Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Zelenina a brambory > Jak se krájí cibule

Jak se krájí cibule

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Cibule (Allium cepa), původem z Persie, je cibulovitá zelenina z čeledi česnekovitých. Podobně jako česnek a ostatní zelenina je pro naše zdraví nejpřínosnější syrová, ale skvěle si zachovává své výživné látky i vařená. 

Pěstuje se po celé zeměkouli a představuje jedno z nejvíce využívaných aroma v kuchyni. Její zvláštní chuť propůjčuje pokrmům příjemnou příchuť a často se používá jako základ k přípravě polévek, rizota, masa a lahodných omáček. U mnoha jídel je sama cibule protagonistou: například Francouzi milují cibulovou polévku, známou po celém světě, ale také plněné cibule, vaječná omeleta s cibulí anebo syrová cibule v salátech jsou velmi populární. Cibule má bezpochyby zvláštní chuť, ale právě ta dodá pokrmům dotek něčeho navíc. 

Existuje mnoho odrůd lišících se tvarem, barvou a chutí. Z nutričního a terapeutického pohledu obsahuje mnoho minerálních látek a vitaminů, především vitamin C, ale přítomny jsou také vitaminy A, B a E. Mezi minerálními látkami nalezneme síru, železo, draslík, hořčík, flór, vápník, mangan a fosfor. Přítomny jsou rovněž přírodní látky nazývané flavonoidy, mající močopudné účinky, a rostlinné hormony, které mají silný antidiabetický účinek: snižují hladinu glukózy v krvi, a proto cibule patří mezi zeleninu, která by neměla chybět ve výživě diabetiků. V dermatologii se tato zelenina používá jako přírodní antibiotikum, má mimo jiné také antibakteriální účinky, ředí a usnadňuje oběh krve a z toho důvodu je doporučován těm, kdo trpí trombózou. Cibule je známa také v homeopatii, kde se využívá k léčení nachlazení.  

Existuje mnoho druhů cibule a každý druh má v kuchyni své ideální využití. Žlutá cibule je nejvhodnější při přípravě dlouho vařených pokrmů, kterým je schopna propůjčit výraznou aromatickou chuť. Čím déle se vaří, tím také bude sladší. Perfektní je v dušených pokrmech, v polévkách, rizotech a v masových jídlech. 

bílá cibule se hodí k přípravě vařených pokrmů. Podobně jako žlutá cibule je v ústech štiplavá, ale zároveň je také díky velkému obsahu vody více aromatická a křupavější. Syrovým pokrmům proto dodá „něco“ navíc.  

Červená cibule je nejjemnější a skvěle vyniká ve studených pokrmech, salátech a sendvičích. Naopak jídlům, která vyžadují dlouhé vaření, nedokáže dát to pravé.  

Zelené cibulky jsou cibule, které se sklízejí předčasně. Jejich hlavním znakem je jemnost a díky této charakteristice se využívají v pokrmech jak vařených, tak nevařených, které vyžadují přítomnost cibule, aniž by však převládla nad ostatními ingrediencemi. 

Na závěr je však třeba říct, že tyto informace platí všeobecně o odrůdách cibule běžně k dostání v našich supermarketech. Existuje nespočet odrůd majících svůj osobitý charakter a vyznačujících se unikátní a nenahraditelnou příchutí, kterou nelze zevšeobecnit.

Jak se krájí cibule

Zelenina a brambory


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
0 min 0 min 0 min

Cena:

Ingredience pro

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 32

Užitečné potřeby


Ostrý nůž Krájecí prkno

Postup

1.

Cibuli podélně rozkrojíme napůl tak, abychom přeřízli oba konce...

2.

Nyní cibuli oloupeme...

3.

Odřežeme konec u stopky...

4.

Konec u kořene necháme, aby cibule lépe držela při krájení...

5.

Cibuli horizontálně nařízneme ve dvou anebo ve třech místech podle velikosti...

6.

Cibuli položíme na prkénko. Špičky prstů ohneme směrem dovnitř dlaně, jako kdybychom chtěli do cibule zarýt nehty. To na jedné straně ochrání naše prsty před pořezáním a na druhé nám to umožní cibuli nakrájet stejnoměrně. Nůž opřeme o klouby prstů, po nichž nůž během krájení klouže, a cibuli nakrájíme na jemné proužky, aniž bychom přeřízli kořen...

7.

Získáme vějíř, který drží pohromadě právě díky kořenu...

8.

Nyní cibuli pevně uchopíme a stejným způsobem ji nakrájíme proti proužkům...

9.

Kořen vyhodíme...

10.

Nyní je naše cibule perfektně nakrájená.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
3
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek