| Máslové těsto univerzální | |
|---|---|
| 500 gr | Hladká mouka na křehké pečivo |
| 250 gr | Máslo |
| 250 gr | Cukr krupice jemný |
| 100 gr | Vejce |
| 1/2 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
| 1/2 ks | Citron BIO (kůra) |
| 5 gr | Kypřicí prášek do pečiva |
| 2 gr | Sůl |
| Máslové těsto speciální pro crostaty | |
| 500 gr | Hladká mouka na křehké pečivo |
| 350 gr | Máslo |
| 200 gr | Moučkový cukr |
| 90 gr | Žloutky |
| 50 gr | Med |
| 1/2 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
| 1/2 ks | Citron BIO (kůra) |
| 5 gr | Kypřicí prášek do pečiva |
| 2 gr | Sůl |
| Dále potřebujeme | |
| 350 gr | Marmeláda |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 30 min | 30 min | 3 hod |
Cena
1.
Mouku, sůl a kypřicí prášek vložíme do nádoby robota, přidáme studené máslo z lednice nakrájené na menší kousky...
2.
Krátce rozmixujeme, dokud nezískáme směs pískové konzistence...
3.
Přidáme všechny ostatní ingredience: jemně nastrouhanou žlutou kůru z citronu, vejce, cukr a (med) ...
4.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka. Semínka přidáme k ostatním surovinám...
5.
Mixujeme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nezačnou pojit. Těsto přemístíme na vál...
6.
Těsto spojíme a jednu třetinu těsta odkrojíme...
7.
Velký bochánek položíme na větší kus potravinářské fólie, překryjeme a válečkem těsto zplošníme, což nám umožní rychlejší návrat na správnou teplotu. Těsto dáme do lednice na nejstudenější místo a necháme odpočinout, dokud není máslo opět tvrdé a plastické (bude to vyžadovat nejméně 2–3 hodiny)...
8.
Stejnou operaci zopakujeme s menším bochánkem, který nám poslouží na zdobení. Vložíme ho mezi dva pláty potravinářské fólie a vyválíme na plát tlustý 4 mm; tento již nemusíme po odpočinku válet...
9.
Zapneme statickou (ne ventilovanou) troubu na 180 °C. Chladný plát těsta přemístíme na vál jemně posypaný moukou a těsto rychle vyválíme na šířku 8 mm...
10.
Často kontrolujeme, zdali se nám těsto nelepí na vál...
11.
Těsto opatrně navineme na váleček a přeneseme do formy o průměru 24-26 cm...
12.
Těsto jemně vtlačíme do formy...
13.
Přes okraj přejedeme válečkem, abychom odstranili nadbývající těsto...
14.
Těsto důkladně propícháme děrovacím válečkem anebo vidličkou, to zabrání tomu, že se bude během pečení nafukovat a deformovat...
15.
Naplníme marmeládou (množství marmelády se počítá maximálně 25 % k celkové hmotnosti těsta)...
16.
Tenké těsto nakrájíme rádýlkem na dlouhé proužky široké cca 1 cm...
17.
Proužky naskládáme na těsto do tvaru mřížky: nejprve položíme dva centrální proužky do tvaru kříže a poté pokračujeme na střídačku směrem k okraji...
18.
Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180 °C po dobu 30-40 minut, dokud těsto nezíská na okrajích hezké oříškové zabarvení. Necháme vychladnout. Z těsta, které nám nadbylo, můžeme připravit sušenky frollini.