| Ossobuco | |
|---|---|
| 1 kg | Ossobuco |
| 1000 ml | Hovězí vývar |
| 1 ks | Cibule |
| 40 gr | Hladká mouka |
| 200 ml | Bílé víno suché |
| 50 gr | Máslo |
| 3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| p.p. | sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
| Gremoláta | |
| 1 ks | Citrón |
| 1 ks | Stroužek česneku |
| svazek | Petrželka |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 15 min | 105 min | 0 min |
Cena
1.
Nejprve si připravíme vývar, recept naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru se držíme pokynů výrobce. Vývar udržujeme stále horký...
2.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno...
3.
V široké pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli a dusíme na mírném ohni 10–15 minut...
4.
Mezitím si připravíme ossibuchi: nůžkami nastřihneme membránu, tím předejdeme tomu, aby se nám plátky během vaření deformovaly...
5.
Nyní maso obalíme po obou stranách v mouce...
6.
Přidáme ossibuchi k cibulce, zvedneme oheň a orestujeme po obou stranách dozlatova...
7.
Podlijeme vínem a necháme zcela vypařit...
8.
Přidáme pár naběraček vývaru, překryjeme pokličkou (necháme malou škvírku odkrytou) a necháme mírně bublat asi hodinu a půl. Čas od času pohneme pánví kolébavým pohybem, aby se nám ossibuchi nepřichytly k pánvi a přidáváme podle potřeby vývar...
9.
Mezitím si připravím „gremolátu“: petrželku důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Lístky nasekáme najemno. Citron omyjeme a nastrouháme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme...
10.
Petrželku, citronovou kůru a česnek promícháme a přidáme 5 minut před koncem vaření k masu.
Ossobuco servírujeme horké s vlastní šťávou. Podáváme se šafránovým rizotem, polentou anebo s chlebem.