1000 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
---|---|
300 gr | Pečivo |
200 gr | Amaretti (suché sušenky) |
150 gr | Krupicový cukr |
100 gr | Hořká čokoláda |
75 gr | Hořké kakao |
2 ks | Vejce M |
250 gr | Rozinky |
50 gr | Kandovaná kůra (dobrovolná) |
40 gr | Piniové ořechy |
1 ks | Citron BIO (kůra) |
1 ks | Espresso ristretto (dobrovolné) |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 60 min | 6 hod |
Cena
Milánská michetta (rosetta) se střídkou.
Pečivo nakrájíme na kostičky...
Kostičky přelijeme teplým mlékem, dobře promícháme a necháme luhovat 3–4 hodiny. Rozinky namočíme do vody...
Jakmile se pečivo zcela rozmělnilo, promačkáme ho ještě rukama anebo ho přepasírujeme. (V některých oblastech se záměrně nechává těsto hrubší tak, aby v něm byly vidět kousky pečiva)...
Přidáme rozkvedlané vejce, cukr a šálek espressa...
Amaretti (sušenky) rozdrobíme prsty anebo rozmixujeme a přimícháme do těsta...
Přidáme také prosáté kakao a rozpuštěnou čokoládu...
Nakonec vmícháme vymačkané rozinky, ořechy, citronovou, eventuálně také kandovanou kůru. Vše dobře promícháme...
Získáme řidší těsto. Kulatou formu o průměru 24–26 cm vyložíme pečicím papírem. Těsto nalejeme do formy a zahladíme...
Často se na přípravu tohoto koláče používají také hliníkové misky čtvercového anebo obdélníkového tvaru na jedno použití. Přesný rozměr si můžete vypočítat zde.
Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180 °C po dobu 60 minut. Nožíkem zkusíme, zdali je koláč upečený. Jakmile nejsou na nožíku nánosy těsta, koláč je hotový, nevadí, že nůž zůstane vlhký. Konzistence tohoto koláče má být vlhká...
Odstraníme vnější okruh formy, koláč položíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Hotový koláč ozdobíme piniovými ořechy.
Nejdelší torta paesana na světě ve vesnici Seregno.