Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Uzený losos s fenyklem a koprovou majonézou

Uzený losos s fenyklem a koprovou majonézou

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pár ingrediencí nám stačí k tomu, abychom vykouzlili tento rafinovaný předkrm, anebo zdravý druhý chod. Zvláštní chuť fenyklu dodá jemnému masu uzeného lososa na křupavosti, koprový dresink mu zase propůjčí dotek jemnosti. Fenykl můžeme nahradit na kostičky nakrájeným řapíkatým celerem.  

Koprový dresink je typickou studenou omáčkou švédské kuchyně, která neodmyslitelně doprovází marinovaného a uzeného lososa. Většina z Vás ji již ochutnala, i když to zatím netušila. Nejedná se o nic jiného než o omáčku „sås senap e dill“ typicky servírovanou se studeným lososem, která Vám tak chutná v restauraci Ikea. Její příprava připomíná preparaci čerstvé majonézy, namísto citronové šťávy se však přidává vinný, anebo jablečný ocet, cukr, hořčice a kopr. Omáčka se skvěle hodí také ke krevetám, krabímu masu, rybám vařeným na páře, marinovanému masu anebo jako zálivka na salát. Omáčku můžeme podle chuti smíchat i s bílým nízkotučným jogurtem (pár lžic postačí), abychom získali lahodnou a lehčí variantu. 

Při přípravě dresinku je třeba dbát stejné obezřetnosti jako u domácí majonézy. Jedině tak předejdeme tomu, aby se nám srazila: žloutek musí být čerstvý a pokojové teploty, šleháme elektrickým šlehačem, anebo metličkami, vždy stejným směrem, olej přidáváme nejprve po kapkách a vždy počkáme, až se emulguje se žloutkem, poté jej přilíváme malým pramínkem. Majonéza je hotová v momentě, kdy se nepřichytává na boky misky. Pokud se i přese všechno majonéza srazila (poněvadž jsme přidali příliš mnoho oleje naráz), můžeme ji zachránit tak, že pár lžic smícháme s vlažnou vodou, rozšleháme a postupně přidáváme zbylou majonézu. Sražená majonéza není zkažená, jen se od sebe oddělily složky tuku a vody (žloutek je z 50 % složen z vody). Hotovou omáčku můžete uchovat pár dní v lednici a není vhodná ke zmrazení.  

Uzený losos s fenyklem a koprovou majonézou

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 0 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

200 grUzený losos
1 ksFenykl
Koprová majonéza
1 ksŽloutky M
80 mlSemínkový olej (slunečnicový, arašídový)
10 grCukr krupice
1 lžičkaVinný ocet bílý
1/2 lžičkyHořčice
svazekČerstvý kopr

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 282

Užitečné potřeby


Ruční šlehač

Zajímavost


Omáčka Ikea "sås senap e dill"


Postup

1.
1 čajová lžička octu
10 gr cukru

Nejprve si připravíme omáčku: Cukr rozpustíme v octu...

2.
1 žloutek M

Žloutek pokojové teploty vložíme do misky...

3.
80 ml semínkového oleje

Elektrickým šlehačem šleháme a přidáváme olej: nejprve po kapkách (velmi důležité) a poté pramínkem (vždy počkáme, až se olej emulguje do žloutku)...

4.
1 kávová lžička hořčice
kopr

Jakmile se majonéza odlepuje od stěn misky, přidáme také ocet s cukrem a hořčici a emulgujeme. Nakonec přidáme jemně nasekaný kopr...

5.
1 fenykl

Fenykl rozkrojíme napůl, odřízneme stopky (nať si necháme na ozdobení), vykrojíme tvrdší dřevnatou část, odstraníme také vnější tvrdé a poškozené listy, důkladně jej pod tekoucí vodou omyjeme a osušíme kuchyňským papírem (zde naleznete detailní postup, jak se čistí fenykl)...

6.

Nyní jej nakrájíme na co nejjemnější skoro průsvitné plátky...

7.
200 gr uzeného lososa

Lososa uspořádáme na talíře a posypeme plátky fenyklu...

8.

Nakonec zakapeme koprovou majonézou.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek