Zapékaná cibulová polévka

Ingredience pro 4 osoby

1 kgŽlutá cibule
1000 mlZeleninový vývar
300 mlBílé víno suché
20 grHladká mouka
1 ksFrancouzská bageta
100 grSýr Gruyère
50 grMáslo
3 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 105 min 0 min

Cena


1.
1000 ml zeleninového vývaru

Přípravu naší cibulové polévky začneme přípravou zeleninového vývaru, recept na přípravu domácího vývaru naleznete zde, anebo použijeme hotový bujón, v tomto případě postupujeme podle návodu výrobce...

2.
1 kg cibule

Cibuli rozkrojíme na půlku a oloupeme...

3.

Poté ji nakrájíme na tenké plátky...

4.
50 gr másla
3 lžíce oleje

Ve vhodném hrnci rozehřejeme máslo s olejem...

5.
sůl
čerstvě mletý pepř

Přidáme nakrájenou cibuli, jemně osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni přibližně 40 minut. Pokud se cibule příliš vysuší, přidáme trochu vývaru...

6.
300 ml bílého vína

Podlijeme vínem a bez pokličky na prudším ohni jej necháme částečně odpařit...

7.
20 gr hladké mouky

Zasypeme moukou a za stálého míchání na mírném ohni pokračujeme v dušení dalších 5 minut...

8.

Přilijeme horký vývar a pod pokličkou za občasného míchání necháme bublat přibližně 40–50 minut...

9.
1 bageta

Mezitím připravíme bagetu: svisle ji nakrájíme na tenké plátky...

10.

Plátky naskládáme na plech a opečeme v troubě pod grilem z obou stran dozlatova...

11.
100 gr sýru

Sýr nastrouháme najemno...

12.
sůl
čerstvě mletý pepř

Hotovou polévku dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem, nalijeme do gratinovacích misek a překryjeme plátky bagety...

13.

Nakonec posypeme sýrem a dáme na pár minut zapéct pod gril...

14.

Naši zapékanou cibulovou polévku podáváme ihned.