Vánočka jako panettone

Ingredience pro 8 osob

500 grHladká mouka Manitoba 00 (hladká mouka W350)
250 grČerstvé plnotučné mléko
120 grMáslo
120 grCukr krupice jemný
60 grŽloutky
30 grČerstvé droždí
70 grRozinky / kandované ovoce
50 grMandle loupané
10 grMáslo
10 grMed
10 grSůl
2 grAroma panettone (aroma pomerančové)
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
Dále potřebujeme
1/2 ksVejce
p.p.Mandle (hoblinky)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
1 hod 40 min 16 hod

Cena


1.
250 g mléka
30 g droždí

Připravíme kvásek: Do mírně vlažného mléka (24-26 °C, cirka 30 sekund v mikrovlnce) rozdrobíme droždí a metličkou rozmícháme až do úplného rozpuštění...

2.
125 g mouky

Přidáme přesátou mouku a metličkou promícháme na kaši...

3.

Překryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou tvořit velké bubliny (45-60 minut)...

4.
375 g mouky
1/2 vanilkového lusku (semínka)
10 g medu
2 g aroma
30 g žloutků

Do planetárního robota s hnětacím hákem přesejeme zbylou mouku, přidáme kvásek, semínka vanilky, aroma, med a polovinu žloutků...

Namísto aroma můžeme přidat citronovou kůru.

5.

Při nízké rychlosti necháme těsto hníst, dokud nezískáme tuhý bochánek (bude to vyžadovat asi 5 až 7 minut). Pokud se těsto na začátku obtížně spojuje, pomůžeme tím, že ho rukou udusáme.

V mikrovlnné troubě rozpustíme 10 g másla. Necháme ho vychladnout...

6.
120 g cukru
30 g žloutků

Přidáme jemně mletý krupicový cukr a zbylé žloutky...

7.

Necháme hníst dalších přibližně 7 minut, dokud není těsto jednolité...

8.
120 g másla
10 g soli

Přidáme změklé (ne rozpuštěné) máslo a sůl...

9.

Pokračujeme ve hnětení dalších 7 minut, dokud se těsto neodlepuje od stěn mísy. Z těsta nezískáme bochánek, těsto zůstane o něco měkčí. Celý proces hnětení bude vyžadovat asi 20 až 25 minut...

10.
10 g másla
50 g mandlí
70 g ovoce (rozinky / kandované ovoce)

Přidáme rozpuštěné máslo, celé mandle, kandované ovoce / rozinky a necháme ještě pár minut hníst tak, aby se vše rovnoměrně promíchalo...

11.

Těsto přemístíme do velké mísy, překryjeme fólií a dáme kynout do lednice na 12 hodin (přes noc)...

12.

Těsto během odpočinku v lednici zdvojnásobí svůj objem...

13.

Z těsta vytvoříme bochánek...

14.

Bochánek rozřízneme na dva stejné díly...

15.

První polovinu bochánku poté rozdělíme na čtyři díly, druhou polovinu na pět dílů. Z každého dílu vyválíme kulatý bochánek. Bochánky dáme na 15 minut do lednice, aby se nám poté lépe válely...   

Oproti tradiční vánočce je těsto bohatší na tuky, a proto je lepivější. S těstem je třeba pracovat za studena. Po ruce je dobré mít kuchyňskou stěrku a udržovat vál čistý, těsto se tak na něj nebude lepit.

16.

Vezmeme čtyři velké bochánky, ostatní ponecháme v lednici a vyválíme je na prameny dlouhé asi 40 centimetrů...

17.

Prameny zapleteme. Zde najdete detailní postup, jak copy zaplést...

18.

Cop položíme na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou vhodnou na pečení...

19.

Vyválíme další tři bochánky a prameny zapleteme do copu. Cop položíme na základnu...

20.

Vyválíme poslední dva bochánky a zapleteme je. Cop položíme na vánočku a okraje natáhneme až pod okraj...

21.

Na několika místech vánočku propíchneme špejlí, tak aby se během kynutí a pečení nerozjížděla...

22.

Vánočku dáme do vypnuté trouby. Do trouby vložíme také malý kastrolek zaplněný do poloviny vařící vodou...

23.

Vánočku necháme kynout 60–75 minut...

24.
1/2 vejce

Vánočku vytáhneme z trouby a pomažeme rozkvedlaným vejcem...

25.
hoblinky mandlí podle potřeby

Nakonec ji posypeme hoblinkami mandlí...

26.

Pečeme 45 minut ve statické troubě na 170 °C. Ideální je péct vánočku v nižší části trouby – na druhé úrovni odspodu.