Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Zelené fazolky – mocný antioxidant

Zelené fazolky – mocný antioxidant

Zelené fazolky často doprovázejí vegetariánské pokrmy a jsou milovány jak dospělými, tak dětmi. Navzdory tomu, že patří mezi luštěniny, se svými vlastnostmi podobají spíše zelenině: na rozdíl od hrášku, fazolí, cizrny, atd., se fazolky pojídají i s luskem a oproti luštěninám mají mnohem méně kalorií, poněvadž jsou docela chudé na bílkoviny, tuky a sacharidy. Sto gramů fazolek má jen 31 kalorií. 

Jsou významným zdrojem vitaminů (A, B, C, kyseliny listové) a minerálních látek (železo, vápník, hořčík a draslík). Jsou bohaté na vlákninu, která napomáhá správnému fungování střev, a proto je vhodná v případě zácpy. Bylo také prokázáno, že strava založená na potravinách bohatých na rozpustné vlákniny napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence proti nádorovým onemocněním.

Fazolky osahují ohromné množství vitaminu A, který společně s betakarotenem a luteinem patří mezi nejmocnější antioxidanty. Ty neutralizují škodlivé volné radikály, jež lidský organismus poškozují. Působí jako protirakovinová prevence, protože mají schopnost přetvářet rakovinotvorné zplodiny na méně škodlivé látky. Podílí se také na udržování zdravé pokožky, vlasů, zubů, zlepšuje zrak, chrání organismus před infekcemi a infarktem myokardu.

Ve fazolkách nalezneme také nezanedbatelné množství kyseliny listové, která je společně s vitaminem B12 nezbytná ke zdravému růstu plodu v těhotenství. Právě její užívání snižuje riziko vrozených vývojových vad plodu v oblasti nervové soustavy. Odborníci uvádějí, že při nedostatečném příjmu kyseliny listové v těhotenství hrozí kromě těžkých vývojových vad dítěte i zvýšené riziko potratu, odtržení placenty a další vážné problémy. Snížený příjem se může podílet i na vzniku neplodnosti.

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek