Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Focaccia s čerstvým sýrem

Focaccia s čerstvým sýrem

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Několikrát jsem měla to štěstí ochutnat focacciu se sýrem krátce poté, co ji nejlepší pekaři z Recca právě vytáhli z pece. A můžu Vás ujistit, že je to láska na celý život. 

Jak napovídá sám název, „la focaccia di Recco col formaggio“ (focaccia z Recca se sýrem), za vznik této focaccie vděčíme obyvatelům města Recca, nacházejícím se na ligurské riviéře. Vypráví se, že existovala již v období třetí křížové výpravy v roce 1189. 

Když jsem poprvé focacciu připravovala s velkým nadšením a očekáváním doma, zároveň jsem se psychicky připravovala na velké zklamání, a to kvůli dvěma zásadním problémům: sýr a trouba. Nakonec jsem však byla mile překvapena a výsledek byl více než uspokojující (nedá se však nic dělat, na tu pravou focacciu si musíme zajet do Recca).

Originální focaccia di Recco je připravována z čerstvého sýru ligurských krav: sýr se nedá běžně koupit v supermarketu, a proto je nahrazován jinými sýry typu crescenza nebo stracchino. 

Druhým největším problémem je domácí trouba, jež většinou nedosáhne více než 250 °C, čímž se ani zdaleka nepřiblíží profesionálním troubám, ve kterých se focaccia peče. Vysoká teplota a kratší čas mají za následek úžasně měkké těsto, které se spolu s roztaveným sýrem přímo rozpouští v ústech. Domácí focaccia je z tohoto důvodu vždy o něco křupavější.

Focaccia s čerstvým sýrem

Focaccia di Recco

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 15 min 60 min

Cena:

Ingredience pro osoby

350 grMouka Manitoba
180 mlVlažná voda
50 grOlivový olej extra panenský
5 grSůl
700 grSýr Crescenza (Stracchino)

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 877

Užitečné potřeby


Vál Plech

Zajímavost


Recco

Právě focaccia di Recco se podílí na tom, že město Recco je dnes známé po celém světě. Je to nešťastné městečko, které bylo během druhé světové války několikrát srovnáno se zemí a s ním i veškerá turistická přitažlivost, kterou si uchovala ostatní města ligurské riviéry. Právě z tohoto důvodu je obdivuhodné, jak dokázali pekaři z Recca vykouzlit z mouky, vody, oleje, soli a sýru to pravé bohatství, které je proslavilo po celém světě.

Postup

1.
180 ml vlažné vody
5 gr soli
30 gr oleje

Vlažnou vodu smícháme s olejem a se solí a rozmícháme, aby se sůl rozpustila...

2.
350 gr mouky Manitoba

Na vále vytvoříme fontánku z mouky, do které přilijeme trochu vody s olejem...

3.

Začneme zpracovávat těsto. Vodu přilíváme po troškách a podle potřeby. Pomáháme si nejprve vidličkou...

4.

Poté, co se všechna voda absorbovala, pokračujeme rukama. Vypracujeme hladké a elastické těsto (bude to chtít přibližně 10–15 minut). Pokud je těsto příliš suché, přidáme další 2 lžíce vlažné vody, anebo v opačném případě poprášíme moukou...

5.

Pokud ke zpracování těsta používáte kuchyňského robota, použijte nejprve hák ve tvaru K...

6.

Až získáte jednotvárné těsto, nahraďte jej hákem hnětacím. Necháme hníst 5-7 minut...

7.

Jakmile je těsto hotové, vytvoříme z něj bochánek, který zabalíme do utěrky a necháme hodinu odpočinout...

8.

Bochánek rozkrojíme na 2 části, mezitím co pracujeme s jedním, druhý zabalíme do utěrky...

9.

Vyvalíme velmi tenký plát o výšce méně než 1 mm...

10.

Pokud jsme dostatečně zruční, můžeme těsto vypracovat zcela ručně, podobně jako u pizzy. Nejprve těsto vytvarujeme prsty...

11.

Poté položíme ruce pod těsto a točivým pohybem těsto natahujeme. Dáváme pozor, abychom ho neroztrhli...

12.

Plech o rozměru cca 37 x 30 cm vymažeme olejem...

13.

Přeneseme vyválený plát na plech a těsto ještě natáhneme, abychom získali co nejjemnější, skoro průhledné těsto. Pokud se nám těsto potrhá, slepíme jej prsty...

14.
700 gr sýru

Pomocí lžíce položíme na těsto hromádky sýru. Může se Vám zdát, že je sýru hodně, při pečení se sýr však velmi zredukuje...

15.

Stejným způsobem vyválíme i druhý plát, kterým pokryjeme první část se sýrem. Opět těsto natahujeme, aby bylo co nejjemnější...

16.

Nožíkem odstraníme přebytečné těsto...

17.

Dobře utěsníme kraje, aby sýr během pečení nevytekl...

18.

Prsty těsto na 8–10 místech protrhneme, aby mohl během pečení unikat vzduch...

19.
20 gr oleje

Focacciu důkladně potřeme zbylým olejem...

20.

Pečeme ve velmi dobře předehřáté troubě na 250 °C (i více pokud máte možnost – 270–320 °C 4–8 minut) 10–15 minut, dokud nezíská nazlátlý vzhled, nezačnou se tvořit bubliny a hnědé skvrny. Focacciu podáváme zásadně ihned.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
0
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek