Úvod > Zelenina a brambory > Chřest, prosciutto crudo a celozrnný crumble s vůní pomeranče
Chřest, prosciutto crudo a celozrnný crumble s vůní pomeranče
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Úvod > Zelenina a brambory > Chřest, prosciutto crudo a celozrnný crumble s vůní pomeranče
Obtížnost:
![]() |
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|---|
20 min | 35 min | 0 min |
Cena:
600 gr | Zelený chřest |
---|---|
100 gr | Prosciutto crudo |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Sůl |
Crumble | |
60 gr | Celozrnná mouka |
50 gr | Máslo |
20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
1 ks | Pomeranč BIO (kůra) |
špetka | Sůl |
Vložit do nákupního košíku
Kalorie: 330
Parní hrnec (dobrovolný) Pečicí papír Gratinovací misky (nebo zapékací mísa)
Mouku a špetku soli vložíme do misky. Přidáme jemně nastrouhaný parmazán a studené máslo nakrájené na kostičky. Přidáme také strouhanou kůru, jen tu oranžovou část. Necháme vše prozatím stranou...
Chřest opatrně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Odřízneme dřevnaté konce...
Výhonky oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest); velmi mladý a tenký zelený chřest není nutné loupat vůbec, ostatní oloupeme zhruba od poloviny délky, směrem od špičky dolů...
Chřest uvaříme na páře anebo v osolené vodě (zde se můžete podívat jak se chřest vaří). Chřest střední velikosti vaříme zhruba 8–10 minut. Můžeme do něj píchnout vidličkou, chřest by měl být měkký, ale celistvý a lehce křupavý...
Připravíme těsto na crumble: prsty rozmělníme nejprve máslo s parmazánem...
Poté drolíme s moukou, jako kdybychom počítali peníze. Pracujeme krátce, aby se máslo příliš neohřálo...
Drobenku rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v dobře předehřáté ventilované troubě na 180 °C po dobu 15 minut...
Gratinovací talíř jemně přetřeme olejem. Přidáme chřest a šunku...
Zakapeme olejem a jemně osolíme (není třeba, pokud jsme chřest vařili v osolené vodě)....
Nakonec posypeme drobenkou a pečeme dalších 10 minut ve statické troubě na 180 °C. Ihned podáváme.
Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek