Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Jak se správně vaří těstoviny

Jak se správně vaří těstoviny

Vaření těstovin „al dente” (pevné na skus) neznamená jen to, že Italové nemají rádi rozvařené těstoviny, ale má to i svůj vědecký význam. Těstoviny „al dente” jsou totiž lépe stravitelné a déle zasytí než těstoviny vařené příliš dlouho. Mezi dvě hlavní složky těstovin patří škrob a bílkovina lepek (gluten). Díky správnému času vaření dokáže lepek lépe ve svém nitru zadržet částky škrobu, které se poté vstřebávají do našeho organismu jen pozvolně. Na jedné straně předejdeme tomu, aby nám rychle stoupla hladina cukrů v krvi, což má za následek jen přechodný pocit sytosti, a na druhé straně docílíme lepšího trávení a delšího pocitu sytosti. Těstoviny „al dente” jsou na skus tvrdší konzistence, ale v žádném případě nejsou syrové anebo nedovařené. U kvalitních těstovin je správný čas vaření vždy uveden na obalu. S trochou praxe dokážete odhadnout stupeň uvaření i od oka. 

Čas vaření však není jedinou chybou, které se můžeme při vaření těstovin dopustit. Je třeba dodržet i další zásady:

1. Dostatečně velký hrnec s vysokým okrajem, aby těstoviny mohly při vaření dobře plavat.

2. Velké množství vody – doporučuje se 1 litr vody na každých 100 gramů těstovin, a to proto, aby se těstoviny správně rehydratovaly a teplota vody se příliš nesnížila v momentě, kdy do ní těstoviny vsypeme.

3. Hrubá jedlá sůl v proporci zhruba 12–15 gramů na 1 litr vody, kterou přidáme v momentě, kdy voda dosáhne varu, poněvadž solená voda dosahuje bodu varu mnohem později. Těstoviny přidáme až poté, co se sůl důkladně rozpustila. 

4. Těstoviny vsypeme do vody naráz a promícháme je, aby se neslepily. Vaříme je bez pokličky na prudším ohni a často promícháváme. 

5. U některých typů těstovin (čerstvé a domácí vaječné těstoviny, jako například tagliatelle, pappardelle, spaghetti) můžeme přidat do vody pár kapek oleje, aby se neslepily.

6. Těstoviny, které budeme dále péct v troubě (pasta al forno, lasagne), slejeme al dente a prudce ochladíme pod tekoucí vodou.

7. Co se týče času vaření, u kupovaných těstovin se držíme pokynů výrobce. U domácích těstovin postupujeme podle pokynů uvedených v receptu. Je dobrým návykem před samotným slitím těstoviny ochutnat. 

8. Slité a ještě vlhké těstoviny ihned smícháme s omáčkou a okamžitě podáváme

9. Pokud z jakéhokoli důvodu těstoviny nepodáváme ihned, je třeba je okamžitě zakapat olejem a dobře promíchat, aby se neslepily poté, co se vysuší  vlhkost.

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek