| Polévka | |
|---|---|
| 1500 ml | Zeleninový vývar |
| 750 gr | Brambory |
| 30 gr | Česnek |
| 3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| pár lístků | Oregano (majoránka) |
| 20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný) |
| p.p. | Sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
| Krutony | |
| 100 gr | Chléb |
| 35 gr | Olivový olej extra panenský |
| svazek | Oregano |
| svazek | Tymián |
| svazek | Petrželka |
| 1 ks | Stroužek česneku |
| p.p. | Sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 25 min | 25 min | 5 min |
Cena
1.
Připravíme si slabší a ne příliš slaný zeleninový vývar, recept najdete zde...
2.
Brambory oloupeme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na malé centimetrové kostičky...
3.
Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky...
4.
Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej, přidáme brambory a na prudším ohni orestujeme dozlatova...
5.
Přidáme krájený česnek a pár sekund ho orestujeme s bramborem...
6.
Brambory s česnekem přidáme k horkému vývaru a za mírného bublání vaříme 15 minut anebo dokud nejsou brambory měkké. Přidáme také oregano anebo majoránku, pokud máme bylinky sušené...
7.
Jakmile jsou brambory měkké, polévku odstavíme z ohně, přidáme pár lístků čerstvého oregana anebo majoránky a lžíci syrového oleje. Eventuálně ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Necháme 5 minut odstát a servírujeme s krutony. Můžeme lehce posypat strouhaným parmazánem (doporučuji).
8.
Předehřejeme statickou troubu na 180 °C. Chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na malé kostky velké zhruba centimetr a půl...
9.
Bylinky omyjeme a důkladně osušíme. Stonky odstraníme a lístky nasekáme najemno...
10.
Vše vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek a olej a vše dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti...
11.
Vše rozprostřeme na plech...
12.
Pečeme na 180 °C po dobu 10-20 minut dokud nejsou krutony křupavé a dozlatova upečené.