Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Drůbež a králík > Kuře v gremolátě

Kuře v gremolátě

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Recept na kuře v gremolátě se zrodil jen tak náhodou, když můj manžel dostal chuť na velkou italskou klasiku „Ossobuco po milánsku“. Ossobuchi jsem nenašla a tak jsem pokrm připravila s kuřecími stehny. Z ledabylého pokusu vzniklo úžasné jídlo.  

Gremoláta, kombinace petrželky, citronové kůry a česneku, přidaná ke konci vaření, dokáže dát jídlům opravdu jedinečnou příchuť. Pro jemně pikantní příchuť můžeme do gremolády přidat kousek strouhaného zázvoru anebo špetku chilli. Kuře můžeme použít celé a naporcované anebo jen stehna. 

Kombinace bylinek a koření jako stvořená pro tento pokrm je směs „Pikantní rozmarýn“ od českého výrobce Fitkoření. Přírodní mix rozmarýnu, chilli, bazalky, černého pepře a česneku, bez soli a konzervačních látek. Aby si bylinky zachovaly své blahodárné účinky, přidáme jednu zarovnanou lžíci až do gremoláty.

Kuře v gremolátě

Pollo in gremolata

Drůbež a králík


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 1 hod 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

1 kgKuře
500 mlVývar
100 mlBílé víno suché
30 grHladká mouka
20 grMáslo
3 lžíceOlivový olej extra panenský
1 snítkaRozmarýn
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Gremoláta
1 ksCitron BIO (kůra)
2 ksStroužek česneku
svazekPetrželka

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 426

Postup

1.
500 ml vývaru (masový, kuřecí, zeleninový)

Připravíme vývar a udržujeme ho stále horký...

2.
1 cibule

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno; zde se můžete podívat, jak se to správně dělá...

3.
1000 g naporcovaného kuřete

Kuře osušíme kuchyňským papírem...

4.
30 g mouky

 Zlehka ho obalíme v mouce...

5.
3 lžíce oleje
20 g másla

Na pánvi rozehřejeme olej s ořechem másla a na středním ohni kuře orestujeme dozlatova. Vytáhneme z pánve a odložíme...

6.

Na stejné pánvi pozvolna podusíme cibulku...

7.
1 snítka rozmarýnu
sůl
čerstvě mletý pepř
100 ml bílého vína

Vrátíme zpět kuře, přidáme nasekaný rozmarýn, jemně osolíme a opepříme.  Zvedneme oheň, zalijeme bílým vínem a necháme zcela odpařit...

8.

Přidáme naběračku horkého vývaru, překryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 40 minut anebo dokud není kuře měkké...

9.

Podle potřeby přidáme další vývar a kuře občas otočíme...

10.
2 stroužky česneku
1 svazek petrželky
1 citron (kůra)

Připravíme gremolátu: v misce smícháme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a jemně strouhanou citronovou kůru (jen tu žlutou část)...

11.

Gremolátu přidáme k omáčce a povaříme dalších pět minut...

12.

Podáváme s kukuřičnou polentou, šafránovým rizotem anebo s bramborovým pyré.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek