500 gr | Hladká mouka typu 00 |
---|---|
25 gr | Droždí |
250-280 gr | Vlažná voda |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
10 gr | Sůl |
1 lžička | Cukr |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 16 min | 4 hod |
Cena
Droždí rozdrobíme do misky...
Přilijeme trochu vlažné vody a mícháme, dokud se droždí nerozpustí...
Přidáme lžičku cukru a pár lžic mouky...
Mícháme, dokud nezískáme těstíčko...
Přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout...
Mezitím mouku vsypeme na vál a vytvoříme uprostřed důlek...
Sůl vsypeme na vnější okraje mouky, daleko od důlku...
Nakynuté droždí vlijeme do důlku...
Vidličkou začneme zpracovávat těsto. Přidáváme vždy mouku nejblíže k důlku tak, aby se sůl nedostala do přímého kontaktu s droždím...
Přidáme olej...
Přilijeme trochu vody a vidličkou promícháváme s moukou. Před přidáním dalšího množství vždy počkáme, až se voda vstřebá. Každá mouka má jinou absorpční schopnost, takže je možné, že vody budeme muset přidat...
Poté těsto energicky vymísíme ručně nejméně po dobu 15 minut. V případě, že je těsto příliš suché, přidáme ještě 2 lžíce vlažné vody; pokud je příliš řídké, poprášíme moukou. Získáme hladké, elastické těsto, na dotek měkké jako ušní lalok...
Vytvořený bochánek poprášíme moukou...
Nožem vyřízneme do těsta kříž...
Bochánek přemístíme do objemné mísy, překryjeme utěrkou anebo potravinářskou folií a necháme nejméně 2–3 hodiny kynout (musí alespoň zdvojnásobit svůj objem). Dobře nakynuté těsto je při přípravě dobré pizzy jedním z nejdůležitějších faktorů...
Nakynutý bochánek rozkrojíme na 4 stejné díly (na dva pokud budeme péct pizzu na klasickém obdélníkovém plechu)...
Vytvoříme bochánky, které necháme pod utěrkou ještě půl hodiny odpočinout...
Formy na pizzu anebo plech důkladně vymažeme olejem...
Odebereme jeden bochánek (ostatní zase přikryjeme), položíme ho na pomoučněný vál a válečkem anebo rukama těsto vyválíme. Tvar záleží na tom, zda použijeme formy kulatého tvaru na pizzu anebo klasický obdélníkový plech. Nedostatečně nakynuté těsto se těžko válí a má tendenci se vracet zpět. V tomto případě těsto znovu překryjeme a necháme kynout nejméně dalších 30 minut...
Těsto přeneseme na plech a rukama ještě vytvarujeme, necháme 10 minut nakynout. Nyní stačí těsto jen obložit oblíbenými surovinami. Pizzu pečeme na 250 °C ve velmi dobře rozehřáté troubě po dobu 16 minut. Sýr přidáváme cca v polovině pečení.