500 gr | Hladká mouka Manitoba 00 (hladká mouka W350) |
---|---|
250 gr | Čerstvé plnotučné mléko |
120 gr | Máslo |
120 gr | Cukr krupice jemný |
60 gr | Žloutky |
30 gr | Čerstvé droždí |
70 gr | Rozinky / kandované ovoce |
50 gr | Mandle loupané |
10 gr | Máslo |
10 gr | Med |
10 gr | Sůl |
2 gr | Aroma panettone (aroma pomerančové) |
1/2 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
Dále potřebujeme | |
1/2 ks | Vejce |
p.p. | Mandle (hoblinky) |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
1 hod | 40 min | 16 hod |
Cena
Připravíme kvásek: Do mírně vlažného mléka (24-26 °C, cirka 30 sekund v mikrovlnce) rozdrobíme droždí a metličkou rozmícháme až do úplného rozpuštění...
Přidáme přesátou mouku a metličkou promícháme na kaši...
Překryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou tvořit velké bubliny (45-60 minut)...
Do planetárního robota s hnětacím hákem přesejeme zbylou mouku, přidáme kvásek, semínka vanilky, aroma, med a polovinu žloutků...
Namísto aroma můžeme přidat citronovou kůru.
Při nízké rychlosti necháme těsto hníst, dokud nezískáme tuhý bochánek (bude to vyžadovat asi 5 až 7 minut). Pokud se těsto na začátku obtížně spojuje, pomůžeme tím, že ho rukou udusáme.
V mikrovlnné troubě rozpustíme 10 g másla. Necháme ho vychladnout...
Přidáme jemně mletý krupicový cukr a zbylé žloutky...
Necháme hníst dalších přibližně 7 minut, dokud není těsto jednolité...
Přidáme změklé (ne rozpuštěné) máslo a sůl...
Pokračujeme ve hnětení dalších 7 minut, dokud se těsto neodlepuje od stěn mísy. Z těsta nezískáme bochánek, těsto zůstane o něco měkčí. Celý proces hnětení bude vyžadovat asi 20 až 25 minut...
Přidáme rozpuštěné máslo, celé mandle, kandované ovoce / rozinky a necháme ještě pár minut hníst tak, aby se vše rovnoměrně promíchalo...
Těsto přemístíme do velké mísy, překryjeme fólií a dáme kynout do lednice na 12 hodin (přes noc)...
Těsto během odpočinku v lednici zdvojnásobí svůj objem...
Z těsta vytvoříme bochánek...
Bochánek rozřízneme na dva stejné díly...
První polovinu bochánku poté rozdělíme na čtyři díly, druhou polovinu na pět dílů. Z každého dílu vyválíme kulatý bochánek. Bochánky dáme na 15 minut do lednice, aby se nám poté lépe válely...
Oproti tradiční vánočce je těsto bohatší na tuky, a proto je lepivější. S těstem je třeba pracovat za studena. Po ruce je dobré mít kuchyňskou stěrku a udržovat vál čistý, těsto se tak na něj nebude lepit.
Vezmeme čtyři velké bochánky, ostatní ponecháme v lednici a vyválíme je na prameny dlouhé asi 40 centimetrů...
Prameny zapleteme. Zde najdete detailní postup, jak copy zaplést...
Cop položíme na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou vhodnou na pečení...
Vyválíme další tři bochánky a prameny zapleteme do copu. Cop položíme na základnu...
Vyválíme poslední dva bochánky a zapleteme je. Cop položíme na vánočku a okraje natáhneme až pod okraj...
Na několika místech vánočku propíchneme špejlí, tak aby se během kynutí a pečení nerozjížděla...
Vánočku dáme do vypnuté trouby. Do trouby vložíme také malý kastrolek zaplněný do poloviny vařící vodou...
Vánočku necháme kynout 60–75 minut...
Vánočku vytáhneme z trouby a pomažeme rozkvedlaným vejcem...
Nakonec ji posypeme hoblinkami mandlí...
Pečeme 45 minut ve statické troubě na 170 °C. Ideální je péct vánočku v nižší části trouby – na druhé úrovni odspodu.