Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Těsto na pizzu

Těsto na pizzu

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pizza. Jméno této slavné placky, vyrobené z mouky, oleje, droždí, vody a soli, má pravděpodobně spojitost se svou formou a odvozuje se od slova „pinsa“, příčestí minulého latinského slovesa „pinsere“, které znamená stlačit, mačkat, lisovat. Rychlá na přípravu, levná, výživná a chutná: pizza představuje jednoduchý pokrm, ale zároveň pokrm kompletní a vyvážený. Pizza má vše, co zdravý oběd či večeře mají mít: sacharidy dodané moukou, vitaminy obsaženy v rajčatech, kvalitní bílkoviny mozzarelly a nakonec vyvážený přísun tuků zajištěný olivovým olejem. 

Recept na pizzu Margheritu.

Těsto na celozrnnou pizzu, dlouho kynutou s malým množstvím droždí, s jednoduchým mísením, najdete v tomto receptu.

Těsto na pizzu

Pasta per la pizza

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 16 min 4 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

500 grHladká mouka typu 00
25 grDroždí
250-280 grVlažná voda
2 lžíceOlivový olej extra panenský
10 grSůl
1 lžičkaCukr

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 496

Užitečné potřeby


Vál Kuchyňský robot (dobrovolný)

Zajímavost


Droždí

Droždí je mikroskopická houba tvořená z mikroorganismů získaných kvašením a nazývaných Saccharomyces cerevisiae. Droždí neslouží jen k vykynutí těsta, ale díky svým vitaminům prospívá také našemu zdraví. Obsahuje mnoho vitaminů skupiny B (B1, B2, B5, B6, B9) a tím napomáhá udržovat naši pleť, nehty a vlasy krásnými. Droždí je také užitečným pomocníkem střevní mikroflóry, kterou chrání před vznikem flory choroboplodné.

Postup

1.
25 gr droždí

Droždí rozdrobíme do misky...

2.
50 ml vlažné vody

Přilijeme trochu vlažné vody a mícháme, dokud se droždí nerozpustí...

3.
1 lžička cukru
2 lžíce mouky (z celkového množství)

Přidáme lžičku cukru a pár lžic mouky...

4.

Mícháme, dokud nezískáme těstíčko...

5.

Přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout...

6.
500 gr hladké mouky typu 00

Mezitím mouku vsypeme na vál a vytvoříme uprostřed důlek...

7.
10 g soli

Sůl vsypeme na vnější okraje mouky, daleko od důlku...

8.

Nakynuté droždí vlijeme do důlku...

9.

Vidličkou začneme zpracovávat těsto. Přidáváme vždy mouku nejblíže k důlku tak, aby se sůl nedostala do přímého kontaktu s droždím...

10.
2 lžíce oleje

Přidáme olej...

11.
200-230 ml vlažné vody

Přilijeme trochu vody a vidličkou promícháváme s moukou. Před přidáním dalšího množství vždy počkáme, až se voda vstřebá. Každá mouka má jinou absorpční schopnost, takže je možné, že vody budeme muset přidat...

12.

Poté těsto energicky vymísíme ručně nejméně po dobu 15 minut. V případě, že je těsto příliš suché, přidáme ještě 2 lžíce vlažné vody; pokud je příliš řídké, poprášíme moukou. Získáme hladké, elastické těsto, na dotek měkké jako ušní lalok...

13.

Vytvořený bochánek poprášíme moukou...

14.

Nožem vyřízneme do těsta kříž...

15.

Bochánek přemístíme do objemné mísy, překryjeme utěrkou anebo potravinářskou folií a necháme nejméně 2–3 hodiny kynout (musí alespoň zdvojnásobit svůj objem). Dobře nakynuté těsto je při přípravě dobré pizzy jedním z nejdůležitějších faktorů...

16.

Nakynutý bochánek rozkrojíme na 4 stejné díly (na dva pokud budeme péct pizzu na klasickém obdélníkovém plechu)...

17.

Vytvoříme bochánky, které necháme pod utěrkou ještě půl hodiny odpočinout...

18.

Formy na pizzu anebo plech důkladně vymažeme olejem...

19.

Odebereme jeden bochánek (ostatní zase přikryjeme), položíme ho na pomoučněný vál a válečkem anebo rukama těsto vyválíme. Tvar záleží na tom, zda použijeme formy kulatého tvaru na pizzu anebo klasický obdélníkový plech. Nedostatečně nakynuté těsto se těžko válí a má tendenci se vracet zpět. V tomto případě těsto znovu překryjeme a necháme kynout nejméně dalších 30 minut...

20.

Těsto přeneseme na plech a rukama ještě vytvarujeme, necháme 10 minut nakynout. Nyní stačí těsto jen obložit oblíbenými surovinami. Pizzu pečeme na 250 °C ve velmi dobře rozehřáté troubě po dobu 16 minut. Sýr přidáváme cca v polovině pečení.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
11
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek