Masový vývar

Ingredience pro 4 osoby

500 grSlepice (kapoun)
500 grHovězí hruď
2 ltVoda
1 ksMrkev
1 ksCibule
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksStroužek česneku
svazekPetrželka
4 ksČerný pepř celý
2 ksBobkový list
2 ksHřebíček
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 2 hod 6 hod

Cena


1.
500 gr hovězí hrudi
500 gr slepice (kapouna)
2 lt studené vody

Do většího hrnce nalijeme studenou vodu, vložíme do něj maso a necháme 30 minut odpočinout...

2.
1 cibule
1 mrkev
1 řapík celeru

Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli a mrkev oloupeme, od řapíkatého celeru odřízneme konec a odstraníme listy. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...

3.
2 hřebíčky

Hřebíček zapíchneme do cibule...

4.
petrželka

Petržel důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Stonky odstraníme...

5.
2 bobkové listy
4 kuličky pepře
1 lžička soli
1 stroužek česneku

Zeleninu společně s kořením a lžičkou soli přidáme k masu...

6.
sůl podle potřeby

Poté na mírném ohni přivedeme k varu. Pomocí odpěňovačky důkladně odstraňujeme pěnu a nečistoty, které se tvoří na povrchu. Vývar necháme bublat pod pokličkou na velmi nízkém ohni alespoň 2–3 hodiny. Těsně před koncem dosolíme podle chuti...

7.

Jakmile je vývar uvařený, maso vyděláme a dáme stranou...

8.

Vývar přefiltrujeme přes jemné sítko a necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...

9.

Pomocí odpěňovačky odstraníme tuk všechen, anebo jen jeho část, podle toho, jak chceme mít vývar mastný...

10.

Náš vývar je hotový. Maso z vývaru můžeme podávat k jídlu, doplněné například zelenou omáčkou anebo jej můžeme namlít a udělat sekanou anebo karbanátky.