Úvod > Polévky a předkrmy > Slané bignè (lososové, tuňákové, šunkové a s gorgonzolou)
Slané bignè (lososové, tuňákové, šunkové a s gorgonzolou)
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Konec roku se blíží a začínáme přemýšlet čím ozdobíme stůl během dlouhého Silvestrovského večera. Nedávno jsme se naučili připravit bignè z odpalovaného těsta a právě z těch vykouzlíme rafinované jednohubky; jejich neutrální chuť a dutý vnitřek nám poslouží jako ideální obal pro lahodné slané náplně.
Při této příležitosti jsem vybrala odpalované těsto připravené z olivového oleje, které se pro slané bignè skvěle hodí, ale v odkazu na bignè naleznete i jiné recepty a vyčerpávající informace k jejich přípravě.
Ilustrovaný recept znázorňuje detailní postup pro přípravu lososové pěny; u ostatních pomazánek je obdobný. Na jejich přípravu lze použít i ponorný mixér. Pokud jsou omáčky hodně husté, přilijeme kapičku mléka, ale velmi opatrně, aby příliš nezřídly. Smetanu je třeba použít minimálně 35%, aby dala potřebnou stabilitu pomazánce. Méně procentní smetany začnou brzy ztrácet svou konzistenci a řídnout. Ingredience si můžeme namíchat podle vlastní chuti, bez toho aniž bychom se drželi přesné gramáže.
Z uvedeného receptu získáme cirka 80 menších bignè. Bignè pečeme dokud jsou křupavé a kompletně suché uvnitř, aby je pak bylo možné rozkrojit. Jednou naplněné nasají vlhkost z krému a budou lahodně měkké. Bignè i pomazánky si můžeme připravit den předem, ale plníme je jen v ten den, ve kterém je budeme servírovat. Uchováme je v suché a chladné místnosti. Kalorie se týkají pěti kusů bignè s lososovou pěnou. Cena, čas a obtížnost přípravy se týkají jedné pomazánky, bez přípravy bignè a jejich plnění.
ŠUNKOVÁ NÁPLŇ (pro cirka 20 bignè)
125 g čerstvého sýru (Lučina, Philadelphia)
100 g šunky
pistácie
čerstvě mletý pepř
Šunku a sýr rozmixujeme najemno. Pokud je pomazánka příliš hustá přidáme kapičku mléka. Část pistácií nasekáme najemno a přimícháme k pomazánce. Zbytek použijeme na ozdobení.
TUŇÁKOVÁ NÁPLŇ (pro cirka 20 bignè)
160 g tuňáka v olivovém oleji
100 g mascarpone
3 filety ančoviček
1 lžíce kaparů ve slaném nálevu anebo v soli
citronová šťáva
čerstvě mletý pepř
rybí jikry na ozdobení
Tuňáka a ančovičky necháme důkladně odkapat z oleje a rozmixujeme společně s kapary a s mascarpone najemno. Dochutíme citronovou šťávou a pepřem. Naplníme bigné a ozdobíme „kaviárem“.
KRÉM Z GORGONZOLY (pro cirka 25 bignè)
200 g mascarpone
120 g gorgonzoly
3 vlašsské ořechy
hroznové víno na ozdobení
Mascarpone a gorgonzolu rozmixujeme anebo našleháme najemno. Pokud se nám krém zdá příliš hustý, přidáme kapičku mléka. Vlašské ořechy nasekáme najemno a přimícháme je ke krému. Hroznové víno rozkrojíme napůl a ozdobíme jím naplněné bignè.