| 1000 gr | Telecí (hovězí) roštěná |
|---|---|
| 500 ml | Hovězí vývar |
| 400 gr | Čerstvý špenát |
| 3 ks | Vejce M |
| 100 gr | Prosciutto crudo |
| 20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
| 100 ml | Bílé víno suché |
| 50 gr | Máslo |
| 2 ks | Stroužek česneku |
| 5 lžic | Olivový olej extra panenský |
| 1 snítka | Rozmarýn |
| 4 lístky | Šalvěj |
| p.p. | Sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 45 min | 2 hod | 0 min |
Cena
1.
Špenát zbavíme kořenů, tuhých a silných stonků, zvadlých a žlutých listů. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme čistou utěrkou anebo v odstředivce na salát...
2.
V hluboké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupaný a nožem zamáčknutý česnek a necháme krátce orestovat. Po částech přidáme listy špenátu...
3.
Dvěma vařečkami špenát obracíme, aby se rovnoměrně smíchal s máslem. Na nízkém ohni povaříme 3-4 minuty. Jemně osolíme...
4.
Připravíme si plát masa na roládu: zde se můžete podívat, jak maso nakrájet...
5.
Rozkrojený a naklepaný plát masa pokryjeme nejprve plátky šunky...
6.
Vejce rozkvedláme, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a parmazánem...
7.
V dostatečně široké pánvi, na rozehřátém másle připravíme omeletu...
8.
Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni vaříme 4–5 minut, obrátíme a necháme zezlátnout i druhou stranu...
9.
Hotovou omeletu položíme na šunku; převyšující okraje nožíkem zarovnáme...
10.
Nakonec přidáme špenát. Pokud je příliš mokrý, nejprve ho rukama dobře vyždímáme...
11.
Roládu srolujeme...
12.
A svážeme provázkem na pečení. Zde se můžete podívat, jak se to dělá. Maso nesolíme...
13.
V hlubší nepřilnavé pánvi s pokličkou dobře rozehřejeme olej (aniž by se z něj kouřilo), přidáme stroužek česneku, větvičku rozmarýnu a několik lístků šalvěje. Přidáme maso a za častého otáčení maso orestujeme dohněda ze všech stran...
14.
Podlijeme vínem a necháme částečně odpařit...
15.
Překryjeme pokličkou a na velmi nízkém ohni vaříme doměkka 1,5–2 hodiny. Každých 15 minut maso otočíme...
16.
Připravíme si vývar a udržujeme ho stále horký. Jakmile se nám omáčka na pánvi příliš vysuší, přidáme naběračku vývaru...
17.
Před servírováním odstraníme pečicí provázek...
18.
Roládu nakrájíme, i přímo u stolu, na tenké plátky 0,5–1 cm tlusté a podáváme se svou omáčkou. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat pečené brambory a pyré anebo čerstvý salát ochucený vinaigrette.