Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Rýže a obiloviny > Pizza Margherita

Pizza Margherita

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Pizza Margherita je královnou všech pizz, a to nejen díky svému královskému jménu. Pizza Margherita je samotným symbolem této kulaté pochoutky Made in Italy a právě její barvy připomínají italskou trikolóru (zelená bazalky, bílá mozzarelly a červená rajčatové omáčky). Byla sice nazvána Margherita na počest královny Markéty Savojské, ale tato pizza již existovala a nebyla stvořena pro vznešený jazýček, jak se většinou povídá. Geniální nápad Raffaele Esposita, pizzaře, kterému je připisován vynález, nespočívá v tom, že by z ničeho vytvořil novou pizzu, ale v tom, že ji nazval Margheritou. Legenda vypráví, že Raffaele Esposito, kuchař pizzerie Pietro...e Basta (založena v roce 1780 a ještě dnes existující pod jménem pizzerie Brandi), byl v roce 1889 povolán ke královskému dvoru v Neapoli, kudy projížděl italský král Umberto I. a jeho žena Markéta. Raffaele pro královský pár připravil tři druhy pizzy a nadšená královna oznámila, že ji unesla především jedna z nich; ta, ze které pak vznikla pizza Margherita.

Pizza Margherita

Rýže a obiloviny


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 16 min 4 hod

Cena:

Ingredience pro osoby

Těsto
500 grHladká mouka typu 00
25 grDroždí
1 lžičkaCukr krupice
2 lžíceOlivový olej extra panenský
250-280 mlVlažná voda
10 grSůl
Náplň
500 grRajčatové pyré (Passata di pomodoro)
400 grMozzarella
5 lžicOlivový olej extra panenský
6 lístkůBazalka
špetkaSůl

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 799

Užitečné potřeby


Vál Plech na pizzu (dobrovolný)

Zajímavost


Mozzarella

Mozzarella je čerstvý italský sýr pocházející z regionu Kampánie, pro který jsou charakteristická jeho pružná vlákna. Původně se mozzarella vyráběla výhradně z mléka černých buvolic, mozzarella di bufala. Tento název byl legislativně uznán v roce 1993 s udělením statutu DOC, garance původu a kvality. Dnes se mozzarella hojně vyrábí i z kravského mléka. Mozzarella patří mezi nízkotučné sýry, 100 gramů obsahuje průměrně 250 kalorií.

Postup

1.
500 gr mouky typu 00
25 gr droždí
2 lžíce oleje
1 lžička cukru
10 g soli
250-280 ml vlažné vody

Připravíme si těsto na pizzu, detailní návod krok za krokem naleznete zde...

2.
500 gr rajčatového pyré
3 lžíce oleje
špetka soli

Rajčatové pyré ochutíme 3 lžícemi oleje a špetkou soli...

3.
400 gr mozzarelly

Mozzarellu necháme odkapat z nálevu a nasekáme nadrobno...

4.

Pomocí lžíce potřeme připravené pizzy rajčatovým pyré a pečeme na 250 °C ve velmi dobře rozehřáté troubě po dobu 8 minut...

5.

Poté pizzu vytáhneme, hojně posypeme mozzarellou a pečeme dalších 8 minut...

6.

Upečenou pizzu ochutíme bazalkou a ihned podáváme...

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
30
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek