Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Těstoviny > Špagety aglio olio e peperoncino

Špagety aglio olio e peperoncino

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Aglio, olio e peperoncino (česnek, olej a papričky), tři ingredience, které se vyslovují bez dechu, skoro jako kdyby byly jediné slovo (výslovnost „aljo oljo peperočíno“). Zanechávají v ústech chuť po tisíci a jedné improvisované večeři s tím málem, které však může být více. Stojí za to připomenout, že rozdíl v tomto pokrmu tvoří opravdu kvalitní ingredience, každá z nich je hlavním protagonistou tohoto slavného jídla. I přesto, že se špagety aglio, olio e peperoncino zapsaly do dějin jako chudý pokrm a prototyp jednoduchosti, mají co do přípravy svá přesná pravidla. 

V prvé řadě je to výběr oleje: samozřejmě olivový extra panenský prvotřídní kvality. Tento musí být ve správném množství, abychom těstovinám zaručili tu správnou vlhkost a na druhé straně předešli tomu, že by se v něm špagety utopily. 

Druhou ingrediencí je česnek, který musí být čerstvý a nakrájený najemno. Tento se přidá ke studenému oleji a na velmi, velmi nízkém ohni se restuje pomalu dozlatova. Právě v tomto okamžiku musíme oheň vypnout, ne o sekundu později. Příprava česneku je tím zásadním krokem. Pokud máte problém česnek strávit, můžete jej přidat k oleji celý a poté jej před samotnou konzumací odstranit. Jakmile je tento uvařen, je čas přidat nadrobno nakrájené čerstvé pálivé papričky, které jsme zbavili stopky, bílých vláken a semen, jejich nejpikantnějších částí. Co se týká stupně pálivosti, neexistuje univerzální měřítko, řiďte se proto Vašimi osobními preferencemi a preferencemi Vašich hostů. Nezapomeňte však, že pálivé v ústech je příjemné do té doby, dokud nám umožní dobře rozlišit i ostatní ingredience a příchutě. V receptu naleznete indikativně množství pro jemně a příjemně pikantní nádech. 

Dalším protagonistou jsou těstoviny a zde nemáme na výběr – špagety prvotřídní kvality, anebo maximálně linguine. Tyto je třeba vytáhnout z osolené vody v polovině času uvedeného pro vaření „al dente“ a následně je přidat do pánve s olejem, česnekem a papričkami: špagety musí pokračovat svou tepelnou úpravu na pánvi, aby neztratily užitečný škrob, který těstoviny uvolňují během vaření, poněvadž nám takto obohatí samotnou omáčku. S těstovinami přidáme také naběračku jejich vody a takto pokračujeme, dokud těstoviny nejsou hezky „al dente“. Nakonec posypeme čerstvou a jemně sekanou petrželkou.  

Špagety aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Těstoviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 10 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

400 grŠpagety
100 mlOlivový olej extra panenský
20 grStroužek česneku
6 grČerstvá pálivá paprička
svazekPetrželka

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 585

Užitečné potřeby


Hluboká pánev Hrnec na těstoviny

Zajímavost


Jeden pokrm a mnoho variant

Špagety aglio, olio e peperoncino můžou být skvělým základem pro mnoho dalších omáček. Posypejte hotový pokrm na oleji orestovanou strouhankou, jídlo tak získá na křupavosti. Gurmánskou verzi získáte přidáním mořských plodů, tuňáka anebo ančoviček. Ale také olivy, kapary, piniové oříšky, rajčátka anebo citronová kůra a šťáva udělají svůj efekt. Pecorino a parmigiano jsou další možné variace na téma. Vaše fantazie má zde zelenou. 

Postup

1.
voda
sůl
kapka oleje

Postavíme vodu na těstoviny, přidáme kapku oleje a osolíme ji o něco více, než jsme zvyklí...

2.
20 gr česneku

Česnek oloupeme a nakrájíme nejprve na tenké plátky...

3.

Poté jej nasekáme nadrobno (lis na česnek dnes necháme v zásuvce)...

4.
6 gr papriček (cirka 1 a půl zarovnané čajové lžičky nakrájených papriček)

Papričky rozřízneme a omyjeme od semínek a bílých vláken...

5.

Poté je nakrájíme nadrobno...

6.
svazek petrželky

Petrželku omyjeme a osušíme, zbavíme stonků a lístky nasekáme najemno...

7.
100 ml oleje

Olej vlijeme do hluboké pánve, přidáme česnek a zapneme oheň. Na velmi nízkém ohni pomalinku česnek restujeme, dokud nezíská nazlátlou barvu. Velmi pečlivě kontrolujeme, aby se nám nespálil. Pokud se i přesto začne pálit, zastavíme varný proces přidáním naběračky vody z těstovin...

8.

Jakmile je česnek hotový, vypneme oheň a přidáme krájené papričky...

9.
400 gr špaget

Špagety uchopíme, položíme je doprostřed hrnce s vroucí vodou a vypustíme je z ruky. Vytvoří vějíř, který postupně, jak těstoviny začnou měknout, klesne v celé své délce. Dobře promícháme a vaříme jen polovinu času uvedenou výrobcem, tzn. cirka 5 minut...

10.

Po 5 minutách naběračkou na těstoviny přemístíme špagety do pánve s olejem a na středním ohni pokračujeme ve vaření, dokud nejsou „al dente“. Vodu neslíváme a necháme ji stále vřít...

11.

Přidáme také naběračku vody z těstovin a pokračujeme ve vaření přímo na pánvi s olejem. Podle potřeby přidáme další vodu, a takto pokračujeme, dokud nejsou těstoviny hotové. Často mícháme...

12.

Nakonec odstavíme z ohně, přidáme čerstvou petrželku, podle potřeby dochutíme solí a ihned servírujeme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
12
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek