Úvod > Polévky a předkrmy > Uzený losos s fenyklem a koprovou majonézou
Uzený losos s fenyklem a koprovou majonézou
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Pár ingrediencí nám stačí k tomu, abychom vykouzlili tento rafinovaný předkrm, anebo zdravý druhý chod. Zvláštní chuť fenyklu dodá jemnému masu uzeného lososa na křupavosti, koprový dresink mu zase propůjčí dotek jemnosti. Fenykl můžeme nahradit na kostičky nakrájeným řapíkatým celerem.
Koprový dresink je typickou studenou omáčkou švédské kuchyně, která neodmyslitelně doprovází marinovaného a uzeného lososa. Většina z Vás ji již ochutnala, i když to zatím netušila. Nejedná se o nic jiného než o omáčku „sås senap e dill“ typicky servírovanou se studeným lososem, která Vám tak chutná v restauraci Ikea. Její příprava připomíná preparaci čerstvé majonézy, namísto citronové šťávy se však přidává vinný, anebo jablečný ocet, cukr, hořčice a kopr. Omáčka se skvěle hodí také ke krevetám, krabímu masu, rybám vařeným na páře, marinovanému masu anebo jako zálivka na salát. Omáčku můžeme podle chuti smíchat i s bílým nízkotučným jogurtem (pár lžic postačí), abychom získali lahodnou a lehčí variantu.
Při přípravě dresinku je třeba dbát stejné obezřetnosti jako u domácí majonézy. Jedině tak předejdeme tomu, aby se nám srazila: žloutek musí být čerstvý a pokojové teploty, šleháme elektrickým šlehačem, anebo metličkami, vždy stejným směrem, olej přidáváme nejprve po kapkách a vždy počkáme, až se emulguje se žloutkem, poté jej přilíváme malým pramínkem. Majonéza je hotová v momentě, kdy se nepřichytává na boky misky. Pokud se i přese všechno majonéza srazila (poněvadž jsme přidali příliš mnoho oleje naráz), můžeme ji zachránit tak, že pár lžic smícháme s vlažnou vodou, rozšleháme a postupně přidáváme zbylou majonézu. Sražená majonéza není zkažená, jen se od sebe oddělily složky tuku a vody (žloutek je z 50 % složen z vody). Hotovou omáčku můžete uchovat pár dní v lednici a není vhodná ke zmrazení.