Úvod > Dezert > Katalánský krém
Katalánský krém
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Crema catalana je typickým dezertem španělského Katalánska. Skládá se z měkkého a krémového základu a křupavé vrstvy zkaramelizovaného cukru na povrchu. Výborná je také ozdobená čerstvým ovocem, například malinami, jahodami anebo hroznovým vínem. Pro obměnu můžete nahradit citronovou kůru kůrou pomerančovou a servírovat krém přímo ve vydlabaném pomeranči.
Tento slavný dezert „al cucchiaio“ (pojídaný lžičkou) se tradičně podává 19. března u příležitosti svátku svatého Jana, právě proto se mu říká také „crem de Joseph“.
Domněnek o jeho původu je hodně a mnoho zemí se dožaduje prvenství. Existují hypotézy, že krém nemá opravdový španělský původ, ale že pochází z Anglie, kde byl patentován v 17. století. Cambridgeská univerzita podávala anglický krém, nazývaný „burnt cream“ (spálený krém), do kterého horkým železem tiskla znak školy. Anglický krém se však od toho katalánského liší, poněvadž je sametovější a méně hustý.
Katalánci se samozřejmě domáhají vynálezu a tvrdí, že katalánský krém je předkem francouzského „creme brûlée“, jehož základem je čerstvá smetana. Rozdíl mezi nimi spočívá také v tepelné přípravě: katalánský krém se vaří na ohni, zatímco creme brûlée ve vodní lázni.
Jedna legenda vypráví, že tento dezert byl vynalezen katalánskými jeptiškami. U příležitosti návštěvy jejich kláštera biskupem připravily jeptišky pudink, který se však jevil příliš řídkým. Přidaly k němu tedy karamelizovaný cukr a servírovaly ho biskupovi. Tento vykřikl „Crema!“, což v katalánštině znamená nejen krém, ale taktéž pálí. Od té doby se tomuto krému říká také „crema cremada“.