Pečená ryba na pánvi

Ingredience pro 2 osoby

2 ksRyba čerstvá celá 250 g
100 mlBílé víno suché
40 grPřepuštěné máslo (olivový olej extra panenský)
40 grHladká mouka
1/4 ksCitron BIO
1 ksStroužek česneku
4 snítkyTymián
p.p.Olivový olej extra panenský
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 20 min 0 min

Cena


1.
2 menší ryby (cirka à 250 g)

Rybu vykucháme a nůžkami odstřihneme ploutve...

2.

Rybu pevně uchopíme za ocas a nožem anebo škrabkou na šupiny energicky škrábeme „proti srsti“, abychom odstranili šupiny. Šupiny se hodně rozlétávají, a proto je lepší provádět tuto operaci nad dřezem...

3.

Rybu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

4.
2 plátky citronu
2 snítky tymiánu

Do břišního otvoru vložíme plátek citronu a snítku tymiánu...

5.
40 g hladké mouky

Rybu jemně obalíme v mouce a přebytečnou mouku odstraníme...

6.
40 g másla anebo oleje
1 stroužek česneku

Na pánvi rozehřejeme máslo anebo olej. Přidáme stroužek česneku a na nízkém ohni ho 2 minuty orestujeme. Poté česnek odstraníme...

7.

Zvedneme oheň, přidáme ryby a orestujeme z obou stran...

8.
100 ml bílého vína

Podlijeme bílým vínem...

9.
sůl
čerstvě mletý pepř
2 snítky tymiánu

Ryby osolíme, opepříme a přidáme zbylý tymián. Překryjeme pokličkou a vaříme na velmi nízkém ohni 15 minut...

10.

V polovině času ryby opatrně otočíme...

11.

Upečenou rybu očistíme: opatrně odstraníme kůži z jedné strany...

12.

Filet rozpůlíme...

13.

Filet podebereme těsně nad hlavní kostí a přemístíme na talíř...

14.

Odstraníme hlavní kost...

15.

Oddělíme i boční kosti, odstraníme náplň, blánu, spodní kůži, ostatní viditelné kosti a urovnáme na talíř...

16.
Olivový olej extra panenský podle chuti

Nakonec můžeme filety zakapat olejem. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat brambor anebo vařenou zeleninu.