Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Zařaďte kroupy do pravidelného jídelníčku

Zařaďte kroupy do pravidelného jídelníčku

Ječné kroupy patří mezi zdraví velmi prospěšné obilniny a nízké procento kontraindikací dělá z této potraviny toho pravého kandidáta pro zařazení do pravidelného jídelníčku. 100 gramů loupaných krup obsahuje 360 kalorií a podobně jako ostatní obiloviny přináší našemu tělu velké množství sacharidů, které se pohybují okolo 83 % z celkové váhy. Ječné kroupy patří mezi obilniny nejbohatší na vlákninu (10 %) a na bílkoviny, zatímco tuky představují méně než 2 %. Ale důvodem, proč se kroupy řadí mezi zdraví blahodárné potraviny, je především přítomnost mnoha minerálních látek, hořčík, fosfor, draslík, železo, vápník, zinek a křemík, a vitaminů, především skupiny B a E. Tyto látky se často ztrácí během průmyslového zpracování a během vaření, a proto je nejlepší jejich konzumace v celozrnné podobě. 

V Itálii, kde kroupy patří do pravidelného jídelníčku, existuje několik typů:

Kroupy zelené (orzo verde, selvatico) – jsou k dostání v prášku; vyrábí se z nich zelený nápoj.

Kroupy naklíčené (orzo germogliato, maltato) – jsou k dostání v prášku; mnoho odborníků je doporučuje k celkovému zlepšení zdraví, poněvadž tento typ zpracování nejen že zachovává veškeré minerální látky a vitaminy, ale díky procesu naklíčení je dokonce znásobuje.

Kroupy celozrnné (orzo integrale) – společně s naklíčenými kroupami jsou nejbohatšími na výživné látky, protože nepodstoupily žádný proces rafinování. Před vařením je třeba je namočit, podobně jako luštěniny, na půl dne do vody a vaří se zhruba hodinu a půl.

Kroupy loupané (orzo decorticato) – tento typ krup prochází procesem loupaní, během něhož jsou odstraněny vnější části obilniny. Výživné látky jsou v dobré míře zachovány. Vyžadují kratší namáčení a vaří se cca 45 minut. Použitím tlakového hrnce je možné dobu vaření značně zkrátit. 

Kroupy perlovité (orzo perlato) – v tomto případě kroupy procházejí podobným procesem jako je bělení rýže: je odstraněna vnější část zrnka, čímž však kroupy ztrácejí velkou část svých blahodárných živin. Nevyžadují namáčení a vaří se 10–30 minut. 

Rozpustné kroupy (orzo solubile) – jsou nejvíce rozšířené a oblíbené. Připravuje se z nich mnoho chutných a výživných nápojů a často nahrazuje kávu, poněvadž neobsahují kofein a jsou vhodné k podávání i dětem.  

Pojďme se teď podívat na blahodárné účinky:

1)   Drží pod kontrolou hladinu krevního cukru – patří mezi obilniny s nejmenším glykemickým indexem, a proto jsou velmi vhodné ve výživě diabetiků.

2)   Zlepšují zažívání a díky velkému množství vlákniny pomáhají ke správnému fungování střev

3)   Díky svým protizánětlivým vlastnostem působí jako prevence proti zánětu tlustého střeva, žaludku a močového měchýře.

4)   Velké množství minerálních látek pomáhá chránit kosti a funguje jako prevence osteoporózy, a proto jsou velmi vhodné ve výživě dětí a seniorů.

5)   Blahodárně působí na centrální nervový systém, fosfor obsažený v kroupách zlepšuje paměť a celkové fungování mozku.

6)   Má proti rakovinové vlastnosti, nejen pro svůj obsah vitaminu E, mocnému antioxidantu, ale také díky přítomnosti přírodního estrogenu, který předchází vzniku rakoviny, zvláště rakoviny prsu.

7)   Posiluje srdce a pravidelná strava založená na této obilnině snižuje riziko infarktu.

8)   Stimuluje produkci mateřského mléka.

9)   Díky přetrvávajícímu pocitu sytosti pomáhá při redukční dietě.

10)  Udržuje elastickou a hydratovanou pleť a vitamin E stimuluje produkci mladých buněk.

11)  Posiluje vlasy a nehty a předchází jejich vypadávání, a to díky obsahu kyseliny salicylové, která posiluje jejich strukturu.

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek