Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Jak dlouho péct ryby

Jak dlouho péct ryby

Existují jednoduché metody, jak vypočítat délku pečení rozdílně velkých ryb a předejít tak riziku servírování sashimi, anebo naopak tuhé a suché ryby. Tyto dvě metody se používají na jakoukoliv přípravu, ať už rybu pečeme „al cartoccio”, v soli anebo na pekáči.

Doba pečení se odvíjí buď od velikosti, anebo od váhy ryby a nezáleží na tom, zda pečeme jednu rybu anebo 4 kusy, doba zůstává stejná, avšak za předpokladu, že pečeme ryby přibližně stejné velikosti. Základem těchto výpočtů je teplota 200 °C a předem dobře vyhřátá trouba.

1) Velikost v cm – jedná se o velmi přesnou metodu a počítá se 10 minut na každých 2,5 cm tloušťky ryby. Rybu jednoduše položíme na bok a změříme v nejširším bodě.

Tato matematická formule nám usnadní práci:

10 x tloušťka ryby v cm / 2,5 

Například ryba o tloušťce 4 cm se peče 16 minut (10 x 4 / 2,5 = 16 minut).

2) Váha v gramech – jednoduchá, ale o něco méně přesná metoda. Poté, co jsme rybu vykuchali a očistili, ji zvážíme. 


Váha v gramech

Doba pečení v minutách 

 100

17

 200

19

 300

21

 400

23

 500

25

 600

27

 700

29

 800

31

 900

33

 1000

35

 U ryb převyšujících kilo hmotnosti můžeme použít tuto přibližnou formuli:

 0,02 x hmotnost ryby v gramech + 15 minut

 Například ryba o váze 1500 gr se peče 45 minut (0,02 x 1500 + 15 = 45 minut).

 Ryby vážící více jak 2 kila se většinou před pečením porcují. 



Můj blog

Michaela Meregalli

Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG

Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek