Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Mořský vlk nebo-li mořský okoun

Mořský vlk nebo-li mořský okoun

Mořský vlk nebo-li mořský okoun, italský název branzino nebo také spigola , je dravá ryba z čeledi okounovitých, obývající pobřežní vody a korálové útesy v oblasti Středozemního a Černého moře, a  východní Atlantický oceán. Je také rybou velmi hojně chovanou. Tělo mořského vlka je dlouhé a elegantní, se dvěma hřbetními ploutvemi a leskle stříbrnými šupinami.  Dorůstá až do 60 cm délky a váží kolem 10 kg. Z umělého chovu váží mezi 1,5-2,5 kg. Tato ryba patří v Itálii k nejvyhledávanějším mořským rybám, vyznačuje se velmi kvalitním a chutným masem, které je téměř bez kostí. Díky svému jemnému bílému masu nevyžaduje dlouhou a složitou přípravu. 

Nejkvalitnější a nejchutnější maso je z ryb lovených na volném moři, které je vhodné i ke konzumaci zasyrova jako sushi. Tento se liší od mořského vlka z umělého chovu nejen vzhledem, ale i tím, že obsahuje  menší množství bílkovin a tuků a má jemnější chuť. Mořský vlk volně lovený je velmi drahý, cena se pohybuje kolem 1000 Kč za 1 kg, zatímco mořský vlk z umělého chovu je na trhu cenově velmi dostupný. V České republice se prodává v řadě hypermarketů. Mořský vlk pocházející z chovů v Itálii, je považován za kvalitnější než ryby které pocházejí z Turecka anebo z Řecka, kde se praktikuje příliš intenzivní chov.

Mořský vlk má málo tuků, je vysoce stravitelný, bohatý na bílkoviny a mastné nenasycené kyseliny, mezi kterými také Omega 3. Tyto kyseliny snižují “špatný” cholesterol (LDL-cholesterol) a zvyšují cholesterol “dobrý”, který chrání srdce a cévy. Obsahuje také mnoho minerálních látek, jako fosfor, draslík, železo, hořčík, jód a vitamínů ( A, D). Díky svému cennému masu se hodí k přípravě pokrmů pro děti od 8 měsíce.

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek