Vitello tonnato

Ingredience pro 6 osob

Maso
1 kgKrůtí prsní řízek
4 lžíceOlivový olej extra panenský
350 mlBílé víno suché
1 ksMrkev
1 ksCibule
1 řapíkŘapíkatý celer
svazekPetrželka
2 ksBobkový list
1 ksStroužek česneku
5 ksČerný pepř celý
p.p.Sůl
Omáčka
250 grTuňák v olivovém oleji
4 lžíceOlivový olej extra panenský
10 grKapary
3 ksVejce M
6 ksAnčovičky v oleji
Na ozdobení
20 grKapary

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 60 min 6 hod

Cena


1.
1 kg krůtího masa

Připravíme si krůtí prsa: ostrým nožem odstraníme přebytečný tuk a blány... 

2.

Prsa svážeme kuchyňským provázkem do válečku, aby hezky držely formu. Zde se můžete podívat jak se to dělá...

3.
1 cibule
1 mrkev
1 řapík celeru

Cibuli a mrkev oloupeme, od celeru odřízneme konec a listy a vše nakrájíme na větší kusy...

4.
4 lžíce oleje

Ve vhodné pánvi rozehřejeme olej a orestujeme krůtu ze všech stran dozlatova. Během obracení do masa nepícháme, aby neztratilo svou šťávu...

5.
1 stroužek česneku
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
petrželka
1 lžíce soli

Zeleninu s masem dáme do většího hrnce. Přidáme pepř, česnek, petržel a bobkový list a lžíci soli...

6.
350 ml bílého vína
studená voda

Podlijeme vínem. Poté přilijeme studenou vodu tak, aby bylo maso ponořené. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou na mírném ohni zhruba jednu hodinu...

7.

Zda je maso uvařené, můžeme ověřit pomocí kuchyňského teploměru. Teplotu změříme co nejblíže ke středu masa: Maso je hotové jakmile teplota dosáhne 84 °C...

8.

Vypneme oheň a maso necháme zchladnout ve vlastním vývaru...

9.
3 vejce

Mezitím si připravíme tuňákovou omáčku. Vajíčka dáme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme 8 až 10 minut natvrdo. Poté je scedíme, ochladíme pod studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky...

10.
6 filetů ančoviček
250 gr tuňáka

Ančovičky osušíme kuchyňským papírem od přebytečného oleje. Tuňáka necháme důkladně okapat...

11.
10 gr kaparů
4 lžíce oleje

Chladná vajíčka, ančovičky a tuňáka dáme do nádoby na mixování, přidáme 1 lžíci kaparů, 4 lžíce olivového oleje a vše rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou kaši...

12.

Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu studeného vývaru z krůty...

13.

Omáčku překryjeme potravinovou folii a dáme do lednice vychladit...

14.

Jakmile je maso dobře vychladlé, vyděláme jej z vývaru. Odstraníme provázek a ostrým nožem anebo nejlépe kráječem nakrájíme na tenké plátky...

15.

Plátky rozložíme po celém talíři a hojně potřeme tuňákovou omáčkou...

16.
20 gr kaparů

Nakonec vše ozdobíme kapary. Tuňákové krůtí se podává dobře vychlazené. 

Jako vhodnou přílohu podáváme pečivo a čerstvý salát.