| 1 kg | Žlutá cibule |
|---|---|
| 1000 ml | Zeleninový vývar |
| 300 ml | Bílé víno suché |
| 20 gr | Hladká mouka |
| 1 ks | Francouzská bageta |
| 100 gr | Sýr Gruyère |
| 50 gr | Máslo |
| 3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
| p.p. | Sůl |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 15 min | 105 min | 0 min |
Cena
1.
Přípravu naší cibulové polévky začneme přípravou zeleninového vývaru, recept na přípravu domácího vývaru naleznete zde, anebo použijeme hotový bujón, v tomto případě postupujeme podle návodu výrobce...
2.
Cibuli rozkrojíme na půlku a oloupeme...
3.
Poté ji nakrájíme na tenké plátky...
4.
Ve vhodném hrnci rozehřejeme máslo s olejem...
5.
Přidáme nakrájenou cibuli, jemně osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni přibližně 40 minut. Pokud se cibule příliš vysuší, přidáme trochu vývaru...
6.
Podlijeme vínem a bez pokličky na prudším ohni jej necháme částečně odpařit...
7.
Zasypeme moukou a za stálého míchání na mírném ohni pokračujeme v dušení dalších 5 minut...
8.
Přilijeme horký vývar a pod pokličkou za občasného míchání necháme bublat přibližně 40–50 minut...
9.
Mezitím připravíme bagetu: svisle ji nakrájíme na tenké plátky...
10.
Plátky naskládáme na plech a opečeme v troubě pod grilem z obou stran dozlatova...
11.
Sýr nastrouháme najemno...
12.
Hotovou polévku dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem, nalijeme do gratinovacích misek a překryjeme plátky bagety...
13.
Nakonec posypeme sýrem a dáme na pár minut zapéct pod gril...
14.
Naši zapékanou cibulovou polévku podáváme ihned.