| 500 gr | Hovězí hruď |
|---|---|
| 500 gr | Hovězí kosti |
| 1 řapík | Řapíkatý celer |
| 1 ks | Mrkev |
| 1 ks | Cibule |
| 2 lt | Voda |
| 4 ks | Černý pepř celý |
| 2 ks | Hřebíček |
| 1 ks | Bobkový list |
| p.p. | Sůl |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 10 min | 2 hod | 6 hod |
Cena
1.
Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli a mrkev oloupeme, od řapíkatého celeru odřízneme konec a odstraníme listy. Vše důkladně omyjeme pod tekoucí vodou...
2.
Do cibule zapíchneme hřebíčky...
3.
Do většího hrnce nalijeme studenou vodu, vložíme do něj maso, zeleninu, koření a lžičku soli a poté na mírném ohni přivedeme k varu...
4.
Pomocí odpěňovačky důkladně odstraňujeme pěnu a nečistoty, které se tvoří na povrchu. Vývar necháme bublat pod pokličkou na velmi nízkém ohni nejméně 2 hodiny. Těsně před koncem dosolíme podle chuti...
5.
Vývar přefiltrujeme přes jemné sítko a necháme vychladnout nejprve při pokojové teplotě a poté v lednici...
6.
Pomocí odpěňovačky odstraníme tuk všechen, anebo jen jeho část, podle toho, jak chceme mít vývar mastný.
Maso z vývaru můžeme podávat k jídlu, doplněné například zelenou omáčkou, anebo jej můžeme namlít a udělat sekanou či karbanátky.