1 kg | Žlutá cibule |
---|---|
1000 ml | Zeleninový vývar |
300 ml | Bílé víno suché |
20 gr | Hladká mouka |
1 ks | Francouzská bageta |
100 gr | Sýr Gruyère |
50 gr | Máslo |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 105 min | 0 min |
Cena
Přípravu naší cibulové polévky začneme přípravou zeleninového vývaru, recept na přípravu domácího vývaru naleznete zde, anebo použijeme hotový bujón, v tomto případě postupujeme podle návodu výrobce...
Cibuli rozkrojíme na půlku a oloupeme...
Poté ji nakrájíme na tenké plátky...
Ve vhodném hrnci rozehřejeme máslo s olejem...
Přidáme nakrájenou cibuli, jemně osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni přibližně 40 minut. Pokud se cibule příliš vysuší, přidáme trochu vývaru...
Podlijeme vínem a bez pokličky na prudším ohni jej necháme částečně odpařit...
Zasypeme moukou a za stálého míchání na mírném ohni pokračujeme v dušení dalších 5 minut...
Přilijeme horký vývar a pod pokličkou za občasného míchání necháme bublat přibližně 40–50 minut...
Mezitím připravíme bagetu: svisle ji nakrájíme na tenké plátky...
Plátky naskládáme na plech a opečeme v troubě pod grilem z obou stran dozlatova...
Sýr nastrouháme najemno...
Hotovou polévku dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem, nalijeme do gratinovacích misek a překryjeme plátky bagety...
Nakonec posypeme sýrem a dáme na pár minut zapéct pod gril...
Naši zapékanou cibulovou polévku podáváme ihned.