Maso | |
---|---|
1 kg | Krůtí prsní řízek |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
350 ml | Bílé víno suché |
1 ks | Mrkev |
1 ks | Cibule |
1 řapík | Řapíkatý celer |
svazek | Petrželka |
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Stroužek česneku |
5 ks | Černý pepř celý |
p.p. | Sůl |
Omáčka | |
250 gr | Tuňák v olivovém oleji |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
10 gr | Kapary |
3 ks | Vejce M |
6 ks | Ančovičky v oleji |
Na ozdobení | |
20 gr | Kapary |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
45 min | 60 min | 6 hod |
Cena
Připravíme si krůtí prsa: ostrým nožem odstraníme přebytečný tuk a blány...
Prsa svážeme kuchyňským provázkem do válečku, aby hezky držely formu. Zde se můžete podívat jak se to dělá...
Cibuli a mrkev oloupeme, od celeru odřízneme konec a listy a vše nakrájíme na větší kusy...
Ve vhodné pánvi rozehřejeme olej a orestujeme krůtu ze všech stran dozlatova. Během obracení do masa nepícháme, aby neztratilo svou šťávu...
Zeleninu s masem dáme do většího hrnce. Přidáme pepř, česnek, petržel a bobkový list a lžíci soli...
Podlijeme vínem. Poté přilijeme studenou vodu tak, aby bylo maso ponořené. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou na mírném ohni zhruba jednu hodinu...
Zda je maso uvařené, můžeme ověřit pomocí kuchyňského teploměru. Teplotu změříme co nejblíže ke středu masa: Maso je hotové jakmile teplota dosáhne 84 °C...
Vypneme oheň a maso necháme zchladnout ve vlastním vývaru...
Mezitím si připravíme tuňákovou omáčku. Vajíčka dáme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a vaříme 8 až 10 minut natvrdo. Poté je scedíme, ochladíme pod studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky...
Ančovičky osušíme kuchyňským papírem od přebytečného oleje. Tuňáka necháme důkladně okapat...
Chladná vajíčka, ančovičky a tuňáka dáme do nádoby na mixování, přidáme 1 lžíci kaparů, 4 lžíce olivového oleje a vše rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou kaši...
Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu studeného vývaru z krůty...
Omáčku překryjeme potravinovou folii a dáme do lednice vychladit...
Jakmile je maso dobře vychladlé, vyděláme jej z vývaru. Odstraníme provázek a ostrým nožem anebo nejlépe kráječem nakrájíme na tenké plátky...
Plátky rozložíme po celém talíři a hojně potřeme tuňákovou omáčkou...
Nakonec vše ozdobíme kapary. Tuňákové krůtí se podává dobře vychlazené.
Jako vhodnou přílohu podáváme pečivo a čerstvý salát.