Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Dýňová polévka s cuketkami a kukuřicí

Dýňová polévka s cuketkami a kukuřicí

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Tato polévka chutná podzimem a nabízí nám to nejcennější, co příroda v tomto období rodí. I přesto, že je polévka velmi chutná, dodá nám jen málo kalorií a naopak mnoho vitamínů (B, C, E, PP) a minerálních látek (železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor). Dýně, cuketky, papriky a brambory, to jsou její protagonisté, tak jako vitamín C, který této zelenině dominuje a který nám posílí imunitní systém v období, kdy je to nejvíce potřeba.  

Od nepaměti darují polévky naší kuchyni nezaměnitelnou vůni domova a rodiny. Na našich stolech se začínají objevovat s příchodem podzimu a zahřívají studené zimní a jarní večery, aby se poté skoro vytratily v letních měsících. Etymologický původ slova „zuppa“ (italsky polévka) pochází z gotického „suppa“, což znamená nasáklý krajíc chleba, a tento kořen dnes nalezneme v mnoha evropských jazycích: sopa (španělsky), soupe (francouzsky), suppe (německy), soup (anglicky). Historie polévky, pevně spjatá s chlebem, jejím nepostradatelným společníkem, nás vrací zpět do středověku. Chléb byl vždy považován za nerozlučnou součást polévky. Pšenice, precizní surovina, byla výsadou jen bohatých a šlechtických rodin. V chudších rodinách byl chléb vyráběn z méně cenných cereálií a z kaštanů. Podobně byly i polévky připravovány ze zbytků ve spíži a z toho, co domácí zahrádka nabízela, a po mnoho let byly hlavním a někdy i jediným pokrmem těch nejchudších tříd. Dnes, kdy máme celý svět na dlani, neexistuje limit sezonnosti a původu surovin. Polévka tak znamená hru fantazie a kulinářství a pátrání po nových kontrastech a rovnováhách. 

Dýňová polévka s cuketkami a kukuřicí

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 25 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

300 grDýně dužnina (máslová Butternut, Hokkaido)
1000 mlZeleninový vývar
1 ksCibule
1 ksBrambory (varný typ A nebo B)
1 ksČervená paprika
350 grCuketky
100 grKukuřice v nálevu
3 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 196

Užitečné potřeby


Ponorný mixér

Postup

1.
1000 ml zeleninového vývaru

Nejprve si pro naši polévku připravíme zeleninový vývar, recept naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru se držíme pokynů výrobce...

2.
300 gr dužniny dýně

Dýni rozkrojíme a lžící vydlabeme semena a vlákna...

3.

Slupku odkrojíme a dužninu nakrájíme na malé kostičky...

4.

Vložíme ji na pánev, přilijeme půl skleničky vody a na nižším ohni, za občasného míchání, ji uvaříme pod pokličkou doměkka. Uvařenou dýni rozmixujeme...

5.
1 větší brambora
1 červená paprika
350 gr cuketek

Mezitím si připravíme zeleninu: brambory oloupeme, papriku zbavíme stopky, semen a bílých vláken a vše důkladně omyjeme. Poté oboje nakrájíme na menší kostičky. Cuketky zbavíme konců a nakrájíme na tenčí kolečka...

6.
1 cibule
3 lžíce oleje

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Vložíme ji do hrnce s olejem a necháme na nízkém ohni zesklovatět...

7.

Přidáme nakrájené brambory a papriku...

8.

Po pár minutách přidáme také cuketky...

9.

Přilijeme dýňové pyré...

10.

Přilijeme také vývar, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 10 minut...

11.
100 gr kukuřice

Poté přidáme odkapanou kukuřici a povaříme dalších 5 minut...

12.
sůl
čerstvě mletý pepř

Nakonec dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a podáváme.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek