře měkké...

9.

Podle potřeby přidáme další vývar a kuře občas otočíme...

10.
2 stroužky česneku
1 svazek petrželky
1 citron (kůra)

Připravíme gremolátu: v misce smícháme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a jemně strouhanou citronovou kůru (jen tu žlutou část)...

11.

Gremolátu přidáme k omáčce a povaříme dalších pět minut...

12.

Podáváme s kukuřičnou polentou, šafránovým rizotem anebo s bramborovým pyré.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek