Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Slané bignè (lososové, tuňákové, šunkové a s gorgonzolou)

Slané bignè (lososové, tuňákové, šunkové a s gorgonzolou)

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Recept na bignè 

Konec roku se blíží a začínáme přemýšlet čím ozdobíme stůl během dlouhého Silvestrovského večera. Nedávno jsme se naučili připravit bignè z odpalovaného těsta a právě z těch vykouzlíme rafinované jednohubky; jejich neutrální chuť a dutý vnitřek nám poslouží jako ideální obal pro lahodné slané náplně.  

Při této příležitosti jsem vybrala odpalované těsto připravené z olivového oleje, které se pro slané bignè skvěle hodí, ale v odkazu na bignè naleznete i jiné recepty a vyčerpávající informace k jejich přípravě. 

Ilustrovaný recept znázorňuje detailní postup pro přípravu lososové pěny; u ostatních pomazánek je obdobný. Na jejich přípravu lze použít i ponorný mixér. Pokud jsou omáčky hodně husté, přilijeme kapičku mléka, ale velmi opatrně, aby příliš nezřídly. Smetanu je třeba použít minimálně 35%, aby dala potřebnou stabilitu pomazánce. Méně procentní smetany začnou brzy ztrácet svou konzistenci a řídnout. Ingredience si můžeme namíchat podle vlastní chuti, bez toho aniž bychom se drželi přesné gramáže. 

Z uvedeného receptu získáme cirka 80 menších bignè. Bignè pečeme dokud jsou křupavé a kompletně suché uvnitř, aby je pak bylo možné rozkrojit. Jednou naplněné nasají vlhkost z krému a budou lahodně měkké. Bignè i pomazánky si můžeme připravit den předem, ale plníme je jen v ten den, ve kterém je budeme servírovat. Uchováme je v suché a chladné místnosti. Kalorie se týkají pěti kusů bignè s lososovou pěnou. Cena, čas a obtížnost přípravy se týkají jedné pomazánky, bez přípravy bignè a jejich plnění. 

ŠUNKOVÁ NÁPLŇ (pro cirka 20 bignè)

125 g čerstvého sýru (Lučina, Philadelphia)

100 g šunky

pistácie

čerstvě mletý pepř

Šunku a sýr rozmixujeme najemno. Pokud je pomazánka příliš hustá přidáme kapičku mléka. Část pistácií nasekáme najemno a přimícháme k pomazánce. Zbytek použijeme na ozdobení.  

TUŇÁKOVÁ NÁPLŇ (pro cirka 20 bignè)

160 g tuňáka v olivovém oleji

100 g mascarpone

3 filety ančoviček

1 lžíce kaparů ve slaném nálevu anebo v soli

citronová šťáva

čerstvě mletý pepř

rybí jikry na ozdobení

Tuňáka a ančovičky necháme důkladně odkapat z oleje a rozmixujeme společně s kapary a s mascarpone  najemno. Dochutíme citronovou šťávou a pepřem.  Naplníme bigné a ozdobíme „kaviárem“. 

KRÉM Z GORGONZOLY (pro cirka 25 bignè)

200 g mascarpone

120 g gorgonzoly

3 vlašsské ořechy 

hroznové víno na ozdobení

Mascarpone a gorgonzolu rozmixujeme anebo našleháme najemno. Pokud se nám krém zdá příliš hustý, přidáme kapičku mléka. Vlašské ořechy nasekáme najemno a přimícháme je ke krému. Hroznové víno rozkrojíme napůl a ozdobíme jím naplněné bignè.   

Slané bignè (lososové, tuňákové, šunkové a s gorgonzolou)

Bignè salati

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 0 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osob

Odpalované těsto
115 grVoda
80 grOlivový olej extra panenský
100 grHladká mouka typu 00
200 grVejce
špetkaSůl
špetkaCukr krupice
Lososová pěna
200 grUzený losos
300 grČerstvá ricotta
200 grČerstvá smetana na šlehání 35%
p.p.Kopr
špetkaČerstvě mletý pepř

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 227

Užitečné potřeby


Mixér Ponorný mixér Ruční šlehač

Postup

1.

Nejprve si připravíme bignè s olivovým olejem. Zde naleznete ilustrovaný recept na odpalované těsto, ale nezapomeňte použít suroviny uvedené v tomto receptě a máslo nahradit olivovým olejem a ohřát ho společně s vodou...

2.
200 g uzeného lososa
300 g čerstvé ricotty

 Lososa s ricottou vložíme do mixéru a rozmixujeme najemno...

3.
200 g smetany

Smetanu vyšleháme do tuha...

4.
kopr podle chuti
sůl
čerstvě mletý pepř

Šlehačku jemně vmícháme do lososa. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a najemno nasekaným koprem...

5.

Bignè rozkrojíme...

6.

Duté bignè můžeme vevnitř ještě uhladit...

7.

Cukrářským sáčkem s ozdobným nástavcem bignè naplníme...

8.

Přizdobíme kouskem lososa a koprem a překryjeme čepičkou. Uchováme v suché a chladné místnosti.

9.


10.


Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
4
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek