| 400 gr | Pohanková mouka (grano saraceno) |
|---|---|
| 100 gr | Hladká mouka typu 00 |
| p.p. | Voda |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 45 min | 10 min | 0 min |
Cena
1.
Obě mouky přesejeme do mísy...
2.
Přilijeme 250 ml vody a postupně, podle potřeby, přidáme další vodu, tak abychom vypracovali tužší, ale poddajné těsto...
3.
Těsto zpracujeme nejprve v míse...
4.
Jakmile se voda absorbovala do mouky, těsto přemístíme na vál a hněteme ho cirka pět minut...
5.
Získáme hladké nelepivé těsto. Těsto není nutné nechat po zpracování odpočinout...
6.
Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme na plát tlustý 2-3 mm...
Pohanková mouka neobsahuje lepek, a proto se špatně pracuje se strojkem na těstoviny, protože se těsto trhá. Ale velmi snadno se válí válečkem.
7.
Vyválený plát poprášíme moukou...
8.
Plát nakrájíme na dlouhé obdélníky široké 7 až 8 cm...
9.
Obdélníky položíme na sebe...
10.
Nakrájíme na pásky široké 0,5 až 1 cm...
11.
Těstoviny pokládáme na utěrku poprášenou moukou.
Můžeme je nechat usušit (bude to chtít několik dní) a uskladnit podobně jako „suché“ nevaječné těstoviny.
12.
Pohankové těstoviny vaříme 10 až 13 minut. Můžeme je servírovat jako „pizzoccheri“ nebo jednoduše ochucené rozpuštěným máslem se šalvějí nebo olivovým olejem a posypané strouhaným parmazánem.