Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > 8 blahodárných vlastností jahod

8 blahodárných vlastností jahod

Všichni víme, že jahody jsou velmi lahodným ovocem, avšak ne všichni víme, jak významné výživné látky jahody našemu organismu dodávají. V tomto článku odhalíme 8 důvodů, proč zařadit jahody do naší pravidelné stravy.

1) Výborné pro lehkou a kontrolovanou dietu: Hrníček jahod obsahuje více než 13 % doporučené denní dávky (GDA) vlákniny a jen 43 kalorií. Vláknina obsažená v jahodách pomáhá našemu pravidelnému zažívání a dává nám pocit sytosti.  

2) Jahody jsou bohaté na antioxidanty: Obsahují chemické látky nazývané fenolové kyseliny, jež jsou výtečnými antioxidanty. Antioxidanty jsou látky, které nás chrání před poškozením vlivem volných radikálů. Mezi onemocnění, která může oxidační stres vyvolat nebo komplikovat, patří zejména nádorová onemocnění, nemoci srdce a cév a poruchy imunity.  

3) Mají protizánětlivé účinky: Fenolová kyselina obsažená v jahodách je schopna bojovat proti mnoha zánětlivým procesům, jako je osteoartróza, astma, arterioskleróza, a to díky blokování enzymu cyklooxygenáza. Na stejném principu pracují léky typu Aspirin a Ibuprofen. Bolest a otoky jsou v některých případech způsobeny látkami tělu vlastními, nazývanými prostaglandiny, které právě tyto léky snižují. 

4) Protirakovinná prevence: Kombinace antioxidantů a protizánětlivých látek prokazatelně pomáhá v boji proti vzniku mnoha druhů rakoviny. Díky velkému obsahu vitaminu C, kyseliny listové a flavonoidů představují jahody lahodnou zbraň při obraně proti potenciálně rakovinovým buňkám.  

5) Zlepšuje zdraví našich očí: Na základě několika vědeckých průzkumů drasticky snižuje denní konzumace cca 3 jahod (anebo jiného ovoce) riziko onemocnění oka, například očního zákalu. 

6) Neuvěřitelný zdroj přírodního vitaminu C: Hrníček jahod obsahuje neuvěřitelné množství vitaminu C, cca 136 % doporučené denní dávky. Vitamin C zabezpečuje celkově dobrý psychický a fyzický stav člověka. Naopak jeho nedostatek vede ke snadnému vzniku infekčních onemocnění a způsobuje různé formy poruch kardiovaskulárního systému a dokonce i nádorových nemocí. Představuje důležitou prevenci proti nachlazení a infekcím. V neposlední řadě je dobrý i na pleť: je nezbytný k tvorbě kolagenu, který pomáhá udržet naši pokožku pevnou a pružnou, a tím chrání pleť před vznikem vrásek.

7) Prevence kardiovaskulárních chorob: Jahody obsahují značné množství minerální látky zvané mangan, který v našem organismu hraje významnou roli v řadě fyziologických pochodů. Jeho dlouhodobý nedostatek vede zejména k problémům v cévním systému a značně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

8) Blahodárné pro naše kosti: Společně s vitaminem K, draslíkem a hořčíkem, dvěma důležitými minerály obsaženými v jahodách, udržují naše kosti silné a zdravé.

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek