Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > 10 důvodů proč jíst rajčata

10 důvodů proč jíst rajčata

Rajské jablko, rajče. Mluví se o něm jako o vládci světových zahrádek: díky jeho lahodnosti a blahodárným účinkům byl vzestup rajčete po žebříčku nejlepší zeleniny tak rapidní, že stačilo jen pár let, aby dobylo pódium. Dnes se rajče oceňuje především pro jeho různorodé uplatnění v kuchyni. Často je používáno také ve fytoterapii, která využívá léčivou sílu rostlin, podobně jako homeopatie. Rajče je samým základem středozemní stravy (dieta mediterranea).

Rajčata jsou symbolem letní sezóny, a to je právě ta nejvhodnější doba udělat si zavařeniny domácí rajčatové omáčky. Skvělý způsob, jak si rajčata uskladnit na zimu, je také jejich usušení a následné naložení v oleji. 

Rajčata obsahují slušné množství vitaminů: vitaminy skupiny B, vitamin C, D a hlavně vitamin E. Bohaté jsou také na minerální látky: železo, zinek, selen, fosfor, vápník a kyselinu listovou.

10 důvodů proč jíst rajčata

1)   Prospěšnost pro srdce

Konzumace rajčat je spojována se zmenšeným rizikem srdečního onemocnění, studie mluví o sníženém riziku až o 29 %. Rajče bio původu je považováno za přírodní lék vhodný k prevenci srdečních nemocí.

2)   Vitamin C a imunitní systém

Rajčata jsou bohatá na vitamin C, prvek nezbytný pro správnou funkci našeho imunitního systému. Abychom byli schopni chránit se před nemocemi, je potřeba zajistit jeho dostatečný denní přísun. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se množství vitaminu C, které bychom měli denně přijímat v potravě, rovná 45 mg. Sto gramů zralých rajčat obsahuje 25 mg vitaminu C a sto gramů rajčatové zavařeniny 43 mg.

3)   Lykopenem proti stárnutí

Lykopen, silná antioxidační látka, která se vyskytuje ve slupkách zralých plodů a v menším množství i v dužině, ochraňuje tělo proti degenerativním nemocem spojeným s procesem stárnutí.

4)   Proti rakovinové vlastnosti

Výživné látky obsažené v rajčatech, včetně lykopenu, mají prokázané preventivní vlastnosti proti rakovině, především rakovině tlustého střeva a prostaty. 

 5)   Hubnoucí účinky

Spotřeba rajčat je doporučována u nízkokalorických diet. Zdá se, že napomáhají organismu snížit tělesnou váhu, a to díky svým aminokyselinám, které náš organismus využívá k přeměně tuku na energii.  

6)   Prevence osteoporózy

Podle některých odborníků zvyšuje nedostatek lykopenů v období přechodu riziko vzniku osteoporózy. Je tedy dobré konzumovat potraviny bohaté na lykopen, a to v každém věku, abychom tomuto riziku předešli. Kromě rajčat je lykopen obsažen také ve vodním melounu, v kaki a v grepu. 

7)   Kontrola cholesterolu

Rajčata jsou považována za potravinu schopnou napomáhat organismu držet pod kontrolou hladinu cholesterolu v krvi. 

8)   Ochrana zraku

Rajčata jsou blahodárná i pro naše oči a zrak. Vysoký obsah betakarotenu a lykopenu chrání před degenerativními chorobami očí. Také brokolice, lilek, dýně a cukety mají tuto moc. 

9)   Pro lepší zažívání

Vysoký obsah rostlinných vláknin, obsažených především ve slupce, podporuje dobré fungování střev. To je důvod, proč je konzumace rajčat často doporučována při problémech se zácpou a línými střevy. 

10)   Močopudné vlastnosti

Velký podíl vody obsažený v rajčatech stimuluje diurézu (vylučování moči), především pak konzumace zasyrova a bez přidání soli. Také melouny a okurky patří mezi potraviny, které mají močopudné vlastnosti.

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek