Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Ryby > Lasagne s lososem a cuketami

Lasagne s lososem a cuketami

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Dnešní lasagne s lososem a cuketami představují skvělý jediný chod pro celou rodinu. Pro svou jemnou a měkkou chuť jsou velmi oblíbené i u dětí, které, víme, nejsou zrovna největšími fanoušky rybího masa a zeleniny.  

Pokrm bohatý na ryby a zeleninu, nám z nutričního hlediska dá vše, co zdravé jídlo má mít. V prvé řadě mnoho zdravých bílkovin a velké množství vitaminu D, nezbytné právě dětem ke zdravému růstu.  

Losos, který patří mezi tučné ryby, by se již neměl kombinovat se surovinami, které jeho tukovou hodnotu zvyšují. Proto jsem záměrně vybrala pro přípravu bešamelové omáčky polotučné mléko a olivový olej, s jejichž pomocí vykouzlíme moc chutné, ale zdravé jídlo. 

Pohled na kalorie a na nutriční tabulku by nám mohl dát dojem, že pokrm je příliš tučný na to, aby byl zdravý. Na tuky opravdu bohatý je, ale 75% z nich spadá do skupiny zdravých nenasycených tuků

NEJSOU TUKY JAKO TUKY

Ta nejlepší cesta ke zdravé, vyvážené a chutné stravě je znát rozdíly mezi tuky. Naše zdraví ohrožuje vysoká spotřeba některých typů tuku (nasycených) a naopak nízký příjem jiných (nenasycených). Dobré znalosti různých typů tuku nám umožňí rozhodnout, které je nutné omezit a příjem kterých naopak zvýšit. Nenasycené tuky by měly představovat 2/3 všech přijatých tuků. 

Tuk není sám o sobě "nezdravý". Ve skutečnosti představuje nenahraditelnou živinu, která vykonává v našem organizmu důležité funkce:

1. Energetická a zásobní – naše tělo z tuku čerpá energii v momentě, kdy nejsou k dispozici cukry. 

2. Mechanická a ochranná – chrání vnitřní orgány před mechanickým poškozením.

3. Termoregulační – napomáhá udržovat tělesnou teplotu.

4. Stavební – společně s bílkovinami tvoří buněčnou membránu. Buňky se v těle neustále obnovují, a proto jsou tuky našemu organismu nezbytné. 

Skupina nenasycených tuků se dělí na tuky mononenasycené a tuky polynenasycené. Mononenasycené tuky, na které jsou bohaté především olivový olej extra panenský, snižují špatný cholesterol (LDL) a zvyšují cholesterol dobrý (HDL). Polynenasycené tuky, hojně obsaženy v tučných rybách, jsou zase bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Tyto kyseliny si naše tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijímat z potravy. Jsou nezbytné k tvorbě hormonů a k vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích: A, D, E, K. 

Tuky, jako takové, jsou však velmi kalorické, a i přesto, že některé jsou pro náš organismus nezbytné, jejich příjem by měl představovat jen 20-35% denního energetického příjmu (mononenasycených 20%, polynasycených 10%, nasycených méně než 7%). Děti potřebují ke zdravému růstu tuků více (a především těch kvalitních): kojenci 45-50% a děti od jednoho roku 35%.  

Použitá literatura a zdroje: 

- Claudia Moriondo: Il manuale dell’alimentazione, Hoepli, 2011. 

- Aldo Mariani Costantini, Carlo Cannella, Gianni Tomassi: Alimentazione e nutrizione umana, Il Pensiero Scientifico Editore, 2011. 

- European Food Information Coucil: http://www.eufic.org  

Lasagne s lososem a cuketami

Lasagne salmone e zucchine

Ryby


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 30 min 10 min

Cena:

Ingredience pro osoby

600 grLosos čerstvý
125 grLasagne
50 mlBílé víno suché
2 ksCuketky
1 ksPórek
4 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
Bešamelová omáčka
800 mlČerstvé polotučné mléko
60 grHladká mouka
60 grOlivový olej extra panenský
svazekFenykl obecný nať (anebo kopr)
p.p.Sůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 833

Užitečné potřeby


Zapékací mísa Pinzeta na rybí kosti Metlička na šlehání

Zajímavost


Fenykl obecný aneb italský kopr

Fenykl obecný (it. finocchietto selvatico) je oblíbenou a v italské kuchyni hojně používanou středozemní bylinou. Vzhledem a chutí se velmi podobá kopru a v Česku se mu lidově říká italský anebo římský kopr. Odedávna je v kuchyni ceněnou bylinou, nejen pro svou příjemnou aromatickou příchuť, ale především pro své léčebné účinky. Často se z jeho plodů připravují čaje pro těhotné a kojící ženy a větropudné čaje pro kojence. Nať a semena se v kuchyni používají k ochucení masa a ryb, ale také některých sladkých koláčů a ovocných marmelád.

Postup

1.
60 g olivového oleje
60 g hladké mouky
800 ml polotučného mléka
svazek fenyklu anebo kopru
1 zarovnaná kávová lžička soli

Nejprve připravíme koprový bešamel: v hrnci rozehřejeme olej, přidáme přesátou mouku a energicky metličkou rozmícháme. Na nízkém ohni, za stálého míchání mouku povaříme 2 minuty. Přilijeme studené mléko a opět energicky rozšleháme. Přidáme sůl, nať fenyklu anebo kopru, přivedeme k varu a za častého míchání vaříme na velmi nízkém ohni 15 minut. Podrobný ilustrovaný recept najdete zde, nezapomeňte použít ingredience zde uvedené...

2.
1 pórek (jen jeho bílá část)

Pórek zbavíme konce, zelené části a poničených povrchových listů. Omytou bílou část nakrájíme najemno...

3.
2 střední cuketky

Cukety důkladně omyjeme a nakrájíme na drobná kolečka...

4.
600 g lososa

Pomocí rybí pinzety lososa zbavíme kostí...

5.

Filet zbavíme kůže: na užším konci filetu nařízneme maso, abychom jej oddělili od kůže, poté kůži pevně uchopíme a tahem, řezavým pohybem maso oddělíme od kůže. Maso omyjeme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...

6.

Poté maso nakrájíme na plátky...

7.
2 lžíce oleje

Na široké pánvi rozehřejeme část oleje a na nízkém ohni na něm necháme „zvadnout“ pórek...

8.
sůl podle potřeby

Přidáme cukety, zvedneme oheň a orestujeme je po dobu 4-5 minut. Cukety osolíme až na konci. Vyděláme je z pánve a necháme bokem...

9.
2 lžíce oleje
50 ml bílého vína

Ve stejné pánvi, na zbylém oleji orestujeme lososa; 1-2 minuty. Přilijeme bílé víno a necháme vypařit...

10.

Smícháme s cuketami a podle potřeby dochutíme solí...

11.
olej na vymazání

Zapékací mísu (cirka 30x20 cm) jemně vymažeme olejem. Dno potřeme tenkou vrstvou bešamele...

12.
125 g lasagní (cirka 12 plátů)

Na bešamel položíme pláty lasagní (podle potřeby je můžeme nalámat)...

13.

Lasagne důkladně pokryjeme omáčkou...

14.

Na bešamel položíme vrstvu směsi lososa a cuket. Přidáme opět lasagne, poté bešamel a směs, až do vypotřebování surovin...

15.

Zakončíme bešamelem...

16.

Pečeme v dobře předehřáté ventilované troubě na 180 °C po dobu 25-30 minut, dokud nezačnou lasagne hnědnout. Necháme 10 minut odpočinout a podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
5
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak nakupovat těstoviny

Post, který už mám dlouho na mysli je o tom, jak nakupovat těstoviny (sušené, bezvaječné). Jak poznat, zda jsou kvalitní, bez ohledu na zemi původu či značku. Jeden pohled na balení Vám k tomu postačí, tak čtěte až do konce.&n...
Celý článek