Torta paesana (Čokoládový koláč ze starého pečiva)

Ingredience pro 12 osob

1000 mlČerstvé plnotučné mléko
300 grPečivo
200 grAmaretti (suché sušenky)
150 grKrupicový cukr
100 grHořká čokoláda
75 grHořké kakao
2 ksVejce M
250 grRozinky
50 grKandovaná kůra (dobrovolná)
40 grPiniové ořechy
1 ksCitron BIO (kůra)
1 ksEspresso ristretto (dobrovolné)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 60 min 6 hod

Cena


1.

Milánská michetta (rosetta) se střídkou.

2.
300 g staršího pečiva

Pečivo nakrájíme na kostičky...

3.
1000 ml mléka
250 g rozinek

Kostičky přelijeme teplým mlékem, dobře promícháme a necháme luhovat 3–4 hodiny. Rozinky namočíme do vody...

4.

Jakmile se pečivo zcela rozmělnilo, promačkáme ho ještě rukama anebo ho přepasírujeme. (V některých oblastech se záměrně nechává těsto hrubší tak, aby v něm byly vidět kousky pečiva)...

5.
2 vejce M
150 g jemného krupicového cukru
1 espresso ristretto (dobrovolné)

Přidáme rozkvedlané vejce, cukr a šálek espressa...

6.
200 g amaretti (sušenky)

Amaretti (sušenky) rozdrobíme prsty anebo rozmixujeme a přimícháme do těsta...

7.
75 g kakaa
100 g hořké čokolády

Přidáme také prosáté kakao a rozpuštěnou čokoládu...

8.
250 g rozinek
1 citron (kůra)
50 g kandované kůry (dobrovolné)
30 g piniových ořechů

Nakonec vmícháme vymačkané rozinky, ořechy, citronovou, eventuálně také kandovanou kůru. Vše dobře promícháme...

9.

Získáme řidší těsto. Kulatou formu o průměru 24–26 cm vyložíme pečicím papírem. Těsto nalejeme do formy a zahladíme... 

Často se na přípravu tohoto koláče používají také hliníkové misky čtvercového anebo obdélníkového tvaru na jedno použití. Přesný rozměr si můžete vypočítat zde.

10.

Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180 °C po dobu 60 minut. Nožíkem zkusíme, zdali je koláč upečený. Jakmile nejsou na nožíku nánosy těsta, koláč je hotový, nevadí, že nůž zůstane vlhký. Konzistence tohoto koláče má být vlhká...

11.
10 g piniových ořechů

Odstraníme vnější okruh formy, koláč položíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Hotový koláč ozdobíme piniovými ořechy.

12.

Nejdelší torta paesana na světě ve vesnici Seregno.