Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Domácí zmrzlina – užitečné rady

Domácí zmrzlina – užitečné rady

Zmrzlinu je možné připravit dvěma způsoby: ve zmrzlinovači, anebo bez. Rozdíl spočívá v časové náročnosti. Bez zmrzlinovače je třeba dát směs do mrazničky a v pravidelných intervalech je třeba ji vytáhnout a promíchat. Se zmrzlinovačem, který je schopen chladit a míchat autonomně, je doba přípravy mnohem kratší a konzistence je lepší. 

Příprava zmrzliny bez zmrzlinovače

Prázdnou ocelovou misku vložíme preventivně do mrazničky. Kovová nádoba totiž zrychlí proces mrazení. Připravíme si zmrzlinovou směs podle receptu a v momentě, kdy je hotová (tzn. hotová k míchání ve zmrzlinovači), ji nalijeme do ocelové misky, zarovnáme a dáme na 20 minut do mrazáku. Poté směs vytáhneme a dobře promícháme. Pokračujeme takto v intervalech, vždy po 20–30 minutách, po dobu 2–3 hodin, dokud zmrzlina nezíská tu správnou konzistenci.

Ať už připravujeme zmrzlinu se zmrzlinovačem, anebo bez, je třeba se vyhnout některým častým chybám, které by mohly zmarnit naše úsilí: 

1) Cukr – hrubou chybou je přidání příliš velkého množství cukru, který kromě funkce oslazení má také funkci nemrznoucí. I přes to, že cukr zanechává zmrzlinu krémovou, jeho nadbytek zabrání správnému ztuhnutí, nemá-li domácí zmrzlinovač velkou chladící sílu. 

2) Ovoce – pokud nechceme mít v naší krémové zmrzlině kousky ledu ke kousání, je třeba u zmrzliny ovocných příchutí ovoce důkladně rozmixovat. Ovoce totiž obsahuje mnoho vody a celé kousky po vložení do mrazničky ihned zamrzají. 

3) Objemová schopnost zmrzlinovače – během přípravy směs míchaná lopatkami zmrzlinovače nabírá vzduch a zvětšuje svůj objem. Proto je třeba dbát na maximální kapacitu nádoby a předejít tak nedostatečnému ztuhnutí anebo dokonce jejímu vytečení z nádoby.

4) Skladování – Domácí zmrzlina je dělaná k okamžité spotřebě, získá na tom chuť a konzistence zůstane krémová. Domácí zmrzlina začíná ztrácet strukturu již po 24 hodinách, a proto její uskladnění musí být minimální. V případě její okamžité spotřeby není zapotřebí zmrzlinu pasterizovat. Pokud však plánujete zmrzlinu několik dní uchovat, je lepší směs nejprve pasterizovat, aby se zabránilo šíření baktérií. 

5) Servírování – čerstvě připravená zmrzlina díky své krémové konzistenci nepředstavuje žádný problém z hlediska okamžitého podávání. Naopak zmrzlina, kterou jsme konzervovali v mrazničce, potřebuje alespoň půl hodiny při pokojové teplotě na to, abychom ji mohli servírovat. Často se doporučuje dát zmrzlinu z mrazničky odmrazit do lednice, aby se zachovala krémová konzistence. V tomto případě to bude chtít alespoň hodinu času.

Pasterizace (pasterace) je tepelné zpracování směsi za účelem garance zdravotní nezávadnosti a prodloužení její trvanlivosti. Podstatou pasterizace je krátkodobé zvýšení teploty, které způsobí zničení zdraví škodlivých baktérií. Na rozdíl od převaření pasterizace výrazněji nemění kvalitu potraviny. Zahřátí směsi napomáhá také dokonalému rozpuštění surovin. 

Proces pasterizace je velmi jednoduchý, vyžaduje však kuchyňský teploměr. Směs se přivede k teplotě 85 °C a při této teplotě se udržuje 2–3 minuty. Poté je třeba směs prudce ochladit na 4–5 °C (většinou se dá miska se směsí do větší nádoby s ledem a vodou). Prudké ochlazení zabrání tomu, aby tepelně odolné bakterie začaly znovu pracovat.

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek