Toskánská cizrnová polévka s mangoldem

Ingredience pro 4 osoby

200 grCizrna suchá
200 gMangold (listy)
200 gRajčatové pyré (passata di pomodoro)
1 ksCibule
1 ksStroužek česneku
2 kusyAnčovičky v oleji (dobrovolné)
4 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
4 krajíceChléb

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 90 min 12 hod

Cena


1.
200 g cizrny (400 g předvařené cizrny)

Cizrnu namočíme nejméně na 10–12 hodin do studené vody... 

Pokud použijete cizrnu předvařenou, množství na přípravu této polévky je 400 gramů. Vodu z plechovky vylijte a k přípravě polévky použijte zeleninový vývar.

2.

Cizrnu vložíme do tlakového hrnce, přelijeme čistou vodou a vaříme 50 minut od počátku syčení. Nesolíme. V normálním hrnci je třeba cizrnu vařit 1,5 až 2 hodiny nebo dokud není měkká...

3.
200 g listů (cirka 1 střední mangold)

Řapíky uřízneme asi 3–4 centimetry nad kořenem. Tato část má tendenci mít nádech po zemině, proto je lepší tuto část odstranit...

4.

Listy oddělíme od řapíku. Do polévky dáváme pouze listy. Zde naleznete recept na chutnou přílohu z řapíků...

5.

Listy důkladně omyjeme a nakrájíme nahrubo...

6.

Listy spaříme 5 minut ve vroucí osolené vodě...

7.
4 lžíce oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
2 ančovičky (dobrovolné)

Do jiného hrnce dáme olej, jemně krájenou cibuli, prolisovaný česnek a dva filety ančoviček. Na mírném ohni necháme vše zesklovatět. Ančovičky rozmělníme vařečkou, aby se rozpustily...

8.
200 g rajčatového pyré

Přidáme scezenou cizrnu (vodu si ponecháme), listy mangoldu a rajčatové pyré. Dobře promícháme...

9.
sůl

Po pěti minutách zalijeme vodou z cizrny, přidáme slabou lžičku soli a vaříme na mírném ohni pod pokličkou 30 minut. Vody nalijeme tolik, aby byla maximálně 3 centimetry nad zeleninou. Pokud se voda v polévce během přípravy vyvaří, dolijeme ji...

Sůl nepřidáváme, pokud jsme na přípravu polévky použili zeleninový vývar!

10.

Hotová polévka má být velmi hustá. Podle potřeby hotovou polévku dochutíme solí...

11.
4 krajíce chleba

Krajíce postaršího chleba opečeme v troubě nebo pod grilem...

12.
čerstvě mletý pepř

Opečený chleba položíme na dno talíře a přelijeme polévkou. Posypeme čerstvě mletým pepřem a podáváme.

Dětem můžeme polévku rozmixovat na krém a podávat s těstovinami.