Hovězí ptáček plněný sušenými rajčaty

Ingredience pro 4 osoby

600 grHovězí kýta
1000 mlHovězí vývar
100 grBílé víno suché
100 grSušená rajčata
2 ksVejce
60 grUzená pancetta (uzená slanina)
1 ksŽlutá cibule
2 lžíceHořčice
4 lžíceOlivový olej extra panenský
4 lístkyŠalvěj
p.p.Mořská sůl
špetkaČerstvě mletá pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 90 min 0 min

Cena


1.
4 plátky z hovězí kýty (à 150 g)

Plátky masa překryjeme potravinářskou fólií a jemně naklepeme, tak abychom získali plátky půl centimetrové šířky...

2.
sůl
čerstvě mletý pepř
hořčice

Maso jemně osolíme, opepříme a potřeme hořčicí...

3.
4 špalíčky pancetty (slaniny, bacon
à 15 g)
2 natvrdo uvařené vejce
100 g sušených rajčat (odkapaných a osušených)

Na každý plátek masa vložíme špalíček pancetty, sušená rajčata a půl natvrdo uvařeného vejce...

4.

Plátek srolujeme; konce vtlačujeme směrem do vnitra...

5.
4 lístky šalvěje

Na každý plátek položíme list šalvěje a vše převážeme provázkem na pečení...

6.
1000 ml hovězího vývaru cirka

Připravíme si slabší ne příliš slaný vývar a na minimálním ohni ho udržujeme stále teplý...

7.
4 lžíce oleje

Na pánvi rozehřejeme olej a ptáčky opečeme ze všech stran dozlatova. Pánev přiměřené velikosti zabrání tomu, že se bude volný olej pálit...

8.
1 cibule

Ptáčky vytáhneme a dáme bokem. Do výpeku dáme najemno nakrájenou cibuli a nižším ohni ji orestujeme 5 minut...

9.
100 ml bílého vína

Ptáčky vrátíme zpět na pánev, zvedneme oheň na maximum, podlijeme vínem a na prudkém ohni necháme víno vypařit...

10.

Přidáme pár naběraček horkého vývaru, překryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme cirka 1 – 1,5 hodiny, dokud nejsou ptáčky měkké...

11.

Podle potřeby, jakmile se vývar vysuší, přidáme další naběračku a takto pokračujeme až do konce vaření. Vývar není třeba použít všechen...

12.

Hotovou omáčku můžeme rozmixovat ponorným mixérem a přepasírovat přes jemné sítko, aby byla omáčka jemnější...

13.

Omáčku můžeme podle potřeby zredukovat na pánvi na požadovanou hustotu...

14.

Jako zdravou přílohu můžeme podávat polentu anebo quinou (50 g na osobu).