290 | Hladká mouka na křehké pečivo (W170) |
---|---|
250 gr | Máslo |
100 gr | Moučkový cukr |
60 gr | Bílky |
50 gr | Hořké kakao |
špetka | Sůl |
Na namáčení | |
150 gr | Mléčná čokoláda |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
60 min | 32 min | 0 min |
Cena
Mouku s kakaem prosejeme dvakrát z výšky na kus pečicího papíru...
Změklé máslo šleháme, dokud není objemné a nadýchané...
Přidáme sůl, prosátý moučkový cukr a pokračujeme ve šlehání...
Přidáme po částech také třetinu mouky s kakaem...
Společně s moukou přidáme na třikrát bílek pokojové teploty. Mouku a bílek šleháme jen krátce, dokud není těsto jednolité...
Přidáme zbylou mouku s kakaem a stěrkou ji vmícháme do těsta. Pracujeme jen krátce, po dobu nezbytně nutnou k tomu, abychom získali jednolité těsto...
Získáme sušší těsto, které si během pečení perfektně drží tvar i přesto, že obsahuje velké množství másla...
Těsto vložíme do cukrářského sáčku se širokým zubatým nástavcem o průměru 1,5 cm. Je třeba použít velký nástavec a pevný sáček (na jedno použití nebo plátěný). Některé cukrářské sáčky jsou příliš tenké a trhají se. Malý nástavec také není vhodný, formování esíček je s ním velmi obtížné...
Esíčka formujeme na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou vhodnou na pečení. Získáme cirka 50 esíček (dva plechy), záleží na jejich velikosti...
Esíčka pečeme 16–17 minut v dobře rozehřáté statické troubě na 170 °C. Upečené sušenky sundáme z horkého plechu a necháme vychladnout...
Esíčka namočíme v rozpuštěné mléčné čokoládě (nejlépe temperované - recept)...
Namočená esíčka položíme na mřížku a na chladném místě (ne v lednici) necháme ztuhnout. Temperovaná čokoláda ztuhne do několika málo minut, netemperovaná čokoláda bude tuhnout i několik hodin. Sušenky uchováme na suchém místě v dobře uzavřené nádobě.