Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Dezert > Katalánský krém

Katalánský krém

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Crema catalana je typickým dezertem španělského Katalánska. Skládá se z měkkého a krémového základu a křupavé vrstvy zkaramelizovaného cukru na povrchu. Výborná je také ozdobená čerstvým ovocem, například malinami, jahodami anebo hroznovým vínem. Pro obměnu můžete nahradit citronovou kůru kůrou pomerančovou a servírovat krém přímo ve vydlabaném pomeranči. 

Tento slavný dezert „al cucchiaio“ (pojídaný lžičkou) se tradičně podává 19. března u příležitosti svátku svatého Jana, právě proto se mu říká také „crem de Joseph“. 

Domněnek o jeho původu je hodně a mnoho zemí se dožaduje prvenství. Existují hypotézy, že krém nemá opravdový španělský původ, ale že pochází z Anglie, kde byl patentován v 17. století. Cambridgeská univerzita podávala anglický krém, nazývaný „burnt cream“ (spálený krém), do kterého horkým železem tiskla znak školy. Anglický krém se však od toho katalánského liší, poněvadž je sametovější a méně hustý. 

Katalánci se samozřejmě domáhají vynálezu a tvrdí, že katalánský krém je předkem francouzského „creme brûlée“, jehož základem je čerstvá smetana. Rozdíl mezi nimi spočívá také v tepelné přípravě: katalánský krém se vaří na ohni, zatímco creme brûlée ve vodní lázni.  

Jedna legenda vypráví, že tento dezert byl vynalezen katalánskými jeptiškami. U příležitosti návštěvy jejich kláštera biskupem připravily jeptišky pudink, který se však jevil příliš řídkým. Přidaly k němu tedy karamelizovaný cukr a servírovaly ho biskupovi. Tento vykřikl „Crema!“, což v katalánštině znamená nejen krém, ale taktéž pálí. Od té doby se tomuto krému říká také „crema cremada“. 

Katalánský krém

Crema catalana

Dezert


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 5 min 3 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

Krém
500 mlČerstvé plnotučné mléko
4 ksŽloutky M
100 grCukr krupice
25 grKukuřičný škrob
1 ksSkořice celá
1 ksCitrón
Ke karamelizaci
40 grTřtinový cukr

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 299

Užitečné potřeby


Kuchyňský hořák (dobrovolný) Keramické formičky

Zajímavost


Třtinový cukr

Třtinový cukr, na rozdíl od řepného cukru bílého anebo hnědého, se získává z cukrové třtiny pěstované především v tropických oblastech. Třtinový cukr je často považován za zdravější, není to však pravda, poněvadž oba cukry z chemického pohledu obsahují stejnou molekulu – sacharózu. Rozdíl spočívá v tom, že třtinový cukr obsahuje také pozůstatky melasy (1–5 %), která mu propůjčuje typickou barvu a aroma. Melasa je zdraví prospěšná, ale vzhledem k nízkému množství cukru, které denně sníme, nemá zvláštní užitek pro náš organismus. 

Postup

1.
25 gr kukuřičného škrobu

 Škrob přesejeme...

2.
3 lžíce mléka

Přidáme pár lžic studeného mléka (z celkového množství) a mícháme, dokud se škrob nerozpustí...

3.
500 ml mléka
50 gr cukru
citrónová kůra
kousek skořice

Do hrnce vlijeme zbylé mléko, přidáme polovinu cukru, skořici a citronovou kůru a přivedeme k varu. Poté mléko odstavíme a přikryjeme mezitím pokličkou, aby se nám nevypařilo aroma...

4.
4 žloutky M
50 gr cukru

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky našleháme společně se zbylým cukrem. Přidáme také škrob a ještě krátce rozšleháme...

5.

Přilijeme teplé mléko, které nejprve přefiltrujeme, abychom zachytili citronovou kůru a skořici a ruční metličkou energicky rozmícháme...

6.

Směs přelijeme zpět do hrnce a za stálého míchání 2 minuty povaříme...

7.

Teplý krém nalijeme do formiček a necháme vychladnout, nejprve při pokojové teplotě, poté v lednici...

8.
40 gr třtinového cukru

Těsně před servírováním posypeme povrch krému třtinovým cukrem a kuchyňským hořákem jej zkaramelizujeme. Pokud tento nemáme, můžeme dát krém na pár minut do trouby pod gril (formičky vložíme do pekáče plného studené vody anebo ledu – to zabrání tomu, aby se krém srazil).

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
6
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek