Těsto na pizzu

Ingredience pro 4 osoby

500 grHladká mouka typu 00
25 grDroždí
250-280 grVlažná voda
2 lžíceOlivový olej extra panenský
10 grSůl
1 lžičkaCukr

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 16 min 4 hod

Cena


1.
25 gr droždí

Droždí rozdrobíme do misky...

2.
50 ml vlažné vody

Přilijeme trochu vlažné vody a mícháme, dokud se droždí nerozpustí...

3.
1 lžička cukru
2 lžíce mouky (z celkového množství)

Přidáme lžičku cukru a pár lžic mouky...

4.

Mícháme, dokud nezískáme těstíčko...

5.

Přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout...

6.
500 gr hladké mouky typu 00

Mezitím mouku vsypeme na vál a vytvoříme uprostřed důlek...

7.
10 g soli

Sůl vsypeme na vnější okraje mouky, daleko od důlku...

8.

Nakynuté droždí vlijeme do důlku...

9.

Vidličkou začneme zpracovávat těsto. Přidáváme vždy mouku nejblíže k důlku tak, aby se sůl nedostala do přímého kontaktu s droždím...

10.
2 lžíce oleje

Přidáme olej...

11.
200-230 ml vlažné vody

Přilijeme trochu vody a vidličkou promícháváme s moukou. Před přidáním dalšího množství vždy počkáme, až se voda vstřebá. Každá mouka má jinou absorpční schopnost, takže je možné, že vody budeme muset přidat...

12.

Poté těsto energicky vymísíme ručně nejméně po dobu 15 minut. V případě, že je těsto příliš suché, přidáme ještě 2 lžíce vlažné vody; pokud je příliš řídké, poprášíme moukou. Získáme hladké, elastické těsto, na dotek měkké jako ušní lalok...

13.

Vytvořený bochánek poprášíme moukou...

14.

Nožem vyřízneme do těsta kříž...

15.

Bochánek přemístíme do objemné mísy, překryjeme utěrkou anebo potravinářskou folií a necháme nejméně 2–3 hodiny kynout (musí alespoň zdvojnásobit svůj objem). Dobře nakynuté těsto je při přípravě dobré pizzy jedním z nejdůležitějších faktorů...

16.

Nakynutý bochánek rozkrojíme na 4 stejné díly (na dva pokud budeme péct pizzu na klasickém obdélníkovém plechu)...

17.

Vytvoříme bochánky, které necháme pod utěrkou ještě půl hodiny odpočinout...

18.

Formy na pizzu anebo plech důkladně vymažeme olejem...

19.

Odebereme jeden bochánek (ostatní zase přikryjeme), položíme ho na pomoučněný vál a válečkem anebo rukama těsto vyválíme. Tvar záleží na tom, zda použijeme formy kulatého tvaru na pizzu anebo klasický obdélníkový plech. Nedostatečně nakynuté těsto se těžko válí a má tendenci se vracet zpět. V tomto případě těsto znovu překryjeme a necháme kynout nejméně dalších 30 minut...

20.

Těsto přeneseme na plech a rukama ještě vytvarujeme, necháme 10 minut nakynout. Nyní stačí těsto jen obložit oblíbenými surovinami. Pizzu pečeme na 250 °C ve velmi dobře rozehřáté troubě po dobu 16 minut. Sýr přidáváme cca v polovině pečení.