200 gr | Cizrna suchá |
---|---|
200 g | Mangold (listy) |
200 g | Rajčatové pyré (passata di pomodoro) |
1 ks | Cibule |
1 ks | Stroužek česneku |
2 kusy | Ančovičky v oleji (dobrovolné) |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Mořská sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
4 krajíce | Chléb |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 90 min | 12 hod |
Cena
Cizrnu namočíme nejméně na 10–12 hodin do studené vody...
Pokud použijete cizrnu předvařenou, množství na přípravu této polévky je 400 gramů. Vodu z plechovky vylijte a k přípravě polévky použijte zeleninový vývar.
Cizrnu vložíme do tlakového hrnce, přelijeme čistou vodou a vaříme 50 minut od počátku syčení. Nesolíme. V normálním hrnci je třeba cizrnu vařit 1,5 až 2 hodiny nebo dokud není měkká...
Řapíky uřízneme asi 3–4 centimetry nad kořenem. Tato část má tendenci mít nádech po zemině, proto je lepší tuto část odstranit...
Listy oddělíme od řapíku. Do polévky dáváme pouze listy. Zde naleznete recept na chutnou přílohu z řapíků...
Listy důkladně omyjeme a nakrájíme nahrubo...
Listy spaříme 5 minut ve vroucí osolené vodě...
Do jiného hrnce dáme olej, jemně krájenou cibuli, prolisovaný česnek a dva filety ančoviček. Na mírném ohni necháme vše zesklovatět. Ančovičky rozmělníme vařečkou, aby se rozpustily...
Přidáme scezenou cizrnu (vodu si ponecháme), listy mangoldu a rajčatové pyré. Dobře promícháme...
Po pěti minutách zalijeme vodou z cizrny, přidáme slabou lžičku soli a vaříme na mírném ohni pod pokličkou 30 minut. Vody nalijeme tolik, aby byla maximálně 3 centimetry nad zeleninou. Pokud se voda v polévce během přípravy vyvaří, dolijeme ji...
Sůl nepřidáváme, pokud jsme na přípravu polévky použili zeleninový vývar!
Hotová polévka má být velmi hustá. Podle potřeby hotovou polévku dochutíme solí...
Krajíce postaršího chleba opečeme v troubě nebo pod grilem...
Opečený chleba položíme na dno talíře a přelijeme polévkou. Posypeme čerstvě mletým pepřem a podáváme.
Dětem můžeme polévku rozmixovat na krém a podávat s těstovinami.