| 400 gr | Brambory (varný typ A nebo B) |
|---|---|
| 300 gr | Zelený chřest |
| 40 gr | Přepuštěné máslo (olivový olej extra panenský) |
| 1 lžička | Krupicový cukr |
| 4 ks | Vejce M |
| 2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| p.p. | Mořská sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 15 min | 20 min | 0 min |
Cena
1.
Chřest omyjeme a osušíme. Odřízneme dřevnaté konce...
2.
Od poloviny délky výhonky oloupeme škrabkou...
3.
Chřest vložíme do vroucí osolené vody, přidáme lžičku cukru, snížíme oheň a vaříme 8 minut od bodu varu. Zde více o vaření chřestu...
4.
Chřest scedíme a necháme důkladně odkapat. Špičky chřestu odřízneme. Výhonky rozmixujeme se lžíci olivového oleje na husté pyré. Eventuálně dochutíme solí...
5.
Brambory oloupeme, omyjeme a důkladně osušíme, poté je nastrouháme na hrubém struhadle. Ochutíme solí...
6.
Na pánvi rozehřejeme máslo anebo olej. Přidáme polovinu nastrouhaných brambor a vařečkou je důkladně rozprostřeme a zamáčkneme, tak abychom získali tenkou placku. Na středním ohni smažíme tak dlouho, dokud není placka křupavá a dozlatova usmažená, cirka 5 minut z každé strany. Občas s pánví zakroužíme, abychom se ujistili, že se rösti na pánev nelepí...
7.
Nyní je třeba rösti otočit: na pánev položíme velký talíř a rösti vyklopíme...
8.
Rösti necháme opatrně sklouznout z talíře zpět na pánev a opečeme i z druhé strany. Stejně připravíme i druhou placku...
9.
Připravíme sázené vejce: na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přidáme vejce a na nízkém ohni vejce smažíme, dokud není bílek tuhý a žloutek tekutý. Osolíme a opepříme podle chuti...
10.
Rösti položíme na talíř, přidáme teplé pyré, vejce, a nakonec ozdobíme špičkami chřestu.