Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Jak stránky fungují

Jak stránky fungují

Srdečně Vás vítám na stránkách Italská kuchyně pro Čechy a Slováky. Dovolte mi, abych Vám stránky a jejich fungování stručně představila. Tyto stránky jsou plodem mé vášně pro italskou kuchyni a Itálii, kde se svou rodinou žiji již 17 let. Filosofií, která tyto stránky inspiruje, je středozemní strava (Dieta Mediterranea), symbol jednoduchosti, chuti, fantazie a zdravého životního stylu. Středozemní strava nepředstavuje dietní režim jako takový, ale zdravý životní styl inspirovaný stravovacími návyky kulturní tradice středozemních zemí. Zaměřuje se především na správný výběr potravin, zatímco kalorická stránka hraje až vedlejší roli. Dieta Mediterranea charakterizuje nutriční model, jehož základem je zejména olivový olej, čerstvá zelenina a ovoce, luštěniny, obilniny, ryby, suché ovoce a nízký obsah tuků živočišného původu. Mnoho studií dokazuje, že právě tento životní styl je stále tou nejlepší zbraní proti mnoha chronickým onemocněním a obezitě, ale nejen to, představuje také „elixír mládí“, což dokazuje fakt, že Italové patří mezi nejdéle žijící národy na světě a žijí v průměru o 5 let více než Češi. Výjimečnost středozemní stravy dokazuje i skutečnost, že v roce 2013 byla Dieta Mediterranea zapsána do prestižního seznamu UNESCA jako nehmotné kulturní dědictví lidstva.

Stránky si kladou za úkol být Vaším užitečným a praktickým pomocníkem při vaření. Toho chci dosáhnout v prvé řadě kvalitními a kolaudovanými recepty a velmi si zakládám na tom, aby jste se na tyto stránky vraceli s důvěrou a jistotou, že nevyhodíte peníze a čas přípravou nepovedeného receptu. Jak už napovídá sám název, Italská kuchyně pro Čechy a Slováky, recepty jsou vybírány tak, aby oslovily ne Italy, ale české a slovenské publikum. Proto je brán velký ohled na výběr surovin a možnost jejich běžného dostání v každém supermarketu. Jen malá část receptů obsahuje ingredience, které jsou k dostání jen ve specializovaných prodejnách. Mnoho receptů je také upraveno tak, aby recept byl přijatelnější po ekonomické stránce bez toho, aby ztratil na lahodnosti a kvalitě. Detailní fotografický postup a podrobný popis pomůže nejen začátečníkům, ale také těm, kteří se s cizí kuchyní potýkají poprvé. Na stránkách naleznete první stovku receptů, které představují jen začátek. Některé z nich patří mezi nezapadající klasiky italské kuchyně, jiné jsou osobní oblíbené recepty nejen italské kuchyně. 

Mojí snahou je přiblížit italskou kuchyni od základů a s těmi nejjednoduššími recepty, které však v dnešní frenetické době tvoří základ stravovacích návyků každé italské rodiny. Málo času na vaření ovšem neznamená, že si musíme odříct zdravé a kvalitní jídlo. K tomuto účelu naleznete kategorie Do 15 minut Do 30 minut, kde najdete recepty rychlé na přípravu. V kategorii Všechny recepty jsou recepty uspořádané do logických kategorií, níže pak rychlé odkazy na ty nejčastější a nejoblíbenější kategorie. Do vyhledávače „Hledejte recept“ můžete napsat nejen jméno receptu, ale i jednotlivé suroviny, ze kterých chcete vařit. 

Snahou je dát stránkám určitou logiku a usnadnit Vám tak přípravu potravin, které neznáte, anebo nevíte, jak připravit. K tomuto účelu naleznete kategorii Jak na to podobající se škole vaření. V kategorii Oblíbené recepty rychle najdete recepty, které jste si uložili. K tomuto účelu je třeba, abyste se bezplatně registrovali pomocí e-mailové adresy a hesla v sekci Login. Registrovat se můžete také pomocí facebookového profilu. Registrovaní uživatelé mohou využít mnoha dalších užitečných funkcí, jako je například vložení surovin do nákupního seznamu a vložení osobních poznámek k receptu. Recept si můžete uložit ve formátu PDF, poslat e-mailem a vytisknout s fotkami anebo bez fotek. Vítané jsou také Vaše komentáře jak k receptům, tak k fungování stránek. Můžete ohodnotit, jak se Vám recept líbí, a sdílet Vaše oblíbené recepty s přáteli.

Důležitým aspektem je také ekonomická stránka receptů a jejich nutriční hodnota, proto naleznete indikátor ceny, kde jedna ikonka představuje rozmezí ceny za recept pro 4 osoby 0–100 Kč, dvě ikonky 100–200 Kč, a tak dále až do maximální výše 500 Kč a více. Graf nutriční hodnoty Vám umožní rychlý přehled o kaloriích a nutričním složení. 

Důležité jsou také informace o obtížnosti a času potřebném pro přípravu. Obtížnost se pohybuje v rozmezí od 1–5: jednička je většinou přidělována nevařeným receptům, dvojka znamená velmi jednoduché na přípravu, trojka jednoduché, čtyřka střední obtížnosti a pětka recept obtížného rázu. Čas je rozdělen na přípravu, vaření a odpočinek (před anebo po vaření). 

ingrediencích si můžete sami zvolit a nastavit pro kolik osob chcete vařit a suroviny se Vám automaticky přepočítají. 

blogu naleznete články, na které odkazuji v jednotlivých receptech. Naleznete v nich nejen užitečné informace, jako například jak dlouho se pečou ryby anebo jak správně uvařit italské rizoto, ale také informace o surovinách, jejich nutričním složení, prospěšnosti pro zdraví a zajímavosti, které se jich týkají. Právě povědomí o tom, co jíme, tvoří nedílnou součást kultury středozemní stravy a je podstatou zdravého životního stylu. 

Na závěr bych Vám ráda poděkovalaza Vaši důvěru a popřála hodně úspěchů při vaření. Moc se těším na Vaše názory a připomínky nezbytné k tomu, aby tyto Vaše webové stránky rostly a zlepšovaly se.


Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek