Čokoládová esíčka

Ingredience pro 15 osob

290Hladká mouka na křehké pečivo (W170)
250 grMáslo
100 grMoučkový cukr
60 grBílky
50 grHořké kakao
špetkaSůl
Na namáčení
150 grMléčná čokoláda

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
60 min 32 min 0 min

Cena


1.
290 g hladké mouky
50 g hořkého kakaa

Mouku s kakaem prosejeme dvakrát z výšky na kus pečicího papíru...

2.
250 g másla

Změklé máslo šleháme, dokud není objemné a nadýchané...

3.
100 g moučkového cukru
špetka soli

Přidáme sůl, prosátý moučkový cukr a pokračujeme ve šlehání...

4.

Přidáme po částech také třetinu mouky s kakaem...

5.
60 g bílků

Společně s moukou přidáme na třikrát bílek pokojové teploty. Mouku a bílek šleháme jen krátce, dokud není těsto jednolité...

6.

Přidáme zbylou mouku s kakaem a stěrkou ji vmícháme do těsta. Pracujeme jen krátce, po dobu nezbytně nutnou k tomu, abychom získali jednolité těsto...

7.

Získáme sušší těsto, které si během pečení perfektně drží tvar i přesto, že obsahuje velké množství másla...

8.

Těsto vložíme do cukrářského sáčku se širokým zubatým nástavcem o průměru 1,5 cm. Je třeba použít velký nástavec a pevný sáček (na jedno použití nebo plátěný). Některé cukrářské sáčky jsou příliš tenké a trhají se. Malý nástavec také není vhodný, formování esíček je s ním velmi obtížné...

9.

Esíčka formujeme na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou vhodnou na pečení. Získáme cirka 50 esíček (dva plechy), záleží na jejich velikosti...

10.

Esíčka pečeme 16–17 minut v dobře rozehřáté statické troubě na 170 °C. Upečené sušenky sundáme z horkého plechu a necháme vychladnout...

11.
150 g mléčné čokolády...

Esíčka namočíme v rozpuštěné mléčné čokoládě (nejlépe temperované - recept)...

12.

Namočená esíčka položíme na mřížku a na chladném místě (ne v lednici) necháme ztuhnout. Temperovaná čokoláda ztuhne do několika málo minut, netemperovaná čokoláda bude tuhnout i několik hodin. Sušenky uchováme na suchém místě v dobře uzavřené nádobě.