Ravioli s ricottou a uzeným lososem

Ingredience pro 4 osoby

Těsto
100 grMouka Semola di grano duro rimacinata
100 grHladká mouka W170 (na křehké pečivo)
100 grVejce
1 lžíceOlivový olej extra panenský
2 grSůl
Náplň
200 grČerstvá ricotta
100 grUzený losos
pár stébelPažitka
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Kari omáčka
200 mlČerstvá smetana na šlehání
2 ksŽloutky M
5 grKari
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
2 hod 5 min 1 min

Cena


1.
100 g mouky Semola rimacinata di grano duro
100 g mouky na křehké pečivo
100 g vajec (cirka 2 vejce M)
1 lžíce olivového oleje
2 g soli (slabé půl čajové lžičky)

Z výše uvedených ingrediencí připravíme těsto na ravioli; detailní postup naleznete v tomto receptu.

2.
100 g uzeného lososa

Mezitímco těsto odpočívá, připravíme náplň: velkým nožem lososa nejprve nakrájíme nahrubo a poté nasekáme najemno. Můžeme ho také rozmixovat v mixéru...

3.
200 g čerstvé ricotty

Z ricotty slejeme eventuální syrovátku a pevnou část přesejeme: ricottu vložíme do jemného síta a stěrkou přepasírujeme do misky. Není to nezbytné, ale ricotta tak bude krémovější, jemnější a méně hrudkovitá...

4.
pár stébel pažitky
sůl
čerstvě mletý pepř

Přidáme lososa a pažitku a důkladně promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti...

5.

Získanou směs přemístíme do cukrářského sáčku a dáme do chladna.

6.

Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 části; jeden bochánek si ponecháme a zbývající tři zabalíme zpět do fólie, aby neoschly...

7.

Každou část vyválíme na co nejtenčí plát: strojkem na poslední - nejtenčí stupeň; ručně na šířku maximálně 1 mm. Vyválené pláty okamžitě použijeme a naplníme.

8.
1. Tvarování – vykrajovátka (kulatá, čtvercová, hladká, vroubkovaná)

Nyní máme několik možností, jak ravioli vytvořit: pomocí pomoučněného vykrajovátka o průměru cirka 5-6 cm vykrojíme jednotlivé tvary. Tato metoda se používá především pro ravioli větší velikosti...

9.

Polovinu získaných disků naplníme přiměřeným množstvím náplně. Pokud nemáme cukrářský sáček, můžeme použít malou lžičku...

10.

Okraje těsta jemně přetřeme studenou vodou...

11.

Překryjeme prázdným diskem. Těstoviny vždy „překlápíme“, tzn. více pomoučněná strana musí zůstat nahoře. Nadbytek mouky brání správnému slepení a špatně uzavřené ravioli se během vaření otevírají...

12.

Před samotným „zapečetěním“ okrajů, je třeba vytlačit vzduch, který se uvnitř raviolů nahromadil. Uvězněný vzduch tlačí ravioli během vaření na povrch a brání jejich rovnoměrnému uvaření. Poté co jsme vzduch odstranili, okraje k sobě dobře přimáčkneme...

13.

Okraje můžeme ozdobit pomocí vidličky...

14.

Hotové ravioli položíme na plech anebo na utěrku dobře vysypanou krupicí (semola). 

15.
2. Tvarování – tvořítka na ravioli

Další možný způsob je použít tvořítka na ravioli. Vyválíme dva pláty. Důkladně z nich odstraníme přebytečnou mouku...

16.

Na jednom z plátů otiskneme tvar tvořítka...

17.

To nám umožní přesně vědět, kam dát náplň...

18.

Těsto mezi náplní jemně přetřeme vodou...

19.

Nadzvedneme vzdálenější okraj druhého plátu...

20.

A jemně těsto překlopíme, tak aby pomoučněná strana zůstala nahoře...

21.

Nyní musíme dostat ven všechen uvězněný vzduch. Tento krok je velmi důležitý, proto je třeba, si dávat pozor, abychom nezapečetili okraje dříve, než tak uděláme. Poté co jsme dostali vzduch ven, okraje k sobě důkladně přimáčkneme...

22.

Pomoučněným tvořítkem vykrojíme ravioli. Položíme je na plech anebo na utěrku dobře vysypanou krupicí (semola).

23.
3. Tvarování - rádýlko

Další z možných způsobů je krájení rádýlkem. Vyválíme jeden plát a důkladně odstraníme přebytečnou mouku. Rádýlkem zarovnáme okraje, tak aby byl plát stejně velký...

24.

Plát přeložíme a jemně si označíme polovinu, aniž bychom plát rozpůlili...

25.

Do jedné poloviny, v pravidelných intervalech, naneseme náplň...

26.

Těsto kolem náplně jemně přetřeme vodou...

27.

Nadzvedneme druhou polovinu těsta a přeložíme...

28.

Jemně těsto mezi náplní pomačkáme, aby unikl vzduch...

29.

Okraje těsta zapečetíme vždy až nakonec...

30.

Rádýlkem vykrojíme ravioli...

31.

Položíme na plech anebo na utěrku dobře vysypanou krupicí (semola).

32.

Odřezky nemusíme vyhazovat: odložíme je na pomoučněnou utěrku...

33.

Poté je rádýlkem anebo nožem nakrájíme na nepravidelné tvary, italsky se jim říká „maltagliati“ (špatně krájené)...

34.

Necháme odřezky 2 hodiny usušit, poté je uskladníme v lednici v neprodyšné nádobě maximálně dva dny.

35.

Ravioli uvaříme ve vroucí osolené vodě cirka 5 minut, anebo dokud nejsou měkké...

36.
KARI OMÁČKA
200 ml čerstvé smetany

Jakmile se ravioli vaří, připravíme omáčku: v dostatečně velké pánvi ohřejeme smetanu. Přivedeme ji pouze k bodu varu, poté oheň vypneme...

37.
2 žloutky M

Přidáme žloutky a metličkou energicky rozmícháme...

38.
5 g kari (anebo podle chuti)
sůl podle potřeby

Přidáme lžičku kari a dobře promícháme. Dochutíme solí...

39.

Odpěňovačkou vytáhneme uvařené ravioli a přidáme je k omáčce. Pokud je omáčka příliš řídká, na prudším ohni ji necháme společně s ravioli zhoustnout; pár sekund postačí...

40.

Podáváme ihned.